UPDATE Milionarul Georgică Cornu a fost reţinut pentru 24 de ore la IPJ Mehedinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Percheziţii de amploare marţi dimineaţa în Bucureşti, Mehedinţi, Arad, Vâlcea, Caras-Serverin, Dolj, Gorj şi Timiş. Poliţiştii au vizat 61 de locaţii. Printre ele şi casa omului de afaceri Georgică Cornu, acesta fiind dus la audieri, la sediul Poliţiei din Turnu Severin.

UPDATE Procurorii mehedinteni au emis, marţi seara, o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore pe numele lui Georgica Cornu şi a asociatului său, Lucian Caraiman. Cei doi au fost audiaţi la IPJ Mehedinţi de la Turnu Severin, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de nouă milioane de euro.

Decizia de reţinere pentru 24 de ore a fost luată de anchetatori şi în cazul altor 13 din cei 45 de suspecţi aduşi pentru cercetări la Turnu Severin.

Cornu a fost dus la audieri


Poliţiştii au realizat 61 de percheziţii  în Bucureşti şi alte zece judeţe, printre care şi Timiş. Este vorba de un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, cu un prejudiciu de nouă milioane de euro. Printre locaţiile controlate de oamenii legii a fost şi locuina omului de afaceri Georgică Cornu, de la Ghiroda. De asemenea, poliţiştii au descins la sediul firmei sale din Timişoara, Izometal-Confort. Cornu a fost urcat într-o maşină a poliţiei şi dus la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi, de la Turnu Severin. Între timp, fostul administrator al grupului de firme Confort, Lucian Caraiman, se află alături de poliţişti la percheziţiile de la sediul firmei.
 

Vizat este şi Nicolae Semen, administratorul societăţii de construcţii Trans Exfor, cu sediul în Baia de Aramă, care a aparţinut primarului din oraş, Rafael Dunărintu, pâna în 2009, când acesta a fost ales în funcţie.

Conform dosarului, în perioada 2008-2014, 101 persoane, în calitate de asociaţi, administratori sau împuterniciţi ai 88 de societăţi comerciale, ar fi eludat obligaţiile fiscale. 


“Aceştia sunt suspectaţi că ar fi dispus înregistrarea în contabilitate a mai multor facturi fiscale emise în baza unor operaţiuni comerciale fictive, reprezentând cheltuieli cu achiziţia de material de construcţii, piese şi componente auto, în valoare totală de peste 22,5 milioane de euro, pentru care ar fi dedus ilegal TVA şi ar fi diminuat artificial impozitul pe profit. Astfel, s-a înregistrat un prejudiciu de peste nouă milioane de euro.”, se arată în comunicatul transmis de Inspectoratul General al Poliţiei Române. Au fost puse în aplicare 49 de mandate de aducere.


Anul trecut, Georgică Cornu, până de curând preşedintele Camerei de Comert, Industrie şi Agricultură Timiş, a mai fost în atenţia procurorilor DIICOT, el fiind reţinut pentru 24 de ore însă a fost eliberat sub control judiciar. Percheziţiile au fost făcute într-un dosar în care omul de afaceri a fost acuzat că a prejudiciat statul cu aproximativ 60 de milioane de lei prin evaziune fiscală. 


Cornu şi lucrările în Mehedinţi 


Firmele lui Georgică Cornu au încasat sume uriaşe din afacerile derulate în ultimii ani în judeţul Mehedinţi. O parte din bani au intrat în conturile lui Cornu din contractele câştigate cu Primăria Drobeta Turnu Severin şi Consiliul Judeţean Mehedinţi, iar pe de altă parte alt partener de afaceri a fost Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare. “Regele asfaltului” a reabilitat Stadionul Municipal din Drobeta Turnu Severin, a ridicat noua maternitate din municipiu şi a reabilitat zeci de kilometri de drumuri judeţene. 


De asemenea, firma lui a câştigat contractul privind realizarea instalaţiei de evacuare în şlam dens a zgurii şi cenuşii, un obiectiv deosebit de important pentru Termocentrala de la Halânga, care asigură termoficarea oraşului Turnu Severin, şi care  funcţionează fără autorizaţie de mediu din acest motiv. 


În urmă cu doi ani, RAAN a intrat în insolvenţă, iar una din principalele cauzele care a dus regia în pragul prăpăstiei sunt investiţiile ineficiente.  (Corina Macavei) 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite