Timişoara are un laborator de geofizică unic în România. Datările de vârstă prin metoda Carbon 14 se pot face acum la Szeged

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Misiunea arheologilor din Timişoara va fi uşurată în urma unui proiect tranfrontalier Ungara-România
Misiunea arheologilor din Timişoara va fi uşurată în urma unui proiect tranfrontalier Ungara-România

Arheologii, muzeografii şi cercetătorii din zona de Vest nu vor mai fi nevoiţi să meargă la Bucureşti, unde se află singurul laborator de datare prin metoda Carbon 14.

Arheologii din zona de vest a României şi cei din estul Ungariei vor putea lucra împreună în urma dezvoltării unui inedit centru transfrontalier denumit EnvyArch. 

Este vorba de un proiect implementat de Universitatea din Szeged în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timişoara, cu o finanţare de la Uniunea Europeană în valoare de 680.000 de euro. 
 

Proiectul a fost implementat în mai multe situri arheologice din cadrul judeţelor Arad, Timiş, Bekes şi Csongrad, obiectivele principale ale proiectului fiind realizarea şi dezvoltarea a trei laboratoare care să sprijine, pe termen lung cercetarea sustenabilă în domeniul arheologiei şi problemelor de mediu: un laborator de datare cu radiocarbon/C14, un laborator de datare TL/OSL prin termoluminiscenţă, ambele la Universitatea din Szeged, şi un laborator de geofizică, care va fi disponibil la Universitatea de Vest din Timişoara.
 

“În România, singurul laborator de datare prin metoda Carbon 14 se află la Bucurşeti. De acum, arhgeologii şi specialiştii din zona de vest vor putea să utilizeze acest laborator de la Szeged. La noi se va afla laboratorul de geofizică, şi acesta unic în acest fel în România. Este un laborator mobil, cu instrumente care se folosesc pe teren, astfel că îl pot utiliza şi partenerii din Ungaria. Acesta este ideea acestui proiect transfrontalier. Cu acest laborator de geofizică se pot face cercetări la o adâncime de 20 de metri, se poate vedea ce este în substrat, fără să fie nevoie să se sape”, a declarat Alexandru Onac, unul din cei care s-au ocupat de implementarea proiectului EnvyArch.

antierul arheologic de la Corneşti. Fortificaţii din Epoca Bronzului FOTO Ştefan Both



Aşadar, pentru a afla vârstele unor obiecte descoperite, specialiştii din zona de vest nu mai trebuie să bată drumul până la Bucureşti, la singurul laborator din ţară care face datări prin metoda Carbon 14, ci vor avea la dispoziţie laboratorul de la Szeged, aflat la o distanţă de doar 116 kilometri faţă de Timişoara. 

Investiţiile în infrastructură au fost realizate în paralel cu implementarea unor iniţiative de cercetare care să acopere necesitatea unor astfel de studii la nivelul arealului de interes, al întregii regiuni transfrontaliere, precum şi la nivel naţional şi internaţional. 

Pe lângă obiectivele principale de dezvoltare a unor laboratoare de înaltă performanţă, o ţintǎ foarte importantǎ a fost aceea a formǎrii de tineri cercetǎtori în acest domeniu, creşterea capabilitǎţi de implementare a unor metode moderne de cercetare în domeniul arheologiei şi cunoaşterii mediului natural.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite