Morminte vechi de peste 3.000 de ani descoperite pe şantierul autostrăzii Lugoj-Deva

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arheologii lucrează pe şantierele viitoarelor autostrăzi Foto.Arhiva Adevarul
Arheologii lucrează pe şantierele viitoarelor autostrăzi Foto.Arhiva Adevarul

Arheologii timişoreni au descoperit în satul Pâru în jur de 50 de morminte care datează din epoca bronzului. Mormintele descoperite aruncă o nouă lumină despre ritul şi ritualul funerar din nord-estul Banatului.

Lucrările la autostrada Lugoj-Deva au adus la suprafaţă cea mai mare necropolă din epoca bronzului. Este vorba de şase situri arheologice, printre care se află şi cel din satul Pâru, unde s-au descoperit aproximativ 50 de morminte vechi de peste 3.000 de ani. Conform celor de la Muzeul Banatului, necropola aparţine epocii bronzului, din grupul cultural Balta Sărată, datat undeva în secolele XIII-XII înainte de Cristos. 

“Au fost cercetare peste 500 de complexe arheologice, gropi ale unor locuinţe, gropi din care a fost extras lutul necesar construirii locuinţelor, precum şi peste 50 de morminte de incineraţie, fiind, până în acest moment, cea mai mare necropolă a purtătorilor acestui grup cultural”, a spus profesorul Florin Draşovan. 

Mormintele descoperite aruncă o nouă lumină despre ritul şi ritualul funerar de la sfârşitul epocii bronzului din nord-estul Banatului. 

“S-a constatat că defuncţii erau depuşi pe un rug funerar pe care erau arse şi obiectele din trusoul funerar, din care făceau parte o masă-altar din lut pe care se aduceau ofrandele funerare, râşniţe din piatră, precum şi diferite vase din lut care erau folosite pentru banchetul funebru”, a explicat Draşovan. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite