Mărturia românului care a condus două grădiniţe din Norvegia, despre metodele de intimidare la care a fost supus după ce s-a luptat cu Barnevernet: „E un coşmar”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Alexander, fost director de grădiniţă în Oslo. FOTO: Sever Gheorghe
George Alexander, fost director de grădiniţă în Oslo. FOTO: Sever Gheorghe

Cazurile familiilor de români rămase fără copii în Norvegia au atras după sine reacţia unuia din cei mai cunoscuţi români din Ţara Fiordurilor. Director a două grădiniţe din Oslo şi scriitor, George Alexander a criticat Barnevernet. Constrângerile la care a fost supus l-au obligat să demisioneze. Într-un interviu pentru „Adevărul”, George Alexander a declarat că nu şi-ar fi imaginat niciodată că aşa ceva se poate întâmpla în Norvegia.

Cazul familiei Bodnariu, rămasă fără cei cinci copii luaţi de Protecţia Copilului din Norvegia – Barnevernet, a declanşat un val de proteste fără precedent, zeci de mii de români din toată lumea ieşind în stradă pentru a manifesta împotriva Barnevernet şi pentru a susţine familia Bodnariu. „Barnevernet a făcut şi lucruri bune de-a lungul timpului, protejând copiii maltrataţi în propriile familii, salvându-i în acest fel, dar a făcut, în acelaşi timp, şi greşeli”, spunea la începutul acestui an George Alexander, un român, director a două grădiniţe din Oslo.

După reacţiile sale publice, tot mai multe familii au început să îl caute pe George Alexander şi să reclame abuzuri ale Barnevernet. „Am primit foarte multe telefoane de la oameni disperaţi din Norvegia şi nu sunt numai români. Sunt şi alte naţionalităţi. Ideea este că am încercat să fiu obiectiv, să prezint lucrurile aşa cum sunt, dar la un moment dat am descoperit nişte lucruri inadmisibile, la care nu am putut să închid ochii. Am încercat să fiu constructiv, am trimis o scrisoare Parlamentului Norvegian. Am primit un răspuns, am aşteptat ca oamenii să reformeze un sistem, care în mod evident permite abuzuri, şi nu s-a făcut nimic”, a declarat George Alexander pentru „Adevărul”.

Descoperirile lui George Alexander

Românul a declarat că urmărind cazul familiei Nan, spre exemplu, bănuielile privind unele abuzuri ale Barnevernet i s-au confirmat. „Au fost şi cazuri în care cetăţeni români au fost violenţi, au greşit în familiile lor. Până şi Protecţia Copilului din România a luat atitudine şi unii aveau dosar penal şi în România. Le-am spus că trebuie să îşi schimbe atitudinea, dar în acelaşi timp am descoperit grave, grave abuzuri în Norvegia. Spre exemplu, li s-au luat copiii familiei Nan şi în aceeaşi localitate era o mamă singură, norvegiancă, o tipă care avea probleme psihice şi care trebuia să primească ajutor. Bebeluşul ei nu a primit ajutor. Vă daţi seama ce greşeli fac. În loc să ajute un copil, un bebeluş care avea nevoie de ajutor se duc şi confiscă doi copii de la o familie care funcţionează normal”, a declarat George Alexander, care pe măsura descoperirilor făcute a devenit tot mai vehement la adresa Barnevernet.

Interzis la protest

Românul şi-a anunţat inclusiv prezenţa la un protest din Oslo, unde trebuia să ţină un discurs. Cu o zi înainte de protest, George Alexander a fost convocat de şefii lui la o şedinţă, unde i s-au pus în faţă traducerile după articolelele sale şi interviurile date laziarelor şi televiziunilor din România. „Am fost convocat mi s-a pus clar în vedere să nu mă duc la protest. De cinci ori mi s-a spus acest lucru.  Subliniaseră cu marker galben comentariile mele despre valori, faptul că refuz să îmi trimit copiii într-o şcoală norvegiană”, a spus românul. Potrivit lui George Alexander, interviul pentru Pro Tv în care acesta declara că preferă să îşi crească copiii în România i-a durut rău pe norvegieni. Românul a explicat pentru „Adevărul” decizia luată.

„A fost o hotărâre pe care am luat-o eu şi soţia mea. Ţine de identitatea noastră. Poate unii o să creadă ce vor, dar noi suntem mai patrioţi. În plus, nici la noi nu este privită Biserica extraordinar pentru că sunt şi acolo oameni neaveniţi, dar în Occident s-a ajuns la nişte lucruri inimaginabile. Recent, pe 21 februarie a fost Convenţia Tineretului Liberal al Suediei. Ei cer legalizarea incestului şi a necrofiliei. E numai un exemplu de valori morale care sunt sau nu sunt într-o astfel de societate. Eu nu vreau ca ai mei copii să trăiască într-o astfel de societate”, a mai declarat George Alexander. Românul a spus că luni, după protestul care a avut loc sâmbătă,  grădiniţele pe care le conducea au fost supuse unor controale şi a fost, din nou, băgat în şedinţă.

„Nu au putut să îmi găsească nimic pentru că sunt perfecţionist şi a fost totul perfect, dar după aceea am fost convocat la o altă şedinţă şi în timpul şedinţei mi s-a comunicat că într-adevăr au constatat că nu am fost la proteste. De unde ştiau ei că nu am fost eu la protest? Au monitorizat cumva? Nu înseamnă că am fost urmărit? Nu numai eu. Toţi cei care au fost la protest în  Oslo, toţi cei 100 au fost trecuţi pe tabele şi liste. Oamenii nu ştiu, dar acesta este adevărul. Eu sunt convins că au trecut la represalii împotriva mai multor oameni, dar oamenii tac de frică”, a mai spus George Alexander, care a ales ca după acest episod să demisioneze. 

„Am fost urmărit pas cu pas, supravegheat, interzis, redus ca om şi ca scriitor. Eu nu pot să accept astfel de lucruri” - George Alexander, profesor şi scriitor

„Nu vreau să fiu limitat. Este foarte important să fiu liber. Eu nu sunt numai un lider, sunt şi scriitor. Eu nu pot să scriu nişte lucruri, să le dau speranţe oamenilor, iar după aceea să le întorc spatele. Când mi s-a pus în vedere, şi încă de cinci ori, să nu ţin nicio cuvântare, de atunci am vrut să îmi dau demisia”, a mai spus românul. George Alexander  mărturiseşte că până să treacă prin ceea ce a trecut nu şi-ar fi imaginat că astfel de lucruri se pot întâmpla în Norvegia. „Nu aş fi crezut niciodată şi nici acum nu îmi vine să cred. Este un coşmar. Dacă mi-ar fi spus cineva că este posibil aşa ceva, i-aş fi spus că Norvegia este democratică şi este o exagerare, o minciună, dar când simţi pe pielea ta nişte lucruri...”, a mai spus românul.

„Dacă eram fără caracter, stăteam în banca mea”

Încă înainte de a demisiona din funcţia de director al grădiniţelor din Oslo, George Alexander s-a înscris în Partidul Românilor de Pretutindeni.

Adevărul: Ce veţi face în continuare?

George Alexander: Viaţa mea s-a întors cu susul în jos. Am primit foarte multe declaraţii de susţinere. Am primit şi propuneri. Sunt oameni care vor să îi ajut să publice volume de poezii, până la oameni care îmi propun să susţin proiecte pentru copii orfani sau bătrâni. Am fost contactat şi de partide politice.

Adevărul: V-aţi înscris în Partidul Românilor de Pretutindeni....

George Alexander: Este o problemă de conştiinţă pentru că nu vreau ca oamenii să creadă că am făcut ceea ce am făcut ca să ajung la ciolan. Nu am avut niciodată habar că se va ajunge aici. Ideea este că oamenii de la Partidul Românilor de Pretutindeni m-au contactat şi am văzut că sunt oameni de caracter. Mi-au spus un lucru. Noi vrem să facem o schimbare în ţară. Dumneavoastră sunteţi un om de caracter. Dacă dumneavoastră preferaţi să staţi în banca dumneavoastră, cum credeţi că se vor schimba lucrurile? V-aţi gândit ce se va întâmpla cu copiii dumeavoastră peste 10 ani? Vreţi să fim în continuare conduşi de puşcăriaşi şi de corupţi? Atunci rămâneţi în banca dumneavoastră. Credeţi-mă că m-au pus pe gânduri. După nu ştiu câte discuţii şi constatări că oamenii sunt ok şi bine intenţionaţi, am hotărât să mă implic şi să-mi asum răspunderea pentru că este vorba în final de condiţia mea de om.

Adevărul: Probabil că unii vă vor spune că aţi luat aceste decizii pentru a vă lansa în politică

George Alexander: Dacă eram un om timorat, fără caracter şi fără coloană vertebrală stăteam în banca mea tot timpul şi îmi păzeam scaunul de director şi nu ridicam un deget atunci când oamenii din jurul meu aveau nevoie de ajutor, dar eu nu sunt astfel de om. Eu nu am nevoie de funcţii. Le-am spus şi celor de la Partidul Românilor de Pretutindeni. Vă susţin, dar dacă voi constata cea mai mică abatere, la revedere. Pa şi nu am cuvinte.

Adevărul: La ce nivel vă vedeţi implicat în politică?

George Alexander: Dacă Dumnezeu m-ar ajuta şi dacă oamenii ar înţelege, credeţi-mă, aş schimba multe lucruri în bine. Nu am nevoie de bani, nu sunt un om bogat, dar m-aş înconjura de oameni de caracter, de oameni integri. Am rămas impresionat. Noi, românii suntem un popor extraordinar şi avem oameni care într-adevăr pot pune umărul la reconstrucţia ţării, dar avem prea mulţi neaveniţi care s-au infiltrat în politică şi e normal ca oamenii să fie dezamăgiţi pentru că au ajuns la limita sărăciei.

Adevărul: Mulţi români privesc spre Occident cu speranţă. Există riscul să asimilăm şi valori occidentale nesănătoase?

Riscul este mare pentru că noi nu am avut niciodată oameni de stat, bărbaţi de stat. Am avut oameni care sunt înconjuraţi de hârtii şi de doctorate care nu susţin interesele României. Se poate foarte bine negocia de pe o poziţie de forţă, inclusiv cu marile puteri, dar noi avem nevoie de oameni care să gândească strategic. Din cauza asta, oamenii s-au aplecat tot timpul şi au înghiţit toate mizeriile, pentru că nu au venit numai lucruri bune.

Adevărul: Cei care s-au plasat în acest caz împotriva Barnevernet au fost acuzaţi că fac jocurile Rusiei. Vă asumaţi aceste critici?

George Alexander: Eu poate am să şochez pe mulţi. Eu apreciez ceea ce este bun şi în America şi în Rusia şi în China şi oriunde în lume. În acelaşi timp, critic ceea ce este negativ şi în România şi în America şi în Rusia. Eu sunt convins că sunt oameni care vor interpreta în fel şi chip. Mai important decât a pune accent pe ură este a crea punţi de legătură. Noi nu avem nevoie de ură. Putem avea relaţii excelente şi cu America şi cu Rusia şi cu China. Eu sper să fim atât de competenţi încât să fim respectaţi pentru că avem puncte de vedere diferite. 

Carte de vizită:

George Alexander s-a mutat în Norvegia în 1992, până la acea dată fiind cadru didactic într-o şcoală românească în care învăţau copii cu dizabilităţi şi din familii defavorizate. Ajuns în Norvegia, George Alexander s-a remarcat, ajungând director al unor şcoli şi grădiniţe de stat sau private. În urmă cu un an şi jumătate a preluat două grădiniţe din Oslo cu mari probleme manageriale, reuşind să pună lucrurile la punct. În urma scandalului „Barnevernet”, la începutul acestei luni, a demisionat.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite