Operaţiunea „ţânţarul”, un eşec de sute de mii de euro. Bani pentru combaterea ţânţarilor, „aruncaţi” degeaba din elicopter

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţânţarii din Timiş au „supt” 320.000 de euro
Ţânţarii din Timiş au „supt” 320.000 de euro

Consiliul Judeţean Timiş a cheltuit în această vară peste 320.000 de euro pentru dezinsecţie. Chiar şi preşedintele CJT, Titu Bojin, recunoaşte că efectele au fost sub aşteptări, dar dă vina pe vreme. Cu toate acestea, Consiliul Judeţean a decis suplimentarea sumei pentru dezinsecţie.

Problema ţânţarilor care i-au nenorocit pe timişeni în această vară a fost subiect de dezbatere la ultima şedinţă a Consiliului Judeţean. Dezinsecţia s-a realizat cu ajutorul Aviaţiei Utilitare, iar şeful Comisiei pentru Agricultură din Consiliul Judeţean, Aurel Lăzureanu, a prezentat un raport al cheltuielilor efectuate pentru combaterea ţânţarilor. „Trebuia să acţionăm pe 28.000 de hectare cu o valoare de 1.25 milioane lei. La această oră s-a acţionat pe 30.250 de hectare cu o valoare de 1,42 milioane de lei. Surplusul de 2.250 de hectare se datorează faptului că în zonele afectate de inundaţii procedura a fost repetată”, a arătat Lăzureanu.

Practic, potrivit datelor oficiale prezentate de Consiliul Judeţean, dezinsecţia realizată cu ajutorul elicopterelor de la Aviaţia Utilitară a costat 322.000 de mii de euro. Efectele s-au resimţit prea puţin. O recunoaşte chiar preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin. „Este adevărat că timpul nu ne-a ajutat. Datorită intermitenţelor soare-ploi efectele nu au fost neapărat cele pe care le-am dorit. La ora actuală mai sunt solicitări din partea primăriilor”, a declarat Titu Bojin.

Astfel Consiliul Judeţean Timiş a aprobat o hotărâre prin care operaţinile de dezinsecţie se reiau în localităţile în care primăriile suportă jumătate din sumă. Decizia a fost luată după ce fostul şef al Direcţiei Agricole Timiş, Tiberiu Lelescu, a avertizat că ţânţarii reprezintă principala cauză a bolii limbii albastre la animale. „Principalii vinovaţi pentru această boală sunt ţânţarii. Pagubele economice sunt imense. Boala a apărut mai întâi în sudul României şi trebuie luate măsuri pentru a nu apărea boala şi în Timiş, unde sunt efective de animale importante”, a explicat Lelescu, care a reuşit să convingă Consiliul Local să aprobe sumpliemntarea banilor. Dezinsecţia unui hectar de teren, cu ajutorul elicopterului costă 47 de lei.  

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite