O banală centrală termică din Timişoara a fost transformată într-un modern birou de arhitectură FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de arhitecţi din Timişoara a avut ideea faină să modifice o centrală termică dintr-un cartier de blocuri. Proiectul lor a fost premiat la Bienala Timişoreană de Arhitectură (BETA) din 2016.

Iniţiativa aparţine celor de la Vitamin Arhitects care s-a gândit să transforme o veche centrală termică aflată în cartierul timişorean Circumvalaţiunii. Arhitecţii au ţinut să demonstreze că orice se poate reabilita şi transforma, indiferent cât de simplistă este construcţia. Totul ţine doar de viziune.

Arhitecţii au avut în faţă o construcţie banală, executată din elemente prefabricate tip modelul anilor ’70. Centrala avea rolul de a aproviziona o parte din marele cartier de blocuri Circumvalaţiunii din Timişoara cu agent termic. Odată cu retehnologizarea instalaţiilor, volumul acestora s-a diminuat considerabil, rezultând un spaţiu liber care putea primi altă destinaţie, de preferinţă una flexibilă şi uşor adaptabilă.

"Transformarea de acest tip vine cu multe capcane pentru clădirea în cauză. Chiar dacă valoarea formală a clădirii nu reprezintă în sine un atu extraordinar, ea are o ţinută dată de structura din elemente prefabricate, foarte pregnantă prin simetrie şi relaţia plin gol foarte simplă dar oarecum impunătoare. Păstrarea acesteia şi în mod special a relaţiei dintre structură şi elementele de închidere a ghidat proiectul ca intenţie, cu scopul de a obţine o imagine de ansamblu care să păstreze coerenţa clădirii existente şi să indice discret zona refuncţionalizată", spun arhitecţii în textul de prezentare a proiectului pentru concursul organizat la BETA 2016.

image

Aşa arăta centrala termică de pe strada Amforei când au preluat-o cei de la Vitamin A
 

Dintre cele trei goluri simetrice de pe faţada principală, cel din zona noului birou a fost mărit pe verticală, astfel încât relaţia dintre structură şi gol să se modifice doar printr-o singură operaţie şi să păstreze principiul existent de structurare a faţadei. 

image

La parterul biroului de arhitectură

“Tabloul de tâmplărie a preluat rolul de a da o scară adecvată acestei noi zone devenită şi zona de acces. Datorită spaţiului cu deschidere şi înălţime mare a fost posibilă realizarea unui mezanin. Modul de intervenţie ales a fost unul bazat pe o structură metalică independentă. Astfel, parterul permite o subîmpărţire funcţională raportată la rasterul noii structuri, acomodând zone cu funcţiuni tehnice şi semipublice. În mezanin sunt localizate posturile de lucru. Acesta se bucură de avantajul structurii existente, spaţiul deschis apropiind utilizatorul de elementele fabricate industrial devenite ascalare", mai aflăm din proiect. 

image

Intrarea şi scara de acces spre mezanin

Pentru a păstra atmosfera iniţială şi a evita introducerea unor elemente străine de context, toate intervenţiile noi, inclusiv instalaţia termică sau cea electrică, urmăresc scoaterea în evidenţă a caracterului industrial al clădirii în paralel cu transpunerea sa într-o nouă destinaţie.

image

Aceasta a fost o banală centrală termică din cartierul Circumvalaţiunii
 

Autorii principali de la Vitamin Arhitects care au lucrat la acest proiect sunt Paul Buchert, Rudolf Gräf şi Lavinia Popa. Din echipă au făcut parte şi Adelina Cioată, Cristina Rămneanţu, Andreea Pătroi, Raoul Chiricheş şi Pataki Farkas.


Citiţi şi:

„Căsuţul“ din poveste. Are 2,50 metri lăţime, patru metri lungime şi tot confortul din lume FOTO
 

FOTO Cum ar fi să lucrezi pe o navă spaţială? Un grup de tineri au creat biroul SF, la Timişoara

FOTO Compania americană de softuri OPSWAT s-a instalat în biroul S.F. din Timişoara
 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite