UPDATE Primarul Timişoarei, audiat la Poliţie în dosarul „Incuboxx”, un centru de afacerei de milioane de euro cu mari probleme de execuţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Robu a fost audiat în această dimineaţă la sediul IPJ Timiş, într-un dosar de abuz în serviciu în care se fac cercetări cu privire la modul de realizare a centrul de afaceri Incuboxx, construit din bani europeni. La ieşirea de la audieri, primarul Nicolae Robu, care nu are în momentul de faţă nicio calitate în dosar, a refuzat să facă declaraţii, fixând o conferinţă de presă în cadrul căreia va oferi detalii.

UPDATE  „Astăzi am fost chemat la Poliţie pentru a da declaraţii în calitate de martor în cadrul unei anchete referitoare la un obiectiv realizat pe fonduri europene, Centrul de afaceri în IT&C "Incuboxx". Există două anchete în derulare referitoare la acest obiectiv, una urmare a plângerii depuse de Primărie împotriva firmei Flexik Automation şi una urmare a plângerii depuse de această firmă împotriva Primăriei”, spune Robu. 

„Problema este următoarea: pe parcursul lucrărilor, firma FLEXIK s-a plâns în repetate rânduri că partenerul său, liderul de asociere SAIFIM, nu-i plăteşte pentru  echipamentele livrate şi lucrările efectuate, ameninţând că dacă nu-şi primeşte banii -bani plătiţi la timp, întotdeauna cu promptitudine, de Primărie către SAIFTIM!-, îşi va lua echipamentele înapoi. La cca jumătate de an de la recepţie, s-a constatat că din tablourile de automatizare a sistemului de încălzire-răcire-ventilaţie, lipsesc un număr de componente”, a explicat primarul.
 

„Coroborând ameninţările FLEXIK de luare înapoi a echipamentelor, faptul că cu o lună înainte de constatarea reprezentanţilor Primăriei că acele componente lipsesc doi reprezentanţi FLEXIK au pătruns în clădire sub pretextul efectuării unor verificări tocmai la acea instalaţie, faptul că în răspunsul scris la adresa Primăriei referitoare la caz reprezentanţii FLEXIK nu au negat că ar fi sustras acele componente, ci au afirmat că acuzaţia noastră de furt la adresa lor nu are temei, întrucât acele componente le aparţin, ei nepredându-le cu acte SAIFTIM întrucât SAIFTIM nu le-a dat banii cuveniţi pe ele, suspectăm că acele componente au fost sustrase de către FLEXIK şi, pe cale de consecinţă, am cerut anchetarea situaţiei create”, adaugă Nicolae Robu. 

  

Pe de altă parte, firma FLEXIK a făcut plângere împotriva Primăriei, pretinzând că Primăria ar fi plătit în mod incorect acele echipamente furnizate de FLEXIK firmei SAIFTIM, întrucât SAIFIM nu s-ar fi aflat în proprietatea lor câtă vreme nu le-a achitat către FLEXIK. 

„Din perspectiva Primăriei, bazată pe un contract rezultat în urma licitaţiei, tot ce s-a adus şi instalat în obiectiv sub coordonarea firmei SAIFTIM ca lider de asociere, a devenit proprietatea Primăriei de îndată ce Primăria le-a achitat şi, prin urmare, cine a sustras ceva din acele bunuri, a săvârşit un furt din avuţia publică locală. Relaţiile între parteneri nu sunt sub incidenţa autorităţii noastre. Iar pretenţia FLEXIK ca Primăria să facă plăţi direct către FLEXIK este lipsită de orice temei legal în condiţiile date, fixate prin contractul dintre Primărie şi asocierea SAIFTIM-FLEXIK”, a mai afirmat Robu. 

UPDATE: Primarul Nicolae Robu susţine că dosarul în care a fost audiat la Poliţie a fost deschis ca urmare a unui litigiu dintre antreprenorul general al lucrării Saiftim şi Flexik Automation, această din urmă firmă reclamând că nu şi-a luat banii pentru lucrările efectuate. Pe fondul acestei situaţii, de la instalaţia de climatizare au dispărut mai multe componente care nu permit funcţionarea instalaţiei, suspect fiind un angajat al Flexik Automation, care apare în registre ca intrând în clădire. Pentru dispariţia componentelor, primăria a formulat o plângere penală pentru furt, dar a fost formulată o plângere penală şi împotriva primăriei, membrii comisiei fiind acuzaţi că au recepţionat echipamente care nu existau în realitate. „Am fost chemaţi toţi membrii comisiei de recepţie pentru a da lămuriri cu referire la ce s-a întâmplat. Asta este tot ce ştiu. Nu ştiu alte lucruri. Nu îmi pot închipui că s-a mai întâmplat ceva important care să îmi fi fost mie ascuns, dar dacă se va descoperi că s-a întâmplat ceva, acele persoane vor trebui să dea socoteală. Ce putem face noi este să folosim garanţia de bună execuţie pentru remedierea problemelor existente acolo”, a spus primarul Nicolae Robu, care a declarat că are calitate de martor. 


Ziarul „Adevărul” a dezvăluit în urmă cu câteva săptămâni problemele mari de execuţie de la centrul de afaceri Incuboxx, construit la Timişoara, din bani europeni. Potrivit imaginilor surprinse de „Adevărul” în interiorul clădirii, se poate vedea cum în clădire au loc infiltraţii, iar potrivit reprezentanţilor firmelor care lucrează în centru, toată vara aerul condiţionat nu a funcţionat.

Viceprimarul Dan Diaconu a declarat pentru „Adevărul” că lucrarea fiind în garanţie, problemele cu infiltraţiile şi cu instalaţia de climatizare ar trebui rezolvate de firma care a realizat proiectul, Saiftim, din bani proprii. Firma refuză, însă, să remedieze problemele, iar primăria va executa garanţia de bună practică, reţinută de la constructor. „Din garanţia de bună execuţie, primăria va trebui să facă aceste lucrări. În momentul de faţă sunt discuţii cu Trezoreria Municipiului Timişoara cu privire la executarea garanţiei de bună practică pentru remedierea defectelor pe care le considerăm defecte de execuţie”, a spus viceprimarul Dan Diaconu.  

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite