Secretele porumbeilor voiajori care zboară cu peste 110 km/h. Puiul unui astfel de exemplar costă 250.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Sabadis, alpturi de unul din porumbeii lui şi de trofeele adunate la concursurile de porumbei FOTO Ştefan Both
Ioan Sabadis, alpturi de unul din porumbeii lui şi de trofeele adunate la concursurile de porumbei FOTO Ştefan Both

Ioan Sabadis este un bărbat din Timiş pasionat de porumbei voiajori, care reprezintă România la maratoane internaţionale de profil, alături de prietenii săi înaripaţi.

Ioan Sabadis, un bărbat din localitatea Rudna, judeţul Timiş, se numără printre marii pasionaţi de porumbei. Columbofilul are peste 250 de păsări, pe care le creşte pentru concursuri. „De mic copil mi-au plăcut porumbeii. Am crescut porumbei în comuna Ghiroda. Apoi, după Revoluţie, mai exact în 1990, am plecat în Germania. Acolo trăia sora mea. A fost o reuniune de familie. În Germania am intrat în contact cu pasionaţii de porumbei, aşa că mi-am redescoperit şi eu această pasiune. Am început să cumpăr porumbei de frumuseţe. Încă nu mă interesau cei voiajori. Este o pasiune frumoasă. Îmi plac foarte mult porumbeii, îi iubesc“, a declarat Ioan Sabadis.

În anul 2005, avea să-şi cumpere o casă în satul Rudna, aflat la 35 de kilometri de Timişoara, care a devenit pentru el locul unde îşi încarcă bateriile. „Aveam o curte mare, aşa că am putut să aduc aici câţi porumbei doream. Iniţial, erau păsări de frumuseţe. Apoi, în 2007, am intrat în sport. Am început să particip la concursuri cu porumbei voiajori. În 2008, m-am clasat pe locul 58 în România”. A început să participe la toate competiţiile oficiale. Sunt o serie de probe la care se pot înscrie sportivii: la maratoane, la viteză şi la competiţii de fond. La finalul anului 2014, Ioan Sabadis a fost cel mai bun pe judeţul Timiş şi al 20-lea pe ţară, la maratoane. La fel s-a întâmplat şi în 2015.

„Voiajorii” sunt dresaţi

Porumbeii voiajori de la Rudna au certificat internaţional care le atestă viteza de zbor. „Porumbeii voiajori pot fi dresaţi. Încep cu distanţe scurte. Îi laşi într-un loc, apoi ei se întorc acasă. Începi cu 120 de kilometri, apoi se măreşte distanţa la 300 de kilometri, la 500 de kilometri, la 800 de kilometri. Ei ştiu unde le este casa. Apoi, distanţa se tot măreşte“, explică Ioan Sabadis.

Columbofilul a devenit un specialist în maratoane. În 2015, a participat la cel mai lung maraton, cel de la Schwerin, din Germania. Porumbelul a avut de străbătut 1.132 de kilometri, până la Rudna. Sabadis susţine că pasărea a ajuns „la bază“ într-o zi şi un pic. Startul s-a dat la ora 7.00 dimineaţa şi porumbelul a ajuns la Rudna a doua zi, la ora 9.00. Performanţa l-a propulsat printe cei mai buni din Europa.  „Golumbii sunt duşi la locul de start cu un transport special. Sunt închişi în nişte cuşti speciale, să nu vadă nimic. Se fac pauze doar pentru mâncare. Fiecare pasăre are un cip la picior, poate fi urmărită tot timpul pe traseu. Porumbeii zboară cu o viteză medie de 110 kilometri pe oră. Dacă au vânt bun, pot atinge viteze şi mai bune. Porumbeii nu se opresc cât timp este lumină. Seara, se odihnesc pe acoperişurile caselor“, spune pasionatul de porumbei.

Ioan Sabadi

„De multe ori ajung răniţi acasă“

Porumbeii voiajori ştiu unde este casa lor, dar se întâmplă deseori ca păsările să nu ajungă la destinaţie. Au loc accidente, se lovesc de fire de înaltă tensiune, sunt atacate de alte păsări sau de alte animale atunci când aterizează. Cad şi victime oamenilor, care îi prind. Există şi cazuri în care se îmbolnăvesc.  „De multe ori ajung răniţi acasă. Am avut porumbei care au ajuns cu picioare rupte şi cu alte traumatisme. Ei sunt fricoşi, se sperie uşor, iar dacă se lovesc la cap, mor. Dacă se sperie, intră cu capul în geamuri, se lovesc de diferite obiecte. Trebuie să ai noroc cu ei.“

Preţurile porumbeilor voiajori sunt foarte variate, însă, ca orice hobby, columbofilia poate să coste o avere. „Nu există un preţ fix. Unele păsări ajung la zeci de mii de euro, dar sunt şi porumbei voiajori care valorează sute de mii de euro. Cel mai scump pui a fost cumpărat cu 250.000 de euro. Vă daţi seama că acela provine de la un as“, subliniază Ioan Sabadis. În 2016, vrea să dea lovitura la un nou maraton, pe distanţa de 1.200 de kilometri. Startul se va face tot din Germania, din zona Leipzig. „Particip la concursuri în Germania, Ungaria şi Slovacia. În 2016 vreau să iau multe locuri unu, doi şi trei. Vreau să iau un loc întâi pe România“, a adăugat Sabadis. Iar concurenţa este acerbă. În România, cei mai mulţi crescători de porumbei sunt în judeţul Prahova, numărul lor fiind de aproximativ 800. În judeţul Timiş, acolo unde concurează Ioan Sabadis, sunt în jur de 120 de crescători.

Ioan Sabadi

De ce zboară porumbeii

Conform specialiştilor, porumbeii voiajori pot zbura cu viteză mare datorită configuraţiei corpului: au oase uşoare, iar muşchii de la piept sunt foarte dezvoltaţi.  Unii cercetători sunt de părere că există o legătură cu magnetismul pământului, alţii cred că performenţele lor se datorează unor nervi speciali de la nivelul ciocului. Mai există specialişti care susţin că păsările ajung acasă de la distanţe mari folosindu-se de miros. 

Porumbel

Un porumbel voiajor a fost cumpărat de un chinez cu 310.000 euro

Scurtă istorie a porumbeilor voiajori

Porumbeii voiajori fac parte din categoria „Columba livia domestica“. Sunt păsări domestice crescute şi folosite în competiţii; ele pot învăţa să ajungă acasă de la distanţe foarte lungi. Pe vremuri, omenii beneficiau de ajutorul porumbeilor voiajori: prin intermediul lor, se puteau trimite mesaje într-un timp scurt. Din acest motiv sunt numiţi şi „porumbei poştaşi“. Au fost utilizaţi şi în cele două războaie mondiale. Astăzi, creşterea porumbeilor voiajori este doar un hobby. Cei mai pasionaţi sunt germanii, belgienii, britanicii, olandezii şi francezii, însă şi în România sunt numeroşi crescători de porumbei voiajori. 

Ioan Sabadi
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite