FOTO Stea pentru muzicianul maghiar care nu a dorit să cânte în faţa unui singur spectator la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steaua lui Joseph Joachim din faţa Sălii Capitol FOTO Ştefan Both
Steaua lui Joseph Joachim din faţa Sălii Capitol FOTO Ştefan Both

Aleea Muzicienilor din faţa Filarmonicii Banatul din Timişoara s-a îmbogăţit cu o nouă stea. Joseph Joachim, unul dintre cei mai mari violonişti al secolului al XIX-lea

Asociaţia Pro Philharmonia şi Filarmonica Banatul au inaugurat joi seara pe Aleea Muzicienilor, steaua lui Joseph Joachim (1831 –1907), violonist, dirjor şi compozitor de marcă al secolului al XIX-lea. 

Joseph (Jozsef) Joachim a concertat la Timişoara în 1879, iar steaua dedicata lui este a şasea montata pe trotuarul din faţa Filarmonicii, ea alăturându-i-se celor lui Enescu, Bartok, Liszt, Strauss Jr şi Brahms.

Joseph Joachim, muzician de origine maghiară, s-a născut în 1831, la Köpcsény (astăzi Kittsee, în regiunea Burgerland din Austria), care a apărţinut până în 1920 de Ungaria. 

Joachim a început să cânte la vioară de la vârsta de cinci ani, după ce se mută cu părinţii la Pesta. A ajuns să studieze apoi la Viena şi Leipzig

Interpretarea lui Joachim în 1844 (la vârsta de 12 ani) a Concertului pentru vioară a lui Ludwig van Beethoven la Londra (sub bagheta lui Mendelssohn) a fost un triumf şi a ajutat la intrarea lucării în repertoriul standard. Joachim a rămas un favorit al publicului englez până la sfârşitul vieţii sale.

Joseph Joachim a concertat la Timişoara în 1879, fiind însoţit de cel mai bun prieten, Johannes Brahms într-un turneu extraordinar în Transilvania. Cei doi celebri muzicieni au combinat relaxarea cu o serie de concerte oferite la Timişoara, Sighişoara, Braşov, Sibiu şi Arad.

Brahms şi Joachim au dorit să vină în Ardeal convinşi de impresarul Ignatz Kugel şi Amalie Joachim (1839-1899), soţia lui Joachim, care activat la Sibiu ca solistă pentru câţiva ani pe la jumătatea secolului al XIX-lea.

Joseph Joachim a concertat, alături de Brahms, la Timişoara, în sala de spectacole din actuala clădirea a Liceului Nikolaus Lenau. 

A existat o confuzie în seara aceea. Pe afiş s-a trecut o altă sală, iar la ora la care trebuia să înceapă concertul a fost un singur spectator. Joachim a spus că el nu cântă pentru un spectator, iar Brahms a spus că va cânta. Pe vremea aceea Brahms, care a fost mai târziu recunoscut, l-a acompaniat pe Joachim, care era un nume. Până la urmă au venit spectatorii, iar concertul a avut loc cu o întârziere de o oră.

Aleea Muzicienilor este cel mai vechi proiect al Asociaţiei Pro Philharmonia, demarat în 2008, fiecare Preşedinte sponsorizând montarea a doua plăci dedicate personalităţilor muzicale ce au concertat în capitala Banatului. Actualul preşedinte este Georghe Cocian, directorul societăţii Elba, care anul trecut a inaugurat steaua pentru Johanes Brahms.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite