Vacanţă activă pe Damavand din Iran, pe Kilimanjaro în Africa, Aconcagua din America de Sud sau Himalaya

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timişoreanul Sorin Fitu organizează, de câteva ori pe an, expediţii pentru doritorii de vacanţă-altfel. Întâlnirea cu oamenii şi cu alte culturi face parte din marile câştiguri ale expediţiilor.

Vreţi mai mult decât o vacanţă obişnuită la mare, în Grecia, Turcia sau Croaţia, visaţi la altceva decât tradiţionalele plaje însorite şi îmbăieri de sezon, să faceţi mai mult decât să schimbaţi cocktelurile între ele? Sunteţi dispuşi să renunţaţi la odihna pasivă pentru cea activa? Să ştiţi că există opţiuni. Sorin Fitu este ghid pentru vacanţe la altitudine, în zone inedite, unde veţi fi înconjuraţi de culturi cu totul diferite.

Tocmai s-a întors din Iran, unde a urcat pe cel mai mare vulcan din Asia. Între Marea Caspică şi Golful Persic se află Damavand, cu al său vârf de 5.671 de metri.

Vulcanul se află în inima vechiului imperiu Persan. Este un vulcan ce nu mai produce astăzi altceva decât fum şi gaze sulfuroase. Chiar pe vârf iese cu presiune gaz. Nu este foarte plăcut respiraţiei, dar în general datorită vânturilor puternice, nu este periculos. Dar nu e un vulcan activ”, începe povestea Sorin Fitu. 

Inevitabil, printre lucrurile pe care le-a remarcat timişoreanul în expediţie sunt semnele lăsate pe oameni îndelungatul război între Iran şi Irak.

image

Cicatricile războiului de aproape zece ani de zile încă mai sunt vizibile şi astăzi. Oameni care sunt mutilaţi, cu care am avut şansa să mă întâlnesc, oameni care au fost gazaţi, oameni care au fost victime ale atacurilor chimice, oameni care sunt răniţi de schije, care au membre afectate, oameni care au sufletele afectate când vorbesc despre perioada războiului. Dar sunt foarte primitori. Aş putea să spun, sigur sunt printre cei mai primitori oameni pe care i-am întâlnit pe cele patru continente pe care am umblat”, a declarat Sorin Fitu.

Între agrement şi sport

Sorin Fitu este îndrăgostit de munte de când se ştie. Face trecking-uri, escaladează, se caţără…Cea mai înaltă altitudine unde a urcat a fost aproape 7.000 de metri, pe Aconcagua din Argentina.

Părinţii mi-au povestit că m-au dus sus la Babele, când aveam doi ani. E o pasiune care ţine deja de nişte zeci de ani. La început am mers şi eu ca un învăţăcel, apoi am trecut la nivelul următor, am început să străbat Europa, apoi celelalte continente,  America de Sud, Africa, în timp am ajuns şi în Asia. Ce facem noi este ceva între agrement şi sport. Altitudini de 5.500-6.000 de metri pot fi accesibile şi oamenilor cu o mai mică pregătire”, a mai spus Sorin Fitu (foto).

image

Este importantă o pregătire în prealabil pentru cei care vor să plece în expediţii, mai ales că proporţional cu creşterea altitudinii scade nivelul de oxigen, implicit presiunea atmosferică. “Cu cât este corpul fizic mai obişnuit cu efortul în apnee, adică în lipsa unei respiraţii sau respiraţii cu oxigen, cu atât mai uşor ne este să ne deplasăm la altitudine”, a adăugat Fitu.

Prima dată când a ajuns pe un vârf a plâns

Sorin Fitu a început să meargă singur în expediţii, iar apoi avut dorinţa de a arăta şi altora.

Prima oară când am ajuns pe un vârf mai înalt, era Mattherhorn din Alpii elveţieni, nu mi-e ruşine să spun, am plâns. Am plâns de fericire. Starea pe care am avut-o atunci nu o puteam transmite prietenilor mei. Atunci am zis, cum ar fi dacă în loc să le spun prin cuvinte şi imagini, fotografii, să îi ajut pe ei să descopere. Încet încet am început să organizez pentru prietenii apropiaţi, apoi pentru prietenii prietenilor şi ulterior a ajuns să fie în componenţa echipelor şi oameni pe care îi întâlnesc cu un an înainte de a pleca în expediţie. An în care ne pregătim, facem lucruri care ţin de echipament şi altele”, a mai declarat Sorin Fitu.

image

În mijlocul populaţiei nomade

Sorin Fitu organizează de câteva ori pe an expediţii pentru doritorii de vacanţă-altfel. Întâlnirea cu oamenii şi cu alte culturi face parte din marile câştiguri ale expediţiilor.

Fiecare ţară şi continent îşi are specificităţile ei. Pot să spun că foarte bine m-am simţit în mijlocul populaţiilor nomade, a celor care au casa neavând casă. Cu tuaregii în Sahara Occidentală, cu beduinii din deşert, în estul Africii şi sud-vestul Asiei, cu populaţia quasquai în centrul Asiei, în general cu oamenii care atât de puţine bunuri materiale încât caută să compenseze prin bogăţia sufletească”, a afirmat Sorin Fitu.

image

E mai bine să pleci cu oamenii cu experienţă

Experienţa acumulată de Sorin Fitu în expediţii poate face viaţa mai uşoară celor care doresc să plece într-o aventură.

Orice munte poate fi urcat în mai multe feluri. Singur, în doi, în echipă. Cu experienţa anterioară, fără experienţă. Dar am constatat din experienţele anterioare că e mai facil să te poţi şi bucura de munte pe măsură ce-l urci, nu doar să constaţi animite lecţii, în timp ce urci pe pielea ta. Mă refer la echipament, mâncare adecvată, la etapele de aclimatizare, la taxe locale, la reguli, la cutume locale, ce se face, ce nu se face”, a explicat Sorin Fitu.

image

Următoarea destinaţie va fi în Anzii Cordilieri, din America de Sud, urmat de Kilimanjaro, cel mai înalt munte din Africa şi apoi pe Himalaya – la înălţimi respirabile, de maxim 5.000 de metri.

Costă cât o excursie all-inclusive la mare

Cei care doresc să plece în excursie pe munte îl pot găsi pe Sorin Fitu pe pagina de Facebook "Solaris Travels România", unde se postează şi locurile unde urmează să se plece.

Există oameni care vin cu noi în fiecare an, preferă să îşi petreacă unul dintre concedii în mod activ, la munte, cunoscând o cultură străină. Căutăm să facem la început un munte, pentru că avem mai multă energie, după care vizităm ce are de oferit ţara respectivă. Noi nu suntem o agenţie de turism, care organizează tururi clasice. Noi suntem un grup de prieteni care facilităm unor viitori prieteni mersul pe munte, împreună cu noi. Unele costuri se împart proporţional cu numărul participanţilor, maşinile pe care le închiriem, camere sau case pe care le închiriem, echipament de altitudine pe care-l închiriem. În general, cu cât mai mare e grupul, cu atât sunt costurile mai mici per participant”, a completat timişoreanul.

image

Costul unei expediţii de acest gen este cam asemnănător cu o excursie la mare, la categoria all-inclusive.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite