Pe cine se bazează Armata Română în caz de război? Un timişorean de 55 de ani, căutat pentru clarificarea situaţiei militare, este de negăsit şi riscă o amendă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operaţiunile Armatei de chemare a rezerviştilor pentru clarificarea situaţiei militare sunt tot mai vizibile. Mişcărilor de trupe din zonă, exerciţiilor militare şi declaraţiilor politice li se adaugă ordinele de chemare a rezerviştilor pentru clarificarea situaţiei militare. Ministerul Apărării susţine că aceste ordine sunt „de rutină”, dar cei care nu execută ordinele Armatei riscă să fie amendaţi.

Ziarul „Adevărul” a intrat în posesia unui document prin care un timişorean de 55 de ani este chemat să se prezinte la unitatea la care a făcut armata pentru „clarificarea situaţiei militare”. În document, bărbatul este chemat să se prezinte la unitatea militară 0667 de pe Calea Lipovei, fosta unitate de grăniceri, în prezent sediul SRI Timiş. În ordinul emis de Centrul Militar Zonal, timişoreanul este chemat să se prezinte într-un anumit interval orar pentru clarificarea situaţiei militare, iar prin acelaşi document, bărbatul este avertizat că în caz de neprezentare riscă o amendă cuprinsă între 2 şi 16 puncte, valoarea unui punct de amendă fiind de 20 la sută din salariul minim brut pe econimie. Asta înseamnă o amendă cuprinsă între 220 şi 3.360 de lei.

Într-un răspuns oferit ziarului „Adevărul”, Ministerul Apărării arată că potrivit legii privind pregătirea populaţiei pentru apărare, soldaţii şi gradaţii în rezervă sunt ţinuţi în evidenţă până la împlinirea vârstei de 55 de ani. Potrivit Ministerului, aceeaşi lege prevede că centrele militare „pot chema militarii rezervişti pentru precizarea unor date în legătură cu situaţia lor militară o dată pe an”

„Chemarea acestuia (n.r. a rezervistului timişorean) la centrul militar este legală şi constituie una dintre activităţile de rutină pe care această structură le desfăşoară potrivit atribuţiilor sale. Vă menţionăm că nu există un număr prestabilit de cetăţeni cu obligaţii militare (rezervişti şi cetăţeni încorporabili) chemaţi pentru clarificarea situaţiei militare. Aceştia sunt chemaţi în funcţie de nevoile de actualizare a datelor de evidenţă militară şi de posibilităţile fiecărui centru militar de procesare a acestora”, a arătat Ministerul Apărării pentru „Adevărul”.

Ordin de chemare in Armata

Problema cea mai mare în cazul timişoreanului chemat să îşi clarifice situaţia militară este aceea că ordinul a fost lipit pe uşa unui vecin al bărbatului, care şi-a schimbat domiciliul în urmă cu şapte ani. Locatarii blocului în care a locuit timişoreanul spun că nu ştiu noua adresă a bărbatului, dar din cunoştinţele lor omul ar fi plecat la lucru în străinătate. Potrivit Ministerului Apărării, schimbarea domiciliului şi imposibilitatea intrării în posesia ordinului de chemare pentru clarificarea situaţiei militare nu îl scapă pe rezervist de amendă.

„Transmiterea ordinului la domiciliul vechi, ne-intrarea propriu-zisă în posesia ordinului de chemare nu îl exonerează pe cel în cauză de îndeplinirea obligaţiilor prevăzute de lege, în calitatea sa de cetăţean cu obligaţii militare”, a mai arătat Ministerul Apărării, potrivit căruia, un articol din Legea privind pregătirea populaţiei pentru apărare, articol introdus în lege în 2012, prevede că „cetăţenii încorporabili şi rezerviştii care îşi schimbă domiciliul au obligaţia să se prezinte, în termen de o lună, pentru luarea în evidenţă, la centrele militare pe raza cărora şi-au stabilit noul domiciliu”. Ministerul atrage atenţia că, în caz contrarlegea prevede o sacţiune cuprinsă între 1 şi 2 puncte de amendă. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite