Sentinţă judecătorească: o şcoală de top a introdus criterii discriminatorii la înscrierea copiilor în clasa zero

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Timişoara a emis prima sentinţă într-un dosar în care Liceul Pedagogic Carmen Sylva din Timişoara a contestat o amendă de 2.000 de lei primită din partea Consiliului Naţional pentru Combatere Discriminării (CNCD). Liceul a fost amendat pentru impunerea unor criterii de înscriere la clasa zero considerate discriminatorii. Judecătorii au decis că acele criterii au fost într-adevăr discriminatorii. Sentinţa nu este definitivă.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a emis în luna martie a anului 2016 o hotărâre prin care amenda Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” din Timişoara cu suma de 2.000 de lei pentru că a impus criterii discriminatorii la înscrierea elevilor în clasa zero. Totul a început în toamna anului 2015. „Constatând că nu mai este îndreptăţită să aplice pentru înscrierea elevilor în clasa pregătitoare criteriul referitor la domiciliul reprezentanţilor legali ai copiilor, şcoala a luat în analiză, în consiliul de administraţie, elaborarea unor criterii specifice, necesare pentru realizarea selecţiei, având în vedere numărul redus de locuri din planul de şcolarizare şi experienţa anilor anteriori, în care numărul de solicitări a crescut sistematic”, se arată într-un document intrat în posesia „Adevărul”.

Pe acest fond, începând cu data de 20 noiembrie 2015 s-au formulat în cadrul CA propuneri pentru introoducerea unor criterii specifice de selecţie a elevilor înscrişi în clasa zero. Cu concursul Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş au foste elaborate 4 criterii specifice de departajare în vederea înscrierii la clasa pregătitoare:

 1.Părinţii/tutorii legali/bunicii care au în îngrijire copilul sunt angajaţi sau foşti angajaţi ai Liceului Pedagogic „Carmen Sylva”;

2.Părinţii/tutorii legali/bunicii care sunt/au fost cadre didactice;

3.Fraţi înscrişi în prezent sau fraţi care au absolvit în trecut cursurile la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva”, absolvenţi de gimnaziu sau liceu;

4.Părinţii/tutorii legali/bunicii care au în îngrijire copilul sunt absolvenţi ai Liceului Pedagogic „Carmen Sylva” Timişoara, de gimnaziu sau liceu.

Aceste criterii de selecţie au fost considerate discriminatorii, iar CNCD i-a aplicat liceului o amendă de 2.000 de lei. Sancţiunea a fost contestată în instanţă, iar prima fază a procesului s-a judecat la Curtea de Apel Timişoara, unde „Carmen Sylva” a pierdut procesul, judecătorii menţinând sancţiunea aplicată de CNCD.

„Pentru fiecare din aceste criterii s-a reţinut că există o diferenţiere între potenţialii solicitanţi pentru înscriere în clasa pregătitoare, diferenţierea fiind bazată pe criteriul gradului de rudenie, fiind atins dreptul la educaţie al minorilor”, se arată prin sentinţa care menţine amenda aplicată Liceului Pedagogic.

În acelaşi document, judecătorii arată că cele patru criterii de departajare la care a apelat liceul „nu oferă soluţii diferite pentru situaţii diferite, ci stabilesc un tratament juridic diferit pentru situaţii similare, în baza unui criteriu al gradului de rudenie ce nu are justificare obiectivă, cu excepţia cazului fraţilor/surorilor din aceeaşi familie, care urmează concomitent cursurile aceleiaşi unităţi de învăţământ, situaţie în care tratamentul diferit este justificat de nevoia de armonizare a vieţii de familie şi de posibilitatea întrajutorării între fraţi”. Astfel, concluzionează judecătorii,  diferenţierea introdusă prin aceste criterii poate şi trebuie să fie calificată ca discriminar.

Prin acţiunile astfel realizate reclamantul a săvârşit deja o diferenţiere bazată pe criteriul gradului de rudenie, nejustificată obiectiv (cu excepţia mai sus arătată referitoare la fraţii înscrişi în prezent la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva”), care aduce atingere dreptului la educaţie al minorilor pentru care urma a se solicita înscrierea în clasa pregătitoare”, se mai arată în sentinţa prin care cererea de anulare a amenzii primite de Liceul Pedagogic a fost respinsă. Sentinţa nu este definitivă, fiind contestată cu recurs, la Curtea Supremă, unde procesul este pe rol în fază incipientă. 

Timişoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite