Ce se mai aude despre vaccinul românesc anti-COVID? Şeful OncoGen: „Mergem înainte!“. Păunescu discută cu Banca Europeană de Investiţii pentru finanţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Oncogen Timişoara
FOTO Oncogen Timişoara

Veşti despre vaccinul românesc împotriva virusului SARS Cov-2. Virgil Păunescu, şeful centrului OncoGen din Timişoara, a anunţat că s-au făcut paşi în facilitarea producţiei de vaccinuri în România.

Centrul OncoGen din Timişoara este în tratative cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru finanţarea facilităţilor de producţie de vaccinuri împotriva SARS-CoV-2 în România.  

„OncoGen (în parteneriat cu Institutul Cantacuzino) este singurul institut de cercetări din România care are în dezvoltare un vaccin candidat împotriva SARS-CoV-2 recunoscut de OMS şi care poate îndeplini condiţiile de finanţare ale unei fabrici de vaccinuri din fonduri UE. 

Cu un pic de ajutor România poate avea din nou capacitatea de a-şi asigura necesarul de vaccinuri (şi nu doar pentru SARS-CoV-2). 

Mulţumim pe acastă cale Euro-parlamentarilor români cât şi reprezentanţilor României (şi nu numai) la Comisia Europeană care ne-au ajutat să ajungem aici! 

Mulţumiri speciale domnului Prof. Dr. Victor Costache, consilier al primului ministru şi domnului ministru Vlad Voiculescu! 

Mulţumim tuturor românilor care ne-au sprijinit şi ne stau alături! 

Mergem înainte!”, a transmis şeful centrului OncoGen, vice-preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, Virgil Păunescu. 



Încă din luna ianuarie 2020, cercetătorii de la centrul OncoGen din Timişoara au anunţat că lucrează la un antidot pentru noul coronavirus, folosind tehnologia utilizată în vaccinarea personalizată în cancer. Lipsa finanţării, dar şi lipsa de interes a autorităţilor a făcut ca iniţiativa să se blocheze la început de drum.

Ideea cercetătorilor de la OncoGen părea atunci o nebunie, dar echipa condusă de profesor doctor Virgil Păunescu şi-a luat rolul în serios. Anul trecut, în martie au început testele de laborator, iar la mijlocul verii, OncoGen a primit o finanţare de 720.000 de euro de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării, pentru următoarea etapă a ceretării, făcută alături de specialiştii de la Institutul Cantacuzino din Bucureşti.

România se afla în competiţia internaţională pentru vaccin, însă, cum era de aşteptat, ţările avansate au trecut ca acceleratul pe lângă noi. Rusia a terminat vaccinul său, urmează în curând SUA, Marea Britanie şi China. Vaccinul românesc s-a blocat însă din lipsă de finanţare şi de interes al autorităţilor. Unde ne aflăm acum, ne spune Virgil Păunescu, şeful centrului OncoGen, vice-preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale.
 

Vă mai recomandăm:

În România nu s-a mai găsit varianta Wuhan a virusului SARS-Cov-2. Varianta de la noi are mortalitatea mai mică

Unde s-a împotmolit vaccinul românesc împotriva SARS-CoV-2. „Unii pur şi simplu nu înţeleg ce facem noi”

Vaccinul românesc împotriva virusului SARS- CoV-2 ar putea fi produs în masă în parteneriat cu India

Virusul SARS-CoV-2 a suferit mutaţii importante. „Se asociază cu o infecţiozitate mărită şi cu o încărcătură virală mai mare”

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite