Sentinţă definitivă emisă în 2006, neaplicată nici după 10 ani. Judecător: „Toate instituţiile statului încearcă să se exonereze de răspundere”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terenul în litigiu se află pe locul fostelor sere de la marginea Aradului FOTO Arhivă
Terenul în litigiu se află pe locul fostelor sere de la marginea Aradului FOTO Arhivă

Situaţie incredibilă la Arad. O sentinţă de punere în posesie a unor proprietari cu suprafaţa de peste 30 de hectare de teren, emisă în 2006 nu este pusă în practică nici  după aproape 10 ani de la pronunţare. Instanţa a dispus şi amenzi pentru neaplicarea sentinţei, dar cu toate acestea situaţia nu s-a deblocat.

Un teren de 20 de hectare de la marginea Aradului face obiectul unor procese nesfârşite între mandatarul propritarilor de drept, Comsia Locală de Fond Funciar, Comisia Judeţeană de Fond Funciar şi Agenţia Domeniile Statului. Povestea începe în 2006, când Labaş Andrei Gheorghe şi Nagy Elisabeta au obţinut o sentinţă definitivă prin care statul este obligat să îi pună în posesie cu suprafaţa de 33,94 hectare de teren agricol. Pentru că responsabilă de punerea în posesie este Comisia Locală de Fond Funciar, judecătorii au dispus ca această comisie să identifice orice teren cu care proprietarii să fie puşi în posesie în termen de trei luni. Judecătorii au mai hotărât ca în caz de neconformare, Labaş şi Nagy să fie puşi în posesie cu suprafaţa de 19,3 hectare pe un amplasament liber al fostelor sere de la marginea Aradului.

Comisia Locală de Fond Funciar Arad nu s-a încadrat în cele trei luni stabilite de instanţă, iar proprietarii au obţinut în 2007 o sentinţă care obligă Comisia Locală de Fond Funciar, Comisia Judeţeană de Fond Funciar şi Agenţia Domeniile Statului la plata unei amenzi civile de 50 de lei pentru fiecare zi de întârziere în aplicarea sentinţei. Abia în 2010 Comisia Locală de Fond Funciar a emis o hotărâre de punere în posesie pe terenul de la marginea Aradului. Hotărârea Comisiei Locale de Fond Funciar, emisă în baza sentinţei din 2006 nu se referă la suprafaţa de 19,3 ha, ci la 21,3 hectare, fiind identificate cel mai probabil încă două hectare de teren libere.

Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Arad a refuzat, însă, întocmirea titlurilor de proprietate invocând faptul că Comisia Locală de Fond Funciar a întocmit documentaţiile cadastrale fără să respecte legea. Practic, OCPI a invocat neconformitatea planurilor întocmite de Comisia Locală de Fond Funciar Arad. Astfel, problema a fost blocată din nou.

În 2015, prin mandatarul lor, proprietarii au obţinut o nouă sentinţă  definitivă şi irevocabilă prin care obligă Comisia Locală de Fond Funciar, Comisia Judeţeană de Fond Funciar şi Agenţia Domeniile Statului să achite fiecare suma de 54.800 de lei, rezultată din cumularea amenzii de 50 de lei pentru fiecare zi de întârziere.

Urmare a acestei sentinţe, Comisia Locală de Fond Funciar Arad emite în martie 2015 o hotărâre prin care îşi revocă propria hotărâre din 2010, punându-i pe proprietari în posesie cu suprafaţa de 8,49 ha, jumătate din suprafaţa dispusă prin sentinţa judecătorească din 2006. Pentru că nici de această dată sentinţa emisă acum 10 ani nu a fost pusă în aplicare, proprietarii au obţinut în luna mai a acestui an o nouă sentinţă prin care Comisia Locală de Fond Funciar, Comisia Judeţeană de Fond Funciar şi Agenţia Domeniile Statului  sunt amendate fiecare cu câte 25.900 de lei.

Practic, pentru nepunerea în aplicare a sentinţei emise în 2006, Comisia Locală de Fond Funciar Arad, Comisia Judeţeană de Fond Funciar Arad şi ADS trebuie să plătească suma totală de 242.000 de lei, ceea ce înseamnă peste 50.000 de euro.

Cheia dezlegării situaţiei halucinante de la Arad este la Comisia Locală de Fond Funciar. Primarul Aradului Gheorghe Falcă se spală pe mâini de problemele care vizează terenurile, susţinând că nu are nicio atribuţie în Comisia Locală de Fond Funciar. Secratarul Comisiei Locale de Fond Funciar, Lilioara Stepanescu susţine că doar 8,5 hectare, care li s-au şi restituit proprietarilor sunt libere de sarcini, restul fiind afectate de investiţii. Lioara Stepanescu susţine că decizia instanţei cu privire la suprafaţa de 19,3 hectare de teren are la bază o eroare a Agenţiei Domeniilor Statului.

„Oamenii au primit 8,5 hectare pe amplasamentul serelor. Restul este ocupat de investiţii operaţionale. Dumnealor nu doresc decât pe acel amplasament. La vremea la care s-a judecat procesul instanţa a hotărât că doar acele terenuri care sunt fără investiţii să poată fi restituite. Nu s-a ţinut seama că existau investiţii funcţionale care sunt dinainte de litigiu. Totul a pornit de la o informare greşită a ADS-ului, care a susţinut că din 33 de hectare o parte sunt cu investiţii şi restul ar fi libere. Instanţa ţinând seama de ceea ce au susţinut reprezentanţii ADS a dispus să se restituie. A fost o eroare de inventariere. Mai târziu a înţeles şi ADS-ul că a încurcat lucrurile. Există această contradicţie”, a declarat Lioara Stepanescu.

Declaraţia Lioarei Stepanescu se contrazice, însă, cu hotărârea Comisiei Locale de Fond Funciar din 2010, hotărâre prin care s-a hotărât punerea în posesie conform sentinţei, împroprietărirea blocându-se abia la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Timiş.

„Incontestabil în cauză este vorba de o întârziere excesivă de punere în executare a unei hotărâri judecătoreşti irevocabile, fapt ce încalcă exigenţele prescrise de dispoziţiile art. 6 CEDO, astfel că nu poate fi primită poziţia procesuală a celor trei intimate, toate instituţii ale statului, care încearcă să se exonereze de răspundere plasând răspunderea pentru neexecutarea obligaţiilor către celelalte instituţii”, este concluzia judecătorilor care au dispus amendarea Comisiei Locale şi Judeţene de Fond Funciar Arad şi a Agenţiei Domeniile Statului.  

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite