FOTO A început sezonul de pedalare. Cele mai frumoase rute pentru biciclişti prin judeţul Timiş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pista de bicicletă care leagă Timişoara de graniţa cu Serbia FOTO Ştefan Both
Pista de bicicletă care leagă Timişoara de graniţa cu Serbia FOTO Ştefan Both

Odată cu venirea primăverii, iubitorii de pedalat pe două roţi îşi pot scoate liniştiţi bicicletele din beciuri sau de pe balcoane.

Vremea este exelentă pentru o relaxare, fie pe distanţe scurte, fie pentru cei care sunt obişnuiţi cu trasee lungi. Vestea bună este că primăvara a venit şi cu deschiderea oficială a celei mai noui rute de cicloturism, pista de biciclete de pe digul canalului Bega. Este numai bună pentru a ieşi din cotidian, într-o zi întreagă din week-end. 

Pista începe de la marginea Timişoarei, în aval de Podul Modoş, acolo unde s-a făcut joncţiunea cu pista de biciclete a oraşului, realizată de către Primăria Timişoara, şi continuă liniar 37 de kilometri de-a lungul Begăi, pe coronamentul digului de apărare împotriva inundaţiilor, până la frontiera cu Serbia.


Până la Sânmihaiul Român se merge pe partea stângă a Begăi, însă apoi se travesează podul de fier şi se continuă pe partea dreaptă, până la frontier cu ţara vecină.

Pista de biciclete pe digul Begăi FOTO Ştefan Both


 

Un drum din Timişoara până la graniţa cu Serbia se poate străbate într-o oră şi jumătate-două ore, pentru cei care sunt profesionişti la pedalare. Cei care nu se grăbesc prea tare pot pierde câteva ore bune pe acest traseu dus-întors.

Pista are o lăţime de doi metri, marcaj axial, stâlpi de semnalizare, opt refugii laterale, fiecare dotat cu bancuţă, coş de gunoi şi loc pentru parcarea bicicletei.  

Dacă plecaţi la drum nu uitaţi să luaţi lichide şi mâncare, pentru că pe drum nu sunt zona de alimentaţie, decât în satele din apropierea pistei. 

Pe "coclauri" cu bicicleta
 

Pe lângă pistele de biciclete, care răsar în oraş una după alta, fiind deja amenajate peste 60 de kilometri, cicliştii şi-au realizat propriile care se întind în jurul Timişoarei. Sunt distanţe mai scurte sau mai mulgi, pe şes sau pe deal, de-a lungul canalului Bega sau al râului Timiş.

Multe se datorează campaniei Verde pentru Biciclete, demarată în urmă cu şase ani de omul de afaceri Emil Cristescu, şi devenită una din cele mai importante campanii de promovare a mersului pe biciclete din România.

Verde pentru biciclete a schimbat percepţia timişorenilor legat de bicicletă ca mijloc de transport ecologic, sănătos şi economic.

Vulcanii noroioşi din Banat (la 30 de kilometri de Timişoara) au fost puşi deja pe harta turistică a bicicliştilor amatori de excursii de weekend. De altfel, bicicliştii sunt în acest moment principalii beneficiari ai frumuseţilor locului. „Dacă tot avem un loc neexploatat turistic, să îl facem cunoscut. Se poate intra pe două părţi, ori dinspre Orţişoara, ori dinspre Pişchia. Se merge pe câmp până la vulcanii noroioşi. Este un traseu numai bun de weekend. Drumul până acolo durează aproximativ trei ore, dacă se pleacă de la Timişoara. Totuşi, nu este de recomandat începătorilor, e pentru avansaţi“, recomandă Emil Cristescu, iniţiatorul proiectului Verde pentru Biciclete.

image

Rute pentru amatorii de pedalare prin judeţul Timiş

Iubitorii de biciclete din Timişoara au realizat câteva tresee semi-oficiale în jurul oraşului. Sunt însă rute şi mai îndepărtate, cum ar fi cele din zona lacului Surduc. Iată câteva idei de pedalare prin judeţul Timiş: Buziaş-Niţchidor-Buziaş; Maşloc – Charlottenburg (frumosul sat rotund întemeiat de şvabi acum 240 de ani) –Altringen – Bogda-Buzad-Sălciua Nouă-Remetea Mică; Timişoara-Buziaş- Silagiu; Timişoara-Giarmata-Bencecu de sus-Ianova-Remerea Mare-Ghiroda-Timişoara sau Timişoara-Herneacova.


Citiţi şi:
 

FOTO Pedalare din Timişoara până la graniţa cu Serbia. Pista de cicloturism de pe digul Begăi a fost inaugurată oficial


FOTO Ciudăţenia Banatului. Cum au apărut vulcanii noroioşi care bolborosesc lângă Timişoara, complet diferiţi de cei celebri de la Buzău

FOTO Cele mai frumoase rute pentru bicicliştii din Timişoara. Se poate pedala în voie în jurul oraşului, în pădure, pe dealuri şi pe malurile apei

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite