Pădurea de lângă Timişoara unde au vânat Hruşciov, Tito, Jivkov, Honneker, Ceauşescu sau Dej. Domeniul are acum chiar şi un heliport

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezervaţie Pischia FOTO Turismpischia.ro
Rezervaţie Pischia FOTO Turismpischia.ro

În timpul regalităţii, la Pişchia (judeţul Timiş) au participat la vânătoare regii Ferdinand, Carol II şi Mihai I, însoţiţi de invitaţii lor din ţară şi străinătate.

Sunt cunoscute partidele de vânătoare pe care miliardarul Ion Ţiriac le organizează la Balc (în judeţul Bihor) sau mai nou cel de la Vermeş (judeţul Caraş-Severin), unde se adună bogaţii Europei. Wolfgang Porsche, moştenitorul imperiului Porsche, a cărui avere este estimată la 4,5 miliarde euro, Klaus Mangold, fostul preşedinte al grupului Daimler- Chrysler, care are o avere estimată la 1,5 miliarde euro, Franz Rauch, supranumit "regele" european al sucurilor, membru al board-ului Wienerberger, cel mai mare producător mondial de cărămizi şi, totodată, al UniCredit Bank Austria. Robert Peugeot, deţinătorul pachetului majoritar al concernului Peugeot, Sandor Csanyi, cel mai bogat om de afaceri din Ungaria, preşedinte al OTP Bank, Stefano Ricci, celebru creator de modă, administratorul brandului care-i poartă numele, bancherul spaniol José Merino Jiménez, omul de afaceri spaniol Pepe Merino şi lista poate continua.

Rezervaţie Pischia

Puţină lume mai ştie că în Timiş, la Pişchia, se organizau cândva partide de vânătoare cu ştaif şi lume bună. Pişchia este la doar 20 de kilometri de Timişoara. Aici se află celebra rezervaţie de vânătoare, o pădure de 1.700 de hectare, unde se vânează în general porci mistreţi, fazani şi căprioare.

Casa de vânătoare a lui Ceauşescu

Aici se afla şi renumita casă de vânătoare care a aparţinut lui Nicolae Ceauşescu. Casa a fost construită în perioada interbelică, a fost destinată cazării vânătorilor şi a servit şi ca sediu al brigăzii de vânatoare ce gestiona fondurile de vânatoare cu o fauna variată din Pischia şi din zonă.

Casa de vânătoare face parte din Ocolul Silvic Timişoara şi este situată la extremitatea vestică a dealurilor Lipovei.

Rezervaţie Pischia

Domeniul are chiar şi un heliport.

Se organizau vânători regale

Nu se cunosc precis începuturile vânătorilor regale ce s-au desfăşurat în pădurile de lângă Pişchia. Se pare că în pădurile cuprinse între satele Pişchia, Bencecu de Jos, Sălciua Nouă, Remetea Mica, Şarlota, Bogda, Buzad, Comia şi Altringen au fost „rezervaţii regale”, unde s-a putut vâna cerbi, căprioare, cerbi lopătari, porci mistreţi, fazani, vulpi şi chiar lupi.

În fiecare an, mai ales în perioada anilor de după 1910 şi interbelică, se organizau vânători regale, în special iarna.

Au participat la acestea, foştii regi ai României, Ferdinand, Carol II şi Mihai I, însoţiţi de invitaţii lor din ţară şi străinătate, aflăm de pe portalul Turismpischia.ro.

Trenul regal, care îi transporta, staţiona în gara Pişchia, de unde cu căruţe , apoi maşini, plecau la vânatoare în pădure.

Rezervaţie Pischia

Se chemau ţăranii din satele învecinate, ca hăitaşi şi gonaci, participând la acţiune aproximativ150 de persoane, care erau plătiţi pentru acest lucru.

Locul de întâlnire a liderilor comunişti

Vânătorile au continuat şi în anii de după al doilea Război Mondial, în anii dictaturii, cand se organizau asemenea „vânatori prezidenţiale”, participând conducătorii statului şi partidului Gheorghe Gheorghiu-Dej, Nicolae Ceausescu, Ion Gheorghe Maurer şi invitatii lor, reprezentanţii altor state socialiste ca Serghei Hrusciov, Iosip Broz Tito, Teodor Jivkov, Erich Honneker, Kadar Janos, Wladyslaw Gomulka şi alţii.

Au venit şi din îndepărtata Asie Ahmed Sukarno şi Jawaharlal Nehru.

Publicistul Dinu Barbu scria că la Pişchia a avut loc împăciuitoarea întâlnire de taină dintre Dej şi Tito. Presa vremii relata că liderii comunişti s-au întâlnit “undeva lângă Timişoara”.

ceausescu vanatoare

“Aici s-au împăcat sârbii cu românii, departe de cazematele de pe linia Jebel-Moraviţa: în pădurea din Pişchia, la o partidă de fazani”, a scris Dinu Barbu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite