FOTO Orologiul din turnul bisericii din Neudorf, reparat după 11 ani de linişte totală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceasul bisericii din Neudorf. FOTO: catholica.ro
Ceasul bisericii din Neudorf. FOTO: catholica.ro

După unsprezece ani de linişte totală, orologiul din turnul bisericii parohiale „Vizita sf. Fecioare Maria la sf. Elisabeta“ din Neudorf a început să bată din nou.

Conform site-ului catholica.ro, lucrările de reparaţii s-au putut realiza cu sprijinul a două persoane inimoase, localnici, Lóránd Wonerth şi Vasile Tincu, care împreună cu Daniel Lunic, paroh de Neudorf, au dus la bun sfârşit acest proiect ce aduce bucurie întregii comunităţi locale, nu doar credincioşilor romano-catolici din sat. 


„Înainte de începerea lucrărilor efective a fost nevoie de o pregătire temeinică a locului şi de realizarea unor lucrări de reparaţii în turnul bisericii. Astfel, a fost demontată şi evacuată pardoseala aflată desupra nivelului clopotelor, deoarece aceasta era mâncată de carii, fiind astfel foarte slăbită. A fost cumparat material lemnos adecvat pentru necesitate, după care au fost urcate grinzi şi dulapi de patru metri lungime în turn, în zone în care nu prea este loc nici pentru o persoană ca să se rotească. După ce au fost urcate toate acestea peste nivelul clopotelor, noua pardoseală s-a fixat în piroane şi i s-a aplicat un strat ulei de in”, a declarat, pentru sursa citată, Claudiu Călin, de la Episcopia Romano-Catolică din Timişoara.


Trecându-se la lucrările efective la mecanismul ceasului de turn, au fost mai întâi curăţate roţile zimţate din dreptul ceasurilor-cadran exterioare. Apoi au fost degresate toate piesele care impuneau acest lucru. O etapă importantă a fost armonizarea limbilor ceasului de pe cadrane. S-au armonizat orele dintre cadrale exterioare şi ceea ce arăta orologiul în interiorul turnului. De pe mecanism a fost îndepartat surplusul de ulei de tractor, ars, de proastă calitate, aplicat din folosirea anterioară, ulei încleiat între timp. Uleiul folosit cu această ocazie în locurile cu uzură a fost unul special, pentru mecanisme fine. În final, ceasul a fost armat şi pornit pentru a arăta din nou, după atâta vreme, trecerea timpului.


„În urma acestor reparaţii s-a constatat că pendulul face 39 de bătăi pe minut, iar orologiul bate la fiecare sfert de oră şi desigur la orele fixe. Toate aceste lucrări s-au facut în etape, unele operaţiuni repetându-se din cauza anumitor neconcordanţe constatate pe parcurs. Meşterii binevoitori, acolo unde se împotmoleau, căutau să refacă logica orologiului, iar abia apoi avansau”, a mai spus Claudiu Călin. 
 

În prima zi de probe, deoarece clopotul batea des din cauza reglajelor, oamenii din sat se întrebau dacă nu cumva murise cineva. Tot în acest context, un credincios catolic din localitate s-a pronunţat asupra repornirii orologiului după de unsprezece ani de stagnare, spunând că aceasta îi prlejuieşte o reamintire a momentelor copilariei. O dată cu repararea efectuată, orologiul este armat în fiecare zi la aceaşi oră, mai precis la orele 20.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite