Planul lui Viktor Orban pentru oamenii cu origini maghiare prinşi în iadul din Venezuela: „Nu sunt refugiaţi, nici imigranţi. Se întorc acasă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Situaţia umanitară din Venezuela este dramatică FOTO Arhivă personală
Situaţia umanitară din Venezuela este dramatică FOTO Arhivă personală

Guvernul Ungariei a iniţiat un proiect de repatriere a venezuelenilor cu descendenţi sau cu origini maghiare. Freddy Oropeza, unul dintre cei care au primit sprijin din ţara vecină, a povestit la Timişoara cum a scăpat din ţara sud-americană aflată în faliment.

Situaţia din Venezuela este dezastruasă. Venezuelenii compară schimbarea lui Hugo Chavez cu Nicolas Maduro cu cea dintre Lenin şi Stalin. Spun că au trecut de la foarte rău la dezastruos. Venezuela este printre ultimele ţări aflate sub dictatură socialistă. Economia ţării este la pământ, inflaţia a explodat. Este stare de război civil. În atare condiţii, milioane de venezuelenii pleacă din ţară, pe unde văd cu ochii. 

Guvernul Ungariei a iniţiat recent un proiect de repatriere a venezuelenilor cu origini maghiare. După Al Doilea Război Mondial şi după înfrângerea Revoluţiei din 1956, numeroşi cetăţeni maghiari s-au refugiat în America de Sud. Unii s-au stabilit în Venezuela. 

“Maghiarii din Venezuela nu sunt refugiaţi, nu sunt imigranţi, ci ei vin acasă!”

Până la această oră, în urma proiectului guvernamental, în jur de 50 de familii de maghiari au părăsit Venezuela cu destinaţia Budapesta.

Premierul Victor Orban a spus public că este responsabilitatea guvernului condus de el să-i ajute pe maghiarii aflaţi în dificultate în orice colţ al lumii.

Au ajuns astfel în Ungaria venezueleni care au descendenţi maghiari sau care au realizat căsătorii mixte. Majoritatea lor au studii superioare sau calificări profesionale. 

Vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, a anunţat în 2017: “Maghiarii din Venezuela nu sunt refugiaţi, nu sunt imigranţi, ci vin acasă!”.

„Am ajuns în Ungaria pentru că soţia mea este fiică de maghiari. În 1956, socrul meu a plecat din Ungaria datorită invaziei ruse şi a suprimării Revoluţiei din 1956. A ajuns în Venezuela. Aici şi-a făcut o viaţă nouă, s-a căsătorit cu o localnică şi avut nouă copii. Una dintre ficele sale este soţia mea. Dată fiind situaţia actuală din Venezuela, Guvernul Orban a înfiinţat un program de repatriere pentru cei care au origini maghiare. Prin acest program am ajuns şi eu în Ungaria. Nu am cuvinte să mulţumesc Guvernului Maghiar. La ora actuală, cei doi copii ai mei au un viitor”, a declarat Freddy Oropeza, unul dintre venezuelenii care au ajuns în Ungaria, într-un dialog purtat la Timişoara cu reporterul "Adevărul".

Freddy Oropeza

Freddy Oropeza la Budapesta

4.000-5.000 de persoane cu descendenţe maghiare în Venezuela

Conform unor cifre oferite de organizaţiile neguvernamentale, în Venezuela sunt jur de 4.000-5.000 de persoane cu descendenţă maghiară, dintre care însă doar aproximativ 500 mai vorbesc limba şi îşi cultivă identitatea maghiară. Majoritatea tinerilor nu vorbesc limba strămoşilor.

„În 1992, e o cifră veche, erau 8.000 de descendenţi de maghiari. A scăzut numărul, pentru că mulţi au plecat deja. Casa Maghiară din Venezuela, instituţia culturală a maghiarilor, era cea mai mare din America Latină. Acolo, descendenţii maghiari putea să înveţe limba, să îşi păstreze tradiţiile. Noi am trăiam departe de capitală, aşa că nu aveam acest contact, nu am pututu învăţa nici limba. Eu nu vorbesc limba maghiară. Nici soţia, chiar dacă tatăl ei a plecat din Ungaria”, a mai spus Oropeza.

Freddy Oropeza

Freddy Oropeza, un latino-american la Budapesta
 

Un venezueleano-maghiar la o confeinţă în Timişoara

Pe Freddy Oropeza l-am întâlnit la Timişoara, la Conferinţa Naţională a Societăţii Române de Astronomie Culturală, care s-a ţinut la Universitatea de Vest. 

„Sunt profesor de fizică, am fost format în astronomie şi ştiinţele pământului. Am fost invitat la Timişoara, pentru acestă conferinţă, de Virgiliu Pop. Am vorbit despre ceea ce am făcut în Venezuela, mai exact despre descoperirea unor asteroizi. Da, am descoperit doi asteroizi. Unul 2016 şi unul 2017. Sunt examinaţi acum de Minor Planet Center de la Universitatea Harvard. Am dezvoltat un proiect de promovare a astronomiei în cinci state din Venezuela. Era un proiect ambiţios care se desfăşura bine, dar iată că a venit criza asta şi nu am putut face nimic. Pentru a-mi salva viaţa a trebuit să plec”, a adăugat Oropeza.

Freddy Oropeza

Freddy şi Vigiliu Pop, timişoreanul cel care l-a invitat în România
 

„Sunt oameni care mor din lipsa medicamentelor şi a alimentelor”

Freddy Oropeza povesteşte pentru Adevărul.ro despre situaţia tragică din ţara sa natală. 

„În Venezuela e o situaţie foarte gravă din punct de vedere umanitar. Sunt oameni care mor din lipsa medicamentelor şi a alimentelor. Totul a început în 1999, când a câştigat alegerile Hugo Chavez. La început s-a comportat ca un democrat, apoi a devenit dictator. S-a aliat cu comuniştii şi a dat suveranitatea ţării cubanezilor, ruşilor şi chinezilor. Cel care a venit după el continuă politica sa. Sunt multe persoane importante din Guvern care sunt de origine siriană, sunt foarte mulţi din gherilele palestiniene în Guvern. Pe lângă asta, cei de la vârf sunt traficanţi de droguri. Se mai zice şi „Narco-Guvern”. Multă vreme, traficanţii de droguri visau să controleze o ţară. Iată că acum se întâmplă acest lucru, Venezuela este controlată de traficanţii de droguri”, a spus Freddy Oropeza. 

Venezuela FOTO istoedinheiro.com.br

Venezuela FOTO istoedinheiro.com.br
 

Pericolul din Venezuela

Conform planetdeadly.com, Caracas, capitala Venzuelei, este cel mai periculos oraş unde nu este război din lume. În Top 10, se mai află alte două oraşe din Venezuela. Tâlhăria şi infracţiunile violente sunt la ordinea zilei, oamenii mor împuşcaţi pe străzi. 

„Eu, ca profesor, educator, văd această situaţie cu îngrijorare foarte mare. Valorile adevărate au fost înlocuite de anti-valori. De exemplu, viaţa nu mai are absolut nicio valoare în ţară! Din păcate, lumea nu se mai gândeşte la viitor. Singurul gând e să plece cât se poate de repede, cât mai departe. Am trăit un moment oribil, cu soţia mea, ieşind de la muncă, am fost sechestraţi şi asaltaţi. Aşa li se întâmplă şi altora. Sunt multe bande de delicvenţi, inclusiv din rândul corpurilor de securitate, se comportă într-o marineră foarte urâtă. Orice transport public poate fi sechestrat de ei, fără pic de delicateţe. Mi-au pistolul la tâmplă”, a povestit Freddy Oropeza, care a decis să îngroaşe rândurile celor care au fugit din Venezuela. 

Venezuela http

Venezuela FOTO http://vallartaopina.net
 

„Nu se mai poate trăi în Venezuela. Sunt milioane de venezueleni care pleacă. Ţara avea ceva mai mult de 30 de milioane de oameni. În ultimii doi ani au plecat în jur de patru milioane. Majoritatea venezuelenilor se duc în ţările vecine. Majoritatea descendenţilor din Europa sunt de origine spaniolă. E normal ca majoritatea să se ducă în Spania, alţii în Columbia, Argentina, Peru, Ecuador, Brazilia sau chiar America”, a adăugat Oropeza. 

„Sunt oameni care mănânca efectiv din gunoaie”

E greu de imaginat unde a ajuns o ţară care controla cele mai mari rezerve de petrol din lume. 70 la sută din populaţia ţării trăieşte acum sub pragul de subzistenţă. 

„Guvernul a eliminat sistematic opoziţia. Au fost asasinate, asta a cauzat frică. Au fost manifestaţii antiguvernamentale, dar la ora actuală nu mai sunt. Marii opozanţi au fost nevoiţi să plece în exil. Alţii sunt refugiaţi în ambasade străine din Venezuela. Stau acolo de mai bine de un an, fără să poată ieşi. Sitaţia e atâta de gravă încât mulţi oameni din afară nu îşi pot imagina. Sunt oameni care mănânca efectiv din gunoaie. Politicile economice din ultimii 20 de ani, au distrus tot aparatul productiv al Venezuelei. Marile companii multinaţionale care aveau investiţii în Venezuela s-au restras din ţară. Guvernul controlează totul. Din păcate totul este distrus. În acest moment, cei mai mulţi câştigă şapte dolari pe lună. Situaţia e complexă. Pentru puţinul comerţul care se face, preţurile au crescut enorm. E o hiperinflaţie. Potrivit estimărilor Fondul Monetar Internaţional, inflaţia se ridică la mai mult de 1.000 %”, a mai spus Freddy Oropeza.

Venezuela FOTO misericordia.com.br

Foamete în Venezuela FOTO misericordia.com.br
 

„Opoziţia se face acum de afară”

La 7 octombrie 2012, Hugo Chavez a câştigat alegerile prezidenţiale din ţara sa pentru a patra oară succesiv. Însă avea să moară în 5 martie 2013, în urma unui cancer. El a fost succedat de Nicolas Maduro, care din 2006 a fost ministrul de Externe şi apoi vicepreşedinte în era Chavez.

Venezuela FOTO csmonitor.com

Proteste în Venezuela FOTO csmonitor.com
 

Regimul Chavez şi continuatorul ei, Guvernul Maduro au distrus instituţiile democratice şi aparatul statului de drept. Nu mai există nici opoziţie, spune Freddy Oropeza.

„Proteste au fost până în 2014. De atunci, opoziţia a fost distrusă. Opoziţia se face acum de afară, dar nu mai are aceaşi forţă. Guvernul are puterea absolută în ţară. Armata este subjugată, forţele armate şi-au pierdut de mult onoarea. Dacă nu există educaţie, poporul e uşor de manipulat. Chavez a fost un lup în haine de oaie. A fost militar, era locotent colonel. Cunoştea foarte bine forţele armate. Mai bine de 20 de ani s-a pregătit să preia puterea. Ce nu a putut să facă printr-o lovitură de stat, în 1992, a făcut cu instrumentele democratice, apoi a distrus ţara. Venezuela a avut o perioadă de dictatură între 1948 până în 1958. De atunci, timp de 40 de ani, până la Chavez a fost democraţie”, a povestit Freddy Oropeza. 

Venezuela FOTO mno.hu

Inflaţie în Venezuela FOTO mno.hu
 

A primit cetăţenia maghiară 

Freddy Oropeza a ajuns cu familia la Budapesta, în 30 martie, anul acesta. Săptămâna trecută, la nici jumătate de an de când a ajuns în Europa, Oropeza a primit cetăţenia maghiară. 

„Guvernul maghiar a folosit serviciile unei organizaţii neguvernamentale, Serviciul de Ajutor Maltez, pentru primirea venezuelenilor. Ni se pun la dispoziţie cursuri intensive, pentru a ne putea integra cât mai repede. Pe lângă cursurile de limbă maghiară, am primit asistenţă pentru căutarea unui loc de muncă, asistenţă medicală, ne-au oferit şi locuinţă. Primesc ajutor toţi cei care vin, până ce se integrează şi devin independenţi”, a mai declarat Oropeza. 

Freddy Oropeza

Freddy Oropeza la Heidelberg
 

Acesta nu crede că se va mai întoarce vreodată în Venezuela.

„Mă simt foarte bine la Budapesta. În Venezuela nu cred că mă voi întoarce. Chiar dacă va cădea acest Guvern, nu sunt şanse ca ţara să se însănătoşeacă de la o zi la alta. Va trece o perioadă lungă şi furtunoasă, daunele au fost foarte mari”, a completat Freddy Oropeza.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite