VIDEO Statuia de bronz a lui Emanuil Ungureanu, furată şi tăiată felii de hoţi, a fost repusă pe soclul original
0Nicolae Robu, încă primar al Timişoarei, a dezvelit, luni, statuia din bronz a lui Emanuil Ungureanu, în faţa liceului care poartă numele avocatului.
În vara anului 2015, trei monumente istorice din Timişoara au dispărut, în decurs de două zile. Este vorba de busturile lui Victor Babeş din faţa Insitutului de Igienă, Aurel Cândea din faţa Maternităţii Bega - realizate de sculptorul Romul Ladea, şi al lui Emanuil Ungureanu din faţa liceului care îi poartă numele, realizat de sculptorul Gheorghe Groza în 1913.
Busturile din bronz a fost făcute bucăţi de hoţii de fier vechi. Acestea au fost decoperite de poliţişti la un centru de colectare din Timişoara, în timp ce autorii au fost arestaţi şi condamnaţi la închisoare.
După cinci ani, statuia lui Emanuil Ungureanu a fost refăcută şi repusă la locui ei. Inaugurarea a făcut-o Nicolae Robu, încă primar al Timişoarei până la numirea lui Dominic Fritz, alături de sculptorul Bogdan Nuieleanu, cel care a refăcut bustul din bucăţile de bronz care au fost recuperate.
“Mă bucur că am reuşit refacerea şi repunerea la locul ei, a statuii din bronz furată şi tăiată felii de hoţi, a lui Emanuil Ungureanu, prezentă în memoria noastră în faţa liceului cu acelaşi nume.
P.S. Precizez că încă sunt Primar în funcţie, până se ajunge pe procedură la instalarea noului Primar şi a noilor consilieri locali”, a scris Robu pe pagina sa de Facebook.
Cine a fost Emanuil Ungureanu
Avocatul Emanuil Ungureanu (1845-1929) a fost un avocat şi filantrop român din Banat. După studiile şi prima parte de activitate la Budapesta, revine în Timişoara în 1874, unde a profesat ca avocat până în 1910.
În paralel, între anii 1885–1896 a fost director al băncii "Timişana". În 1926 a revine ca avocat în baroul Timişorean.
În perioada în care Timişoara făcea parte din Austro-Ungaria a făcut parte din Partidul Naţional Român din Ungaria şi Transilvania, iar din 1926 din Partidul Naţional-Ţărănesc, rezultat din fuziunea cu Partidul Ţărănesc.
Emanuil Ungurianu considera că la emanciparea românilor bănăţeni cultura juca un rol foarte important, iar aceasta nu se putea face fără bani. Ca urmare a sponsorizat biserica şi şcoala.
În 1912 şi-a lăsat prin testament averea de aproape 500 000 de coroane de aur (aproximativ 150 de kilograme de aur) unor instituţii publice, din care ulterior a defalcat un sfert pentru construirea bisericii ortodoxe din Iosefin, alt sfert pentru construirea bisericii ortodoxe din Cetate (actuala Catedrală Mitropolitană, iar jumătate Casei de Educaţie Naţională.
A fost zeci de ani a fost deputat în Congresul Naţional bisericesc din Sibiu, membru în Consistoriul Diecezan din Arad şi în Sinodul protopopesc din Timişoara. Împreună cu primarul Timişoarei, Stan Vidrighin, la 27 martie 1921 a organizat consfătuirea privind înfiinţarea Parohiei Ortodoxe Române din Cetate.
Vă mai recomandăm:
Timişoara rămâne fără monumente istorice. A treia statuie furată în două zile
EXCLUSIV Au furat statuia de bronz a lui Ştefan Popa Popa’s: „Am spus şi o repet. Suntem penali în fiecare minut”
Povestea „Vechii Catedrale” din Timişoara, clădirea inspirată de celebra Sfânta Sofia din Constantinopol