Activista turcă condamnată de regimul Erdoğan şi arestată în România. Oral Nanan ameninţă cu sinuciderea dacă va fi extrădată în Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oral Nalan şi fiica ei de zece ani
Oral Nalan şi fiica ei de zece ani

Autorităţile din Turcia condusă de Recep Erdoğan au condamnat-o pe Oral Nalan la 30 de ani de închisoare. Deşi are statut de refugiat politic în Belgia, autorităţile din România o ţin arestată şi ar putea să o extrădeze în Turcia.

Curtea de Apel Timişoara a respins, luni, cererea activistei turce pentru drepturile omului Nalan Oral (38 de ani) de eliberare din arest şi plasarea sub control judiciar. Judecătorii au respins astfel cererea de sesizare a Curţii Europene de Justiţie. 

„Respinge cererea de sesizare a Curţii Europene de Justiţie în vederea pronunţării unei hotărâri preliminare formulată de apărătorul ales al persoanei extrădabile Oral Nalan. În temeiul art. 44 din Legea nr. 302/2004 respinge, ca nefondate, cererile de revocare şi de înlocuire a măsurii arestării provizorii formulate de persoana extrădabilă Oral Nalan, prin apărători aleşi. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare”, se arată în decizia Curţii de Apel Timişoara.

Reţinută la Vama Nădlac

Nalan Oral, refugiat politic în Belgia, a fost reţinută la Vama Nădlac, la începutul acestei luni, în timp ce se îndrepta cu fetiţa ei către litoralul Bulgariei. 

Un judecător de la Curtea de Apel Timişoara a decis arestarea preventivă pe 30 de zile a femeii care de cinci ani trăieşte în Belgia, cu stat de refugiat politic. Instanţa a decis însă că femeia trebuie arestată şi au demarat acţiunile de extrădare în ţara de origine. 

Pe numele femeii există un mandat de arestare emis de Interpol, pentru o condamnare de 30 de ani de închisoare, pentru acuzaţia de terorism. “Cred că instanţa nu va decide extrădarea din moment ce condamnarea ei pentru terorism în Turcia a fost pusă deja la îndoială de o ţară membră UE”, a declarat Nicoleta Andreescu de la APADOR-CH, citată de romaniacurata.ro.

A părăsit pentru prima dată spaţiul Schengen

Nalan Oral a mai călătorit în afara Belgiei după obţinerea statutului de refugiat politic, dar a fost pentru prima dată când a părăsit spaţiul Schengen. Ea dorea să ajungă pe litoralul din Bulgaria, cu fiica ei de 10 ani, pentru a petrece concediul alături de familie. A fost reţinută de autorităţile din România după ce a ieşit din Ungaria.

Nalan Oral studiază Informatica la Bruxelles. Ea a fost condamnată în ţara natală la 30 de ani de închisoare, fiind acuzată că face parte din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK)

“Ne-a spus că, în momentul când era în arest preventiv în Turcia, i-a fost percheziţionată locuinţa şi s-au găsit un pistol Beretta, bombe artizanale, praf de puşcă, gloanţe de mai multe calibre. Ea spune că a fost victima unei inscenări şi că nu ştia nimic de acele arme”, a declarat avocatul Bogdan Burdea, care o reprezintă pe femeie în fata instanţei, citat de impactpress.ro.

Ministerul Justiţiei a solicitat omologilor de la Ankara actele de condamnare în baza cărora a fost emis mandatul internaţional de arestare. 

Nalan ameninţă că se sinucide dacă va fi extrădată în Turcia

Nalan Oral a făcut greva foamei în primele zile ale arestului de la Timişoara. “A spus că nu vrea să se întoarca în Turcia şi că, dacă este extradată, se va sinucide, pentru că nu vrea sa fie persecutată şi violată în penitenciar”, a mai declarat avocatul Burdea, pentru sursa citată. 

Conform avocaţilor, Ambasada Belgiei în România a adresat o notă verbal către Ministerul Afacerilor Externe Român.

“Potrivit legislaţiei naţionale, instanţa română poate refuza extrădarea în două cazuri: 1. Dacă persoana cere şi obţine azil politic în ţara unde a fost reţinută, în cazul de faţă România. 2.Dacă există suspiciuni rezonabile că va fi supusă torturii sau relelor tratamente în cazul în care va fi extrădată în ţara solicitantă, adică Turcia.
 

Avocatul spune că Nalan Oral nu trebuie să mai ceară azil politic în România, ci ţara noastră trebuie să îi recunoască statutul de refugiat politic primit în Belgia, o ţară UE, ca şi România”, scrie romaniacurata.ro

Următorul termen de judecată în procesul de extrădare este pe 31 iulie.

Petiţie pentru eliberarea activistei
 

Între timp, s-a lansat o petiţie online prin care se cere Guvernului Român eliberarea activistei Nalan din arest şi autorizarea reintoarcerii sale în Belgia.

“Cerem Guvernului Romaniei eliberarea de urgenţă din arest preventiv a Doamnei Nalan Oral şi autorizarea reîntoarcerii sale în Belgia.

Doamna Nalan este refugiat politic şi se află în arest preventiv la Timişoara, închisă pe nedrept de autorităţile române, în pericol de a fi deportată în Turcia, unde are o condamnare de 30 ani, ca oponent al dictatorului Erdogan.

Daca luni cererea de extradare în Turcia va fi admisă de către tribunalul Timiş doanna Nalan risca să fie torturată şi să moară în închisoare.

Nalan Oral este un activist pentru drepturile omului, militant împotriva regimului criminal al dictatorului Erdogan, care a aruncat zeci de mii de oameni nevinovaţi în închisoare în ultimul an.

O copie a petitiei va fi trimisa la Ambasadele Turciei, Belgiei şi la reprezentanţa EU de la Bucureşti”, se arată în petiţie, care a strâns peste 800 de semnături.

“Să nu fi aflat autorităţile române că regimul Erdogan încalcă flagrant drepturile omului? Să nu-nţeleagă că, deşi Interpolul trebuie luat în serios, e cazul ca această instituţie să-şi revizuiască urgent practicile şi să-şi pună la fel de grabnic cenuşă în cap, dacă nu e în stare să diferenţieze între regimul Erdogan şi un stat de drept autentic. Căci până la proba irefutabilă că Oral Nalan a comis realmente delictele de care-i acuzată România ar trebui, ca democraţie şi stat de drept, să fie pe deplin solidară cu ea şi s-o pună în libertate fără să clipească”, a scris Deutsche Welle.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite