Sute de mii de românce suferă de o boală nemiloasă pe care autorităţile o ignoră: „Nu te omoară, dar nici nu te lasă să trăieşti“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Potrivit medicului Simedrea Voicu, aproximativ 480.000 de românce suferă de endometrioză
Potrivit medicului Simedrea Voicu, aproximativ 480.000 de românce suferă de endometrioză

Un medic din Timişoara, specialist în obstetrică-ginecologie, a lansat un site dedicat exclusiv bolilor cu care se confruntă femeile. Pasionat de chirurgia ginecologică de performanţă, medicul Simedrea Voicu alocă pe noua platformă online un spaţiu important endometriozei, o boală mai puţin cunoscută, care provoacă dureri puternice şi duce la infertilitate şi chiar la scoaterea femeii din câmpul muncii.

Într-o perioadă în care internetul abundă de informaţii pe teme medicale, pentru pacienţi este tot mai greu să înţeleagă care sunt informaţiile corecte şi care sunt false. Potrivit unuia din cei mai renumiţi medici timişoreni în obstetrică-ginecologie, Voicu Simedrea, de multe ori pacientele ajung la cabinetul său dezinformate sau prost informate, în ciuda „medicinei virtuale”. În acest context, medicul timişorean şi câţiva colegi de-ai săi au lansat o platformă online, www.chirurgieginecologica.ro, cu informaţii dedicate exclusiv bolilor cu care se confruntă femeile.

„Informaţia care există la ora actuală pe internet este prezentată prost. La congresele internaţionale se prezintă binomul medic-pacient. Niciodată medicul nu ia o decizie fără să informeze pacientul. Eu am considerat că este oportun să construim această platformă care este ca un ca un tabel Mendeleev în care intervenţiile chirurgicale sunt grupate astfel încât să fie cât mai uşor de urmărit”, a declarat medicul potrivit căruia toate informaţiile de pe www.chirurgieginecologica.ro, care conţine inclusiv filmuleţe cu intervenţiile chirurgicale, sunt trecute prin filtrul specialiştilor. Voicu Simedrea a mai spus că multe paciente pur şi simplu nu ştiu că există operaţii minim invazive, cu efecte minime asupra organismului. „La ora actuală, la niciun congres nu mai poţi să te duci cu chirurgie clasică. Automat te discreditezi”, a spus medicul timişorean.

Un spaţiu însemnat pe noul site dedicat problemelor de obstetrică-ginecologie cu care se confruntă femeile este dedicat endometriozei, o boală mai puţin cunoscută cu care se confruntă tot mai multe femei din România.  „Boala este mult mai răspândită decât ne închipuim noi. Cifrele sunt alarmante. Se pare că din cauza schimbării modului de viaţă a femeii moderne s-a deschis uşa propagării acestei boli. Femeia concepe mult mai târziu decât o făceau mamele noastre şi pentru că hrana este îmbogăţită cu hormoni, ceea ce aduce un aport nesănătos de hormoni în organismul femeii, asistăm la această evoluţie a bolii. Are o incidenţă între 15 şi 18 la sută. Cele mai multe au o formă uşoară şi de asta nu se cunoaşte, dar 40 la sută din femei au o formă gravă de boală”, a explicat medicul Voicu, unul dintre puţinii medici români care operează endometrioza în formă avansată şi fondator al singurului centru de chirurgie a endometriozei din România.

O boală mai răspândită decât cancerul genital

Medicul a mai declarat că din cauza diagnosticului greşit, au fost cazuri în care femeile au ajuns să fie operate şi să devină sterile. „Mie îmi vin foarte multe cazuri prost tratate încă de la început, operate de 5-6 ori degeaba. Odată ce femeia nu mai are rezervă ovariană, nu mai poţi face multe. Important e să prinzi boala în fază incipientă, nu când este prea târziu”, a mai declarat Simedrea Voicu, potrivit căreia această „boală nu te omoară, dar nu te lasă să trăieşti”, fiind o maladie cu o componentă dureroasă foarte puternică şi care poate scoate o femeie din câmpul muncii, transformând-o într-o asistată social. „Endometrioza este mai frecventă decât orice cancer genital”, a subliniat Simedrea Voicu potrivit căruia aproximativ 480.000 de românce suferă de endometrioză.

O componentă a endometriozei este şi infertilitatea. Într-un an şi opt luni de când funcţionează centrul de chirurgie a endometriozei de la Timişoara au fost operate 57 de paciente. Dintre acestea 37 şi-au dorit un copil, iar 14 au reuşit să conceapă: opt fără niciun fel de tratament şi 6 prin fertilizare in vitro.

În ciuda acestor efecte pe care endometrioza le are asupra femeii, sistemul medical nu face nimic pentru pacientele care suferă de această maladie. Practic, în sistemul public de sănătate din România această boală nu există. Nici în lumea medicală nu se pune accent foarte mare pe endometrioză, problema acestei boli fiind abordată doar la ultimul Congres Naţional de Ginecologie, în rest nu s-a întâmplat nimic în România în legătură cu boala aceasta”.   

Ajutor pentru pacientele care nu îşi permit operaţia

Medicul Simedrea Voicu a declarat că o problemă în chirurgia endometriozei este costul foarte ridicat al intervenţiei. Pe lângă faptul că, în cazul endometriozei în stadiu avansat, operaţia poate dura până la opt ore şi se realizează în prezenţa unei echipe multidisciplinare de chirurgi, materialele folosite sunt foarte scumpe, iar costul unei intervenţii poate ajunge şi la 2.000 de euro. „Statul român nu decontează nimic şi adresabilitatea se reduce pentru că nu toate pacientele îşi pot permite aceste sume”, a declarat Simedrea Voicu. În plus, problema pacientei care suferă de endometrioză nu se termină odată cu externarea după operaţie, fiind dependentă, practic, toată viaţa de medici. Medicul timişorean a dat exemplul din alte state, unde sunt implicaţi în sprijinirea pacientei bolnave de endometrioză peste 20 de specialişti, din psihologie sau reflexoterapie până la medicină alternativă. „Activitatea centrului nostru numără un număr de aproximativ 100 de paciente şi le-am cerut acordul să le înscriem într-un grup de suport. E foarte important să vorbească între ele, să se consilieze şi informaţia să circule corect. Problema forumurilor din România este că circulă foarte mulă informaţie necenzurată şi pacientele nu mai ştiu ce să creadă”, a mai arătat Simedrea Voicu.

În lipsa oricărei implicări din partea statului, pentru a veni în sprijinul pacientelor care suferă de endometrioză, Simedrea Voicu a înfiinţat, alături de alţi doi colegi, o asociaţie non-profit al cărei scop este colectarea fondurilor pentru tratarea pacientelor care suferă de endometrioză, dar nu îşi permit să suporte costul intervenţiei. „Vrem să derulăm mai multe programe, iar unul dintre scopuri este să strângem nişte fonduri prin care să reuşim să tratăm aceste paciente, pentru că boala nu întreabă pacientul dacă are sau nu bani să se trateze”, a declarat medicul Voicu Simedrea.  
 

Ce este endometrioza? Durerile puternice din perioada menstruaţiei pot indica boala

Endometrioza este caracterizată prin prezenţa endometrului şi în alte părţi, adică pe alte organe, decât în uter. Este o excrescenţă care acoperă în exces uterul, chiar trompele uterine, ovarele, intestinul şi vezica urinară. În cazurile grave, endometrioza poate afecta până şi plămânii. Această boală poate determina formarea de chisturi ovariene mari “ciocolatii” (endometrioame), aderenţe pelvine, infertilitate şi disfuncţii intestinale şi urinare. Practic este un ţesut care invadează toate organele şi le afectează funcţionarea normală. Principalul simptom este durerea. Dacă la început se manifestă cu dureri mari în perioada menstruaţiei, în cazurile avansate de boală durerile apar şi în alte zone ale corpului, şi se manifestă aproape tot timpul. Pentru pacientele care suferă de endometrioză, traiul cu această boală este foarte dificil, fiind afectată calitatea vieţii. Medicul Voicu Simedrea insistă asupra faptului că femeile nu ar trebui să accepte ca o normalitate durerile mari în perioada ciclului menstrual.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite