Cum s-au „evaporat“ infractori celebri, condamnaţi la închisoare, dar încă liberi. Unde se ascund „Stăpânul Timişoarei“ şi „Prinţul Banatului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politicienii condamnaţi pentru corupţie la închisoare cu executare şi „aruncaţi“ după gratii au toate motivele să fie invidioşi pe doi interlopi din Timişoara, condamnaţi la ani grei de închisoare, dar încă în libertate pentru că au dispărut fără urmă după pronunţarea sentinţei. De negăsit sunt şi Zaher Iskandarani sau baştanul Mihai Nicolae, ambii condamnaţi la închisoare cu executare.

Curtea de Apel Timişoara a emis în 10 martie sentinţa finală într-un dosar care a „zguduit” lumea interlopă din Timişoara. Sorin Udrea, supranumit şi „Stăpânul Timişoarei”, a fost condamnat la şase ani şi opt luni de închisoare cu executare. Alături de mai mulţi „tovarăşi”, Udrea a fost trimis în judecată de DIICOT într-un dosar de şantaj, contrabandă, tâlhărie, tentativă de omor, constituire de grup infracţional organizat, instigare la ultraj şi vătămare corporală gravă. După pronunţarea sentinţei finale, Udrea ar fi trebuit să se prezinte la Poliţie pentru încarcerare, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Poliţiştii au mers să îl ridice pe condamnat de acasă, dar acesta a fost de negăsit, fiind dat în urmărire naţională şi internaţională pentru executarea pedepsei.

După pronunţarea primei sentinţe din acest dosar, care a fost menţinută şi în apel, Sorin Udrea a acordat un interviu sitelui local www.sursadevest.ro în care îşi exprima nemulţumirea pentru sentinţă. „Nu pot fi condamnat pentru ceva ce nu am făcut. Inţelegi? Nu pot să răspund pentru faptele altora. Ăştia mă vor la puşcărie ca să îşi facă un nume. Dosaru' ăsta e fabricat. Mi-au pus fapte în cârcă pe care nu le-am făcut. În Timişoara se face trafic de droguri, se dau spargeri, se întâmplă numa' tâmpenii, da' ei au treabă cu Udrea. Pe cine a deranjat Udrea?”, declara Sorin Udrea după pronunţarea primei sentinţe din dosarul său.

Un alt disparut fără urmă

Un alt interlop timişorean dispărut după o condamnare recentă este Ciprian Dăscălescu, condamnat la opt ani şi trei luni de închisoare pentru tentativă de omor şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. „În data de 22.07.2014, în jurul orelor 20,30 – 21,00, în zona Stadionului Dan Păltinişan din municipiul Timişoara, inculpatul Dăscălescu Ion Ciprian a executat mai multe focuri, cu o armă letală de calibru 9 mm, asupra unui autoturism, marca Nissan Navaro, în care se aflau persoanele vătămate C.M.F., P.A.V. şi B.L., proiectilele oprindu-se în grila radiatorului, în portiera dreaptă faţă, în locul în care se afla una dintre persoanele vătămate, şi în uşa din spate a autovehiculului menţionat anterior”, au fost acuzaţiile aduse de procurori lui Dăscălescu.

În prima fază a procesului, judecat la Tribunalul Timiş, Dăscălescu a fost achitat din lipsă de probe. Surse judiciare au declarat că Dăscălescu şi-a susţinut în permanenţă nevinovăţia, avertizând chiar că dacă va fi condamnat va dispărea, lucru care s-a şi întâmplat. După pronunţarea sentinţei prin care a fost condamnat la opt ani şi trei luni de închisoare, Dăscălescu a dispărut fără urmă, fiind dat în urmărire naţională şi internaţională. „Pe numele celor două persoane (n.r. Udrea şi Dăscălescu) au fost emise mandate de executare, ambii fiind daţi în urmărire naţională şi internaţională. Poliţiştii fac cercetări în vederea depistării acestora şi punerii în aplicare a mandatelor de executare a pedepsei”, au declarat reprezentanţii Poliţiei Timiş.

Iskandarani, ascuns în Bucureşti?

Unul din numele grele de pe lista cu „urmăriţi” a Poliţiei Române este Zaher Iskandarani, supranumit şi „Prinţul Banatului”. Afaceristul sirian a fost condamnat în 2014 de Curtea de Apel Bucureşti la cinci ani de închisoare în dosarul de contrabandă cu ţigări în care a fost judecat pentru că a prejudiciat statul cu aproape două milioane de lei. În acelaşi dosar au fost condamnate, la câte trei ani de închisoare cu executare, alte două persoane de origine arabă. La fel ca în cazul lui Ciprian Dăscălescu, Iskandarani a fost achitat în primă instanţă de Tribunalul Bucureşti, şi a primit condamnarea de cinci ani în faza de apel. După aflarea sentinţei, Iskandarani a fost de negăsit. Potrivit informaţiilor publicate pe siteul Poliţiei Române sirianul se sustrage executării pedepsei. „Există date că se află pe raza municipiului Bucuresti la o locatie necunoscută”, anunţă IGPR, pe siteul propriu.

Condamnat tot la cinci ani de închisoare şi tot de negăsit este şi baştanul Mihai Nicolae, unul din cei mai bogaţi romi din Banat. Mihai Nicolae a fost condamnat definitiv în 2013, fiind acuzat de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor după ce, în timpul unui proces civil cu rivalul său de moarte, Ionelaş Cârpaci, a scos pistolul şi l-a fluturat în sala de judecată. O anchetă „Adevărul” din urmă cu un an a scos la iveală faptul că Mihai Nicolae ar trăi în Germania, la Schwabmünchen, unde derulează afaceri cu maşini. La o simplă căutare pe Google, poate fi identificat un Autohaus din Schwabmünchen, pe strada Siemens, la numărul 42, administrat de reprezentanţi ai familiei Mihai. Autorităţile nu au dat, însă, de urma lui Mihai Nicolae.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite