Societatea Timişoara a fost evacuată după 27 de ani, din sediul deţinut de Consiliul Judeţean Timiş. „Am rezistat sub regimurile lui Iliescu şi Năstase..."

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean Timiş a decis să evacueze Societatea Timişoara din Salonul Vega al Bastionului Theresia. Astăzi, cei de la Societatea Timişoara au evacuat spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea din 1990, respectând o decizie judecătorească executorie.

Societatea Timişoara – organizaţia neguvernamentală care s-a născut imediat după Revoluţia din 1989, ca urmare a confiscării revoluţiei de către nomenclatura comunistă, a fost scoasă din spaţiul pe care îl ocupă de 27 de ani. Consiliul Judeţean Timiş a decis să evacueze Societatea Timişoara din Salonul Vega al Bastionului Theresia.

Astăzi, cei de la Societatea Timişoara au evacuat Salonul Vega, respectând o decizie judecătorească executorie. 

Reprezentanţii CJT au cerut celor de la Societatea Timişoara să obţină statutul de asociaţie de utilitat publică, lucru pe care intelectualii din Societate au evitat mereu să-l facă indiferent de cine era la guvernare. Pur şi simplu nu dorea să depindă de cei de la conducere. 

„Se va schimba complet destinaţia Bastionului”
 

Văzând că nu există altă soluţie pentru a rămâne în spaţiul de la Salonul Vega, cei de la Societatea Timişoara au început, în luna mai, demersurile de a obţine statut de asociaţie de utilitate publică. Cererea lor a fost înregistrată la Secretariatul General al Guvernului şi a fost ulterior trimisă Ministerului Consultării Publice şi Dialogului Social.

Ministerul a informat Societatea Timişoara că dosarul lor se află în lucru, astfel că la rândul lor, cei de la Societatea Timişoara au cerut preşedintelui CJT, Călin Dobra, amânarea sau suspendarea cauzei aflate pe rolul Judecătoriei Timişoara, până la soluţionarea cererii aflate la Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social.

Societatea Timişoara a fost evacuată din Salonul Vega

Cei de la Societatea Timişoara nu au primit niciun răspuns oficial. 

„Nu vreau că comentez despre modalitatea în care va trebui să părăsim Salonul Vega. Avem o sentinţă judecătorească executorie. Am convocat administratorul clădirii pentru a le preda spaţiul. Ce comentez însă sunt politicile publice promovate de Consiliul Judeţean Timiş. Atunci când a fost reabilitat acest Bastion, finanţatorul german a pus câteva condiţii, şi anume să devină un spaţiu cultural, în care societatea civilă să se exprime. Au trecut cei cinci ani şi imediat lucrurile s-au schimbat. Aceste spaţii sunt scoase la licitaţie către agenţi comerciali. Se va schimba complet destinaţia Bastionului”, a declarat Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara.

Expoziţie "Despre nimic..."
 

Mihalcea susţine că Societatea Timişoara a primit din partea Parlamentului European titlul de „Cetăţean de onoare al Europei”, are parte de recunoaştere internaţională, dar nu şi din partea autorităţilor din România.

„Cei de la CJT ar fi trebuit să ştie care este activitatea noastră şi ce am făcut în toţi aceşti ani”, a comentat Mihalcea.

Înainte să părăsească spaţiul, cei de la Societatea Timişoara au organizat o expoziţie simbolică denumită „Despre nimic...”. Au fost amenajate şase panouri goale. 
 

„Este prima expoziţie de acest fel, pentru că timişorenii vor trebui să se obişnuiască cu ce se va întâmpla în Bastion din punct de vedere cultural. Adică nimic... Spaţiile au fost scoase la licitaţie dar nu se înghesuie nimeni. Bastionul este un spaţiu mort, în care s-a investit enorm, dar în care nu se întâmplă nimic”, a mai spus Florian Mihalcea.

image

27 de ani de manifestări politico-civice şi culturale

Pentru anul 2021, cânt oraşul de pe Bega va fi Capitală Culturală Europeană, Societatea Timişoara pregătea o inedită expoziţie despre Proclamaţia de la Timişoara. 
 

„Sunt 27 de ani de manifestări politico-civice şi culturale de anvergură, aici în spaţiul Salonului Vega. Am fost alungaţi, pur şi simplu. Am avut acest spaţiu în toate regimurile. Am rezistat regimurilor lui Iliescu şi Năstase... Există o hotărâre a Consiliului Judeţean care a spus că nu ni-l mai dă. Societatea Timişoara este un reper al acestui oraş. Datorită nouă s-au întâmplat foarte multe lucruri care au democratizat această ţară. Asta merităm din partea CJT, să fim alungaţi. Era frumos să fi rămas, puteam să facem în continuare expoziţii, artă, dezbateri, întâlniri, mai ales că oraşul este viitoare Capitală Culturală Europeană. Este o sabotare culturală, pur şi simplu. Am fost acuzaţi că am subânchiriat spaţiul. Noi aşa ceva nu facem. Suntem extrem de corecţi şi cinsitiţi pentru că suntem fermi în ceea ce spunem. Nu ne permitem să ne jucăm după deget, să fim un ONG de paradă. Avem un prestigiu”, a spus scriitorul Daniel Vighi. 

image


 

 „Mi-am adus aminte de nişte vorbe pe care le-a spus părintele Teofil Pârâianu, în ianuarie 1990, când a fost întrebat de un ucenic despre ce crede el că s-a întâmplat în decembrie 89. Răspunsul a fost cutremurător. Am tăiat capul viperei. Acum să vedem dacă putem să-i oprim veninul. Sunt aproape 28 de ani de atunci şi e foarte limpede că nu am oprit veninul. Parcă a devenit şi mai virulent. Este evident un act de dispreţ la adresa post-decembristă a Timişoarei şi a României. Societatea Timişoara s-a identificat în toţi aceşti ani cu spiritul oraşului şi al revoluţiei. Cred că este o altă încercare disperată de a nmai face rost de nişte bani. Dacă cineva îl va închiria acest spaţiu va deveni un restaurant, un ceva. Partidul are nevoie de bani. Este din cale afară de trist ce se întâmplă. Nu este o măsură administrativă, ci o măsură imorală”, a afirmat Doru Botoiu, mebru al Societăţii Timişoara. 

image


Rolul Societăţii Timişoara

Scriitori, jurnalişti, avocaţi, medici, ingineri şi cadre didactice universitare au alcătuit de atunci şi până astăzi nucleul tare al organizaţiei. Scopurile principale ale Societăţii sunt: apărarea drepturilor omului, promovarea şi susţinerea unei reale democraţii în spaţiul căreia libertatea cuvântului este de o importanţă vitală. Acţiunea publică a Societăţii are aşadar în vedere înainte de toate promovarea valorilor democratice, apărarea drepturilor omului, informarea corectă şi nepărtinitoare a opiniei publice interne şi internaţionale, exprimarea liberă a opiniilor, stimularea gândirii libere şi critice în întreaga viaţă politică, socială şi culturală. 
 

Societatea Timişoara nu s-a ferit să lupte deschis cu naţionalismul agresiv, cu manipulările grosolane ale mass-mediei controlate, cu spaimele şi pasivismul, cu oboseala şi resemnarea celor care au renunţat să mai spere în revoluţia din decembrie 1989, în democraţie, în adevăr, în cinste, în demnitatea omului.

image

Societatea Timişoara a militat pentru consolidarea societăţii civile româneşti, a sprijinit contactele nemijlocite cu organisme şi organizaţii naţionale şi internaţionale care promovează, prin activitatea lor, principiile democraţiei, libertăţii şi demnităţii umane.

Preşedintele CJT: „Potrivit noului Cod Civil, nu se mai pot atribui direct”

Călin Dobra, aflat în Spania, a ţinut să aducă precizări faţă de modul în care Societatea Timişoara a părăsit spaţiul din Bastionul Theresia.

„Contractul de închiriere dintre Societatea Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş (proprietarul Bastionului Theresia) a expirat, iar acesta nu a mai putut fi prelungit dintr-un motiv foarte simplu: legea nu mai permite acest lucru. Mai exact, potrivit noului Cod Civil, nu se mai pot atribui direct, fără licitaţie publică, spaţii către ONG-uri sau Asociaţii decât dacă acestea sunt de utilitate publică. Ceea ce Societatea Timişoara nu este, dar, în urma unor discuţii avute cu reprezentanţii organizaţiei, au cerut timp pentru a dobândi acest statut. Cum nu l-au obţinut, nu aveam altă variantă decât să îi notificăm pentru a elibera spaţiul deoarece Consiliul Judeţean a fost, de asemenea, notificat de Curtea de Conturi cu recomandare clară de valorificare a spaţiilor. Societatea Timişoara, pentru care am tot respectul şi aprecierea, nu poate beneficia de tratament preferenţial, iar lupta lor pentru statul de drept şi respectarea legii nu poate avea dublă măsură. Legea se aplică la fel pentru Societatea Timişoara, ca pentru oricine altcineva”, a explicat Dobra pe pagina sa de Facebook.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite