Investitorii străini din Timiş, stâlpii de bază ai economiei locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre fermele Smithfield din Timiş. FOTO: Arhivă
Una dintre fermele Smithfield din Timiş. FOTO: Arhivă

Zona de vest a ţării a fost cea mai căutată de investitorii străini imediat după Revoluţia din 1989, iar în Timiş, şi implicit Timişoara, au investit miliarde de dolari zeci de companii din toată lumea.

Firmele străine, mari sau mici, au fost atrase în Timiş în primii ani de după revoluţie datorită proximităţii faţă de "occident" şi existenţei unui centru universitar puternic, capabil să ofere specialişti în diferite domenii. Alcatel, Coca-Cola, Continental, Siemens sau Solectron sunt doar câteva dintre companiile multinaţionale care au adus în Timiş, în ultimele două decenii, locuri de muncă şi mulţi bani la bugetul de stat şi la cel local. De exemplu, Continental a investit peste 300 de milioane de euro în cei aproape 15 ani de prezenţă în Timiş, angajând aproximativ 1.900 de oameni din zonă.

Un alt exemplu este gigantul american Smithfied, prezent în România din 2004. Printre achiziţiile investitorului s-a numărat şi fostul combinat Comtim din Timiş, care dăduse faiment în 1999, după ce înainte de Revoluţie avea 15.000 de angajaţi. Americanii au investit aproape 700 de milioane de dolari în ferme şi în locaţii de procesare, numai în judeţele Timiş şi Arad având 46 de ferme active. Aceste investiţii au creat aproximativ 2.000 de locuri de muncă, 80 la sută dintre acestea în mediul rural. Un alt mare angajator în Timiş este Delphi Packard România, care a deschis la Sânnicolau Mare o fabrică de automotive care a ajuns şi la peste 6.000 de angajaţi. Şi datorită acestei companii, Sânnicolau Mare s-a mândrit mult timp cu şomaj zero.

Şomajul scăzut are şi efecte negative

Conform datelor Băncii Naţionale a României, în judeţul Timiş, în anul 2011, s-au creat cele mai multe locuri de muncă din România, peste 1.000. De altfel, de la Revoluţie până în prezent, rata şomajului în judeţ a fost întotdeauna mult sub media naţională. Cele mai recente statistici ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, pe luna mai 2013, indică un şomaj de 1,72 la sută în Timiş, faţă de media naţională de 5,03 la sută. În general un lucru bun, rata mică a şomajului ar putea avea şi un efect negativ: marii investitori, care intenţionează să angajeze sute sau mii de oameni, preferă să se orienteze spre zone cu un şomaj mai mare. Şi criza economică din ultimii ani a contribuit la "încetinirea" investiţiilor străine, care au rămas, totuşi, la un nivel bun faţă de alte zone ale ţării.

În ultimii 20 de ani, numeroase companii multinaţionale au creat zeci de mii de locuri în judeţul Timiş, investiţiile străine în această perioadă fiind estimate la aproximativ 15 miliarde de euro. Pe lângă marile hale industriale de la marginea oraşului sau din mediul rural, cum ar fi fermele Smithfield, numeroase multinaţionale ocupă clădiri întregi în zona centrală.

Alcatel-Lucent are deja vechime în Timişoara, însă şi alte companii au o prezenţă importantă în oraş, mai ales după construirea mai multor clădiri de birouri în zona Pieţei 700, care tinde să devină un adevărat cartier de afaceri al oraşului. WIPRO, Bosch, Hewlett Packard, PricewaterhouseCoopers, Deloitte, IBM sau Microsoft sunt doar câteva dintre companiile care au închiriat spaţii în clădirile City Business Centre. În plus, în apropiere s-a construit şi Fructus Plaza, cea mai înaltă clădire din Timişoara, care oferă spre închiriat şi spaţii pentru birouri.

Investitorii italieni sunt de asemenea o componentă importantă a economiei timişene. Chiar dacă nu reprezintă mari companii, în Timiş sunt înregistrate peste 2.500 de firme cu capital italian, iar aproximativ 20 la sută din terenurile agricole din judeţ sunt exploatate de italieni.

Există şi companii româneşti cu tradiţie care au rezistat, sub o formă sau alta, şi angajează în continuare mii de timişeni. Fabrica AEM, de exemplu, a fost fondată în anul 1970 ca producător naţional de aparate electrice de măsurare, iar în prezent produce contoare electrice atât pentru clienţi din ţară, cât şi din străinătate. Un alt exemplu este Elba Timişoara, firmă cu peste 90 de ani de tradiţie în tot ceea ce înseamnă corpuri de iluminat. Din 1997, Elba are un parteneriat cu Philips, fiind creată societatea mixta Philips and Elba Street Lighting SRL, care activează în domeniul producţiei, marketingului şi distribuţiei corpurilor de iluminat stradal.

Citeşte şi:

Investiţie de 23,5 milioane de lei pentru extinderea fabricii Rus Savitar din Timişoara, cofinanţată de UE

Unul dintre cei mai importanţi investitori din Africa de Sud pregăteşte o nouă tranzacţie în Timişoara

Criza învinsă la Timişoara de o investiţie de 20 de milioane de euro. Apar noi locuri de muncă!

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite