Un poliţist de frontieră care lucra în dosare antimafia, condamnat la şase ani de închisoare. Sentinţa nu este definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Timiş a emis prima sentinţă în dosarul de corupţie în care a fost trimis în judecată un poliţist de frontieră detaşat să lucreze la DIICOT în dosare antimafia. Agentul este acuzat că a solicitat 13.000 de euro pentru a interveni în favoarea unui poliţist cercetat într-un dosar DIICOT.

Şase ani de închisoare pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Aceasta este pedeapsa primită în primă instanţă de poliţistul de frontieră Mihăiţoaia Fiat Nicu, acuzat că i-a cerut unui poliţist cercetat de DIICOT (denunţător în dosar), prin intermediul unei alte persoane, suma de 13.000 de euro în schimbul eliberării din arest la domiciliu şi obţinerii unei pedepse cu suspendare. Totul a început după destructurarea, de către DIICOT Timişoara, a unui grup infracţional organizat, specializat în activităţi de falsificare de monede şi punerea în circulaţie de valori falsificate, precum şi fals material în înscrisuri oficiale. În dosarul instrumentat de Mihăiţoaia din postura de poliţist detaşat la DIICOT a fost arestat la domiciliu şi Dragan Ilin, un poliţist de la Secţia 2 din Timişoara, implicat în reţeaua mafiotă.

Denunţul după discuţiile de la geam

Aflat în arest la domiciliu, Dragan Ilin a început să discute de pe geamul apartamentului său cu vecina sa Florentina Marişcaş, fiica unei persoane vătămate dintr-un complex dosar de cămătărie instrumentat de DIICOT Timişoara şi iubită a poliţistului Mihăiţoaia. Poliţistul denunţător susţine că discutând cu Florentina Marişcaş despre situaţia sa, aceasta i-a mărturisit că are legături la DIICOT şi poate discuta eliberarea din arest la domiciliu şi obţinerea unei pedepse cu suspendare. Dragan Ilin a mai spus că după câteva zile de la discuţie, Florentina Marişcaş i-a spus că a discutat cu Mihăiţoaia Fiat Nicu, care cere 20.000 de euro pentru punerea în libertate. În urma discuţiilor s-a ajuns la suma de 13.000 de euro. Odată cu negocierea sumelor, Dragan Ilin şi-a contactat şi avocatul care l-a sfătuit să depună denunţ la DNA. În declaraţia dată în faţa instanţei, denunţătorul a declarat că lucrătorii DNA s-au prezentat a doua zi acasă la poliţist, care a formulat denunţul, din acel moment discuţiile cu Marişcaş fiind monitorizate de DNA.

Flagrantul din benzinărie

Procurorii DNA susţin în rechizitoriu că poliţistul Mihăiţoaia era foarte precaut, refuzând categoric să discute cu Dragan Ilin pe tema banilor. Potrivit rechizitoriului, poliţistul DIICOT ar fi avut o singură întâlnire cu denunţătorul, în care i-ar fi spus că toate discuţiile le poartă cu Florentina Marişcaş. Femeia i-a trădat, însă, încrederea lui Mihăiţoaia, iar în data de 17 octombrie 2016, cu sprijinul Florentinei Marişcaş, DNA a organizat flagrantul cu ocazia căruia Mihăiţoaia a fost prins într-o benzinărie din Timişoara având asupra sa 7.000 de euro, reprezentând, potrivit procurorilor DNA, penultima tranşă din suma de 13.000 de euro, din care mai primise deja 5.600 de euro.

Mama denunţătorului, cărăuşul şpăgii

Agentul Mihăiţoaia a respins în permanenţă acuzaţiile DNA, susţinând că banii găsiţi asupra sa la momentul flagrantului, cu ocazia căruia a fost provocată şi o tamponare, i-au fost băgaţi de Florentinţa Marişcaş în buzunar pentru a nu-i fi găsiţi de mama sa asupra ei. Pe parcursul procesului, avocatul lui Mihăiţoaia a acuzat mai multe nereguli de fond şi de procedură din dosarul DNA: instruirea colaboratorilor Ilin Dragan şi Marişcaş Florentina în sensul provocării infracţiunilor urmărite în dosar, nedepunerea la dosarul cauzei a tuturor înregistrărilor convorbirilor telefonice şi ambientale autorizate în cauză, ascunderea acestor probe şi refuzul de a le prezenta în instanţă.  Una dintre cele mai interesante acuzaţii ale poliţistului vizează modul în care denunţătorul, aflat în arest la domiciliu, a intrat în posesia banilor şi a aparaturii de înregistrare primite de la DNA. Practic, denunţătorul a primit de la DNA banii pentru şpagă şi aparatura prin intermediul mamei sale, fără ca femeia să ştie ce sumă ridică de la DNA. „Eu nu ştiu ce sumă de bani i-am dus fiului meu de la DNA. Ştiu că mi s-a dat de la DNA plasa cu un plic şi în plic era o sumă de bani pentru care eu am semnat şi i-am dat fiului meu. (...) În plasa pe care am primit-o de la DNA ca să o dau fiului meu pot să spun că erau bani şi haine, adică bani şi o pereche de pantaloni care aveau ceva tehnică de înregistrare. (...) Eu ştiu că fiul meu folosea ceva de înregistrat pe care îl avea lipit pe corp şi el singur îşi instala”, se arată în declaraţia dată de mama denunţătorului, în instanţă. Ulterior, Dragan Ilin a fost eliberat din arest la domiciliu, prelunând personal aparatura şi banii de la DNA.

Acuzaţii grave aduse de poliţist procurorilor DNA

După reţinerea şi arestarea sa, poliţistul de frontieră Mihăiţoaia Fiat Nicu le-a adus acuzaţii grele procurorilor DNA Lucian Dolcu, Codrin Gavra (procuror de caz) şi Lavinia Macovei (fost şef al DNA Timişoara). Mihăiţoaia susţine că cei trei i-au cerut ca, pentru uşurarea situaţiei sale, să formuleze denunţuri împotriva procurorului DIICOT Mihai Şandor şi împotriva preşedintei Tribunalului Timiş, Adriana Stoicescu, cu care Mihăiţoaia a fost în relaţii apropiate, după care să le provoace celor doi flagrante prin lăsarea de sume de bani puse la dispoziţie de DNA, în locaţii folosite de cei doi vizaţi, pentru a fi găsite la flagrant. În urma acestor afirmaţii, preşedintele Tribunalului Timiş, judecătoarea Adriana Stoicescu chiar a sesizat Inspecţia Judiciară, care a realizat o verificare la DNA Timişoara. În urma verificărilor Inspecţia Judiciară a clasat cauza, arătând că nu sunt probe care să susţină afirmaţiile lui Mihăiţoaia. 

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite