FOTO Creatoarea de modă în scaun cu rotile. Gianina-B îşi urmează visul în ciuda destinului nemilos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prezentarea colecţiei "Cameleon" a Gianinei-B FOTO C.Tzecu
Prezentarea colecţiei "Cameleon" a Gianinei-B FOTO C.Tzecu

AMBIŢIE Gianina Bolba, o tânără din Timişoara care suferă de tetrapareză spastică, realizează creaţii vestimentare. Mămică de un an şi jumătate, tânăra de 28 de ani visează să-şi deschidă un mic atelier şi un magazin.

Gianina Bolba se poate deplasa doar în scaunul cu rotile. Are probleme fizice grave. Este însă de un optimism ieşit din comun şi o luptătoare. Gianina suferă de tetrapareză spastică încă de pe vremea când era bebeluş, ca urmare a unui vaccin primit greşit. Gianina are acum 28 de ani şi este creatoare de modă. Aţi citit bine. Tânăra absolventă a Facultăţii de Arte – Secţia Design Vestimentar a Universităţii de Vest din Timişoara îşi urmează visul, iar numele ei de scenă este Gianina-B.
 

Trăieşte într-un scaun cu rotile, îşi foloseşte cu greu mâinile, vorbeşte cu mare dificultate şi depinde tot timpul de ajutorul cuiva. Tânăra îşi foloseşete imaginaţia din plin şi realizează rochii pentru doamne şi domnişoare.


 „Am termina liceul cu media 8.89 şi am decis să merg la facultate. A contat media de la liceu, dar a trebuit să dau şi un examen pentru a intra la Design Vestimentar. Pe mine m-au lăsat să susţin examenul oral, iar profesorii au rămas uimiţi”, îşi începe povestea Gianina Bolba. 

Urcată şi coborâtă pe braţe la facultate

În timpul facultăţii, Gianina Bolba a avut parte de un obstacol greu de depăşit. În clădire nu exista acces pentru persoanele cu dizabilităţi, astfel că era urcată zilnic pe braţe până în sala de curs, care se afla la etajul trei. 


„A fost cam greu în timpul facultăţii, pentru că trebuia să urc şi să cobor scările trei etaje. Nu exista nici lift. Mergeam la ore cu mama, cu colegii sau cu o prietenă. Aveam nevoie de ajutorul cuiva”, îşi aminteşte ea. 

Profesorii au fost înţelegători, astfel că Gianina, care nu putea scrie pe foaie, îşi susţinea examenele doar oral. „Tema mea de licenţă a fost colecţia <<Cameleon>>, în 2008. Atunci am avut şi prima prezentare de modă pentru diplomă. Erau şase piese care se schimbau între ele. De acolo şi numele colecţiei”, spune timişorenca. 

Schiţele sunt dictate


Gianina este o persoană optimistă, iar asta se vede şi în creaţiile ei. „Mă inspir din natură, iubire şi tot ce e frumos”, adaugă tânăra.  Conceperea pieselor se face diferit faţă de modul în care procedează alte creatoare de modă. Schiţele sunt dictate de Gianina. 

Gianina-B


 

„Eu scriu pe calculator modelul, cu toate amănuntele. Cum e la decolteu, cu mânecă, fără mânecă, scurtă, lungă. Practic descriu în cuvinte cum va arăta piesa. Primele schiţe le face mama, apoi ajunge pe mâna unei persoane mai talentate. Evident că pentru acest lucru plătesc, pentru că nimeni nu face pe gratis”, explică Gianina Bolba.


După ce schiţele ajung în catalog, în funcţie de posibilităţi financiare, se va apela la o croitorie. „Vin manechinele la croitorie, facem două-trei probe şi, dacă îmi place, e OK. Dacă nu îmi place, facem schimbări, o tăiem din nou până iese bine”, adaugă Gianina.  

Încurajată de Cătălin Botezatu


Gianina-B a avut mai multe prezentări de modă, atât la Timişoara, cât şi la Bucureşti. Ultima prezentare a avut loc în clubul Jazzissimo, cu ocazia prezentării unui festival dedicat producătorilor de vinuri, RoVinHud. 

La sfârşitul prezentării, aşa cum fac toţi creatorii de modă din lume, Gianina a fost adusă pe scenă alături de manechine. „Bineînţeles că am mari emoţii la finalul prezentărilor, atunci când ajung şi eu pe podium şi sunt aplaudată. E normal să fie aşa”, afirmă ea.
 

În 2008 a avut prima prezentare de modă, la Casa Studenţilor din Timişoara, iar de atunci Gianina-B a prezentat lucrările în mai multe rânduri, atât la Timişoara, cât şi la Bucureşti. „Am fost invitată la Bucureşti să prezint colecţia şi la posturile de televiziune TVR sau Kanal D”, mai spune artista. 

Gianina-B

Mariana Bolba, mama Gianinei, ne povesteşte cum a început povestea cu creaţia vestimentară.

„Gianina a primit calculator pe la vârsta de 15 ani. Pe atunci a început să creeze haine. Mie mi-a spus după vreo doi ani. Nu mi-a venit să cred când am văzut ce face. Am susţinut-o, am ajutat-o şi o ajut în continuare. Îi mai dau şi eu idei, dar nu prea le acceptă. Faptul că este talentată o confirmă şi Cătălin Botezatu, cu care ne-am întâlnit de mai multe ori. Botezatu a încurajat-o şi a îndemnat-o să continue pe acest drum. O altă încurajare a venit de la creatoarea de modă Rita Mureşan”, spune Mariana Bolba, care a lucrat ca şi contabilă, acum fiind pensionară. 


A devenit mamă


De un an şi câteva luni, viaţa Gianina Bolba s-a schimbat radical, după ce a devenit mama unei fetiţe, pe nume Andreya, perfect sănătoase. „Vreau să fie manechin. O facem fotomodel”, spune, bucuroasă, Geanina. 
 

Tatăl fetiţei este plecat la muncă, în Germania. „Pe Dani l-am cunoscut pe Internet. Şi ne-am plăcut. Nu îmi fac griji că nu ne descurcăm să creştem fetiţa. Avem şi ajutorul mamei şi a celor care ne iubesc. Sunt fericită. Am o familie, am o carieră, am un bebe”, mărturiseşte Gianina Bolba.
 

Chiar dacă a devenit mamă, planurile ei de viitor legate de designul vestimentar nu au fost abandonate. “Acum vreau să mă cunoască multă lume, iar pe viitor mă gândesc la un mic atelier, pe lângă un magazin. Sau dacă nu va fi şi magazin, atunci să am locuri unde să vând hainele. Dar totul este legat de bani, nu se poate face nimic fără bani”, oftează Gianina. 

Marele premiu la Gala Persoanelor cu Dizabilităţi

Gianina Bolba este, din anul 2011, membru în Asociaţia Ceva de Spus din Timişoara, care luptă pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi.
 

“Gianina a fost diagnosticată cu tetrapareză spastică, nu îşi poate coordona membrele, nu poate să meargă. Dar cu toate acestea, este o persoană extrem de ambiţioasă. Merge la sală, creează, e foarte activă în asociaţie şi e o luptătoare. Şi datorită eforturilor ei, universitatea a devenit accesibilă persoanelor cu dizabilităţi”, afirmă Szövérdfi-Szép Zoltán, directorul Asociaţiei Ceva de Spus din Timişoara.


Gianina Bolba a primit, în 2012, marele premiu la Gala Persoanelor cu Dizabilităţi din România, care are loc anual la Bucureşti.  

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite