Cum se practică „aquabebe“ - noua modă în rândul românilor, care-şi duc copiii la înot de la vârsta de şase săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aquabebe FOTO Alex Hreniuc/ Scoala Mamei
Aquabebe FOTO Alex Hreniuc/ Scoala Mamei

A devenit o veritabilă modă ca părinţii să meargă cu copiii foarte mici la bazinul de înot. Copilaşii care sunt duşi la bazin de micuţi, la zece luni merg singuri fără a mai fi ţinuţi de mânuţă.

Imediat ce mama se simte în stare de acţiune, îşi duce bebeluşul de numai câteva săptămâni la înot. Este una din practicile lumii moderne. Ioana Vârtosu, preşedintele Asociaţiei Şcoala Mamei Juniori din Timişoara, susţine că bazinul pentru bebeluş are numai aspecte pozitive.

Părinţii sunt încurajaţi să îşi ducă copiii la bazin nu doar pentru a se asigura că mai târziu va ştie să înoate, ci tocmai pentru ai dezvoltă un corp frumos.


“În bazin, ei nu îţi simt greutatea propriului lor corp şi îşi dau drumul la acele reflexe pe care le au. De exemplu reflexul de a păştii. Încep să păşească în apă înainte de a păşi pe uscat. Astfel învaţă echilibrul, învaţă să îşi dezvolte musculatura picioarelor, iar copilaşii care încep să vină la bazin de mai micuţi, la zece luni merg singuri fără a mai fi ţinuţi de mânuţă”, a mai spus Ioana Vârtosu.

Recomandarea de a merge la bazin cu un copil mic este chiar începând cu vârsta de şase săptămâni, susţine medicul Ioana Vârtosu. Însă trebuie să se ţină cont de anumite condiţii.

"Să nu fie un ştrand deschis, să nu fie apă termală, ci o psicină cu filtrare, tocmai pentru a asigura o igienă cât mai corectă vizavi de pielea copilaşilor. Să aibă o concentraţie de clor în normele adecvate, adică sub 0,5 miligrame, iar temperatura să fie peste 30 de grade, tocmai pentru a nu forţa copilaşii să se obişnuiască la temperaturi mai scăzut”, a declarat Ioana Vârtosu.
 

“Recomandarea de a merge la bazin cu un copil mic este chiar începând cu vârsta de şase săptămâni. Însă trebuie să se ţină cont de anumite condiţii. Să nu fie un ştrand deschis, să nu fie apă termală, ci o psicină cu filtrare, tocmai pentru a asigura o igienă cât mai corectă vizavi de pielea copilaşilor. Să aibă o concentraţie de clor în normele adecvate, adică sub 0,5 miligrame, iar temperatura să fie peste 30 de grade, tocmai pentru a nu forţa copilaşii să se obişnuiască la temperaturi mai scăzut”, a declarat Ioana Vârtosu.

Se întâmplă ca nu la toţi copiii să le place apa. Ei pot fi însă obişnuiţi cu ajutorul jocurilor şi al figurinelor plutitoare.

“Îi putem ajuta să treacă peste aceste momente neplăcute şi să îşi înfrângă frica de apă. Dar majoritatea copiilor adoră sentimentul de plutire pe care îl au când sunt în apă. Bebeluşii pot înota înainte de a merge! Cele mai bune efecte ale apei asupra copiilor sunt vizibile în cazurile în care bebeluşii au luat primele lecţii de înot inainte de împlinirea unui an. Pe măsură ce înotul este deprins, vei vedea cu ochii tăi cum creşte capacitatea de coordonare, forţa, rezistenţa şi capacitatea de respiraţie a bebeluşului”, a mai spus Ioana Vârtosu, care a lansat, la Timişoara, programul Aquabebe.

Este un program de educaţie acvatică, gimnastică şi acomodare, primele tehnici de înot pentru copii de la două luni până la trei ani.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite