Peste 135 de milioane de euro, bani europeni nerambursabili, pentru reţele de apă şi canal în judeţul Timiş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 300 sute de mii de locuitori din Timiş vor beneficia de investiţii în reţele de apă şi canal în valoare de 180 de milioane de euro, dintre care 135 de milioane de euro sunt bani europeni nerambursabili. Contractul de finanţare a fost semnat luni.

Peste 80 de localităţi (oraşe, comune, sate) din Timiş vor beneficia de investiţii masive în reţele de apă şi canalizare printr-un proiect cu o valoare totală de 180 de milioane de euro, din care 135 de milioane de euro sunt fonduri europene nerambursabile, aproape 21 de milioane sunt cofinanţare a Guvernului şi aproximativ 20 de milioane de euro contribuţia Aquatim şi peste trei milioane de la bugetele locale.

Proiectul este derulat de Aquatim, societatea de apă şi canal a Municipiului Timişoara care operează în 44 de UAT-uri membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Apă Canal Timiş. Potrivit managerului Aquatim, Ilie Vlaicu, în perioada următoare vor fi organizate licitaţiile, iar cel târziu la începutul anului viitor excavatoarele vor începe lucrul în teren. „Acest proiect înseamnă investiţii în 81 de localităţi din judeţul Timis, este vorba de 45 de UAT-uri. Aşadar sunt investiţii masive în tot judeţul Timiş. Înseamnă 13 uzine de apă noi, uzine de apă reabilitate, şase staţii de epurare. De asemenea este vorba de vreo 482 de kilometri de reţea de apă, 412 kilometri de reţea de canalizare”, a declarat Ilie Vlaicu, directorul Aquatim.

Localităţile în care se realizează lucrări sunt: Banloc, Balinţ, Bucovăţ, Buziaş, Cenad, Cenei, Checea, Ciacova, Deta, Făget, Fibiş, Gătaia, Gavojdia, Ghiroda, Giarmata, Giulvăz, Gottlob, Jebel, Jimbolia, Liebling, Livezile, Lovrin, Maşloc, Moşnita Noua, Otelec, Recaş, Remetea Mare, Sacosu Turcesc, Sag, Saravale, Sânmihaiu Roman, Sânnicolau Mare, Sânpetru Mare, Satchinez, Săcalaz, Secaş, Sînandrei, Ştiuca, Timişoara, Tomeşti, Tormac, Traian Vuia, Uivar, Victor Vlad Delamarina.Lugojul, al doilea oraş ca importanţă din Timiş nu va beneficia de această finanţare pentru că Primăria Lugoj nu a aderat la ADI Apă Canal. Potrivit preşedintelui CJ Timiş, Lugoj, care se confruntă cu mari probleme în gestionarea apelor uzate, staţia de epurare în care s-au investit şase milioane de euro fiind nefuncţională.

Judeţul Timiş, fruntaş la atragerea fondurilor europene

Prezent la Timişoara pentru semnarea contractului de finanţare, Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a declarat că Timişul este fruntaş la atragerea fondurilor europene. „Judeţul Timiş are 1.600 de contracte de finanţare cu o valoare alocată de 4,4 miliarde lei. În privinţa plăţilor efective făcute către beneficiari, ele sunt în cuantum de aproximativ două miliarde lei”, a declarat Rovana Plumb, potrivit căreia fondurile europene alocate infrastructurii pentru servicii de utilitate publică se ridică la 1,9 miliarde de euro. „În cursul acestui an, sperăm să finalizăm şi să semnăm contractele de finanţare pentru investiţii şi în alte judeţe”, a mai declarat Rovana Plumb.

Rovana Plumb la Timişoara FOTO  Daniel Dancea
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite