Cum fac bani unii avocaţi din vânătoarea de morţi şi de răniţi în tragedii rutiere. Tatăl unei victime: „Pe holul spitalului, unul întreba: «Accidente? Accidente?»”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Accidentele rutiere sunt vânate de unii avocaţi, entru a-şi găsi clienţi. FOTO: Daniel Guţă
Accidentele rutiere sunt vânate de unii avocaţi, entru a-şi găsi clienţi. FOTO: Daniel Guţă

Procesele cu firmele de asigurări care trebuie să plătească daune pentru victimele unor accidente rutiere pot fi foarte profitabile pentru unii avocaţi. Concurenţa acerbă din avocatură a dus, însă, în situaţia în care victimele unor accidente sunt căutate pentru procese de daune încă din spital. În unele situaţii rudele persoanelor decedate în accidente sunt căutate chiar la morgă sau la înmormântare.

Chiar dacă sună cinic, accidentele soldate cu victime sunt o oportunitate extraordinară pentru avocaţi. Procesele în care firmele de asigurări sunt obligate la plata unor daune morale de zeci sau chiar sute de mii de euro, din care o sumă cuprinsă, de la caz la caz, între 10 şi 25 la sută îi revine avocatului, reprezintă visul multor avocaţi. Goana după victime ale unor accidente rutiere a născut, însă, monştri. Cel puţin asta reiese din mărturia unui părinte, al cărui fiu a fost internat la Spitalul Judeţean Timişoara în urma unui accident rutier. „Am fost internaţi la Secţia de Neurochirurgie. Pe holuri umbla unul care bătea de la uşă la uşă şi întreba de persoane care au fost implicate în accidente. Întreba: ‹‹Accidente? Aaccidente?››. Era exact ca ăia care veneau prin saloane să vândă şlapi şi pijamale”, a relatat părintele.

Medicul Horia Pleş, şeful Secţiei de Neurochirurgie de la Spitalul Judeţean Timişoara, a declarat pentru „Adevărul” că nu cunoaşte situaţia relatată, dar anul trecut s-a confruntat cu un caz în care o fostă asistentă medicală din cadrul spitalului, căuta clienţi în spital pentru un avocat. „Acum un an a fost o fostă asistentă care reprezenta un avocat. A venit să întrebe dacă sunt cazuri medico-legale pentru că vrea să ajute un avocat şi să-i caute clienţi. Eu când aflu despre cazuri de genul acesta nu îi las şi tura următoare când a venit i s-a spus că nu are voie şi nu a mai încercat”, a declarat medicul Horia Pleş ((foto:pressalert.ro).

image

„Săgeţile” care pândesc la morgă

În avocatură, poveştile cu avocaţii vânători de accidente şi victime circulă cu viteza luminii. Un avocat timişorean a declarat pentru „Adevărul”, sub protecţia anonimatului, că a fost sunat de un prieten al său care locuieşte în străinătate şi rugat să preia cazul unui membru al familiei din România, rănit într-un accident rutier. „La scurt timp am fost sunat şi mi s-a spus că nu mai este nevoie. Cei din familie au semnat deja un contract cu un avocat care le-a bătut la poartă”, a declarat avocatul. Un alt avocat timişorean a povestit că în cazul unui bărbat decedat în urma unui accident produs de o persoană influentă din Timişoara, familia victimei a fost abordată de un avocat chiar la înmormântare, avocatul oferindu-se să  preia cazul pentru a nu se muşamaliza.

Ioana Frateş, un avocat din Baroul Timiş, care a lucrat până în urmă cu câţiva ani pentru o importantă firmă de asigurări, a declarat pentru „Adevărul” că după ce a trecut pe cont propriu a avut clienţi care i-au povestit cum au fost racolaţi de „săgeţile” unor case de avocatură specializate pe recuperarea daunelor din urma unor accidente. „Am auzit că sunt case de avocatură care au în fiecare oraş mare oameni şi nu au nicio sfială să meargă în curte la IML sau la morgă. Se duc acolo şi tratează direct cu clienţii. Am înţeles că se avanează inclusiv sume de bani pentru cheltuielile de înmormântare, cu condiţia să se semneze contractul cu ei. Un fost coleg (n.r. de la firma de asigurări) de la Râmnicu Vâlcea m-a sunat şi mi-a spus că a mers la el o familie foarte necăjită care s-a plâns că a semnat un contract cu o casă de avocatură care prevede că dacă se răzgândesc trebuie să achite  50.000 de euro. Aud cazuri în care clienţii sunt racolaţi şi omul poate nici nu şi-a dat duhul”, a declarat avocatul Ioana Frateş. Avocatul a mai declarat că personal s-a confruntat cu un caz în care o clientă a reziliat contractul pentru a semna cu altcineva care s-a dat drept avocat fără avea acest statut. Rezultatul: nici în ziua de azi nu şi-a luat banii. „Este o crimă să îţi baţi joc de lipsa de cunoaştere a omului pentru că ăsta e adevărul: românul nu ştie ce drepturi are”, a mai declarat avocatul Ioana Frateş.

Avocaţi îmbrăcaţi în piele de poliţişti

„Suntem un cabinet de avocatura specializat în obţinerea despăgubirilor de la societăţile de asigurări. Având o experienţă de peste 15 ani în avocatură, colaborăm cu cei mai buni profesionişti implicaţi în recuperarea despăgubirilor: experţi tehnici, mediatori, medici, pihologi, executori judecătoresti, notari, firme de tractări, service-uri auto etc.”. Aşa se prezintă un cabinet de avocatură din Timişoara pe site-ul  www.daune-accidente-asigurari.ro. Pe site nu apare numele niciunui avocat. La unul dintre numerele de telefon de pe site răspunde, însă,  avocatul Lucian Budacov. Avocatul susţine că lucrează în mai multe domenii ale dreptului, dar a realizat şi sitetul specializat pe daune, accidente şi asigurări, pe care l-a orientat pe domeniu, nu spre persoana sa. Avocatul susţine, însă, că nu şi-a racolat niciodată clienţii în spital, dar nu vede acest lucru la fel de grav ca racolarea clienţilor cu ajutorul Poliţiei.

„Poliţiştii sunt cei care gestionează dosarele. Dacă ei trimit anumiţi clienţi către anumiţi avocaţi, mi se pare mult mai grav. Se dă impresia clienţilor, nu numai în domeniul asigurărilor, că vor trata altfel dosarul dacă merg la avocatul recomandat de ei. În realitate se şi întâmplă chestia asta. Organele penale nu au nişte termene foarte strânse şi dacă clientul se duce la avocatul care trebuie se soluţionează în două luni de zile. Dacă nu se duce la avocatul care trebuie se soluţionează în doi ani. Am avut caz în care dosarul a stat trei ani în faza de urmărire penală şi de doi ani nu s-a mai făcut nimic în dosar. Am avut şi situaţia în care clientul s-a mutat la alt avocat şi aflam că dosarul începe să mişte”, a declarat avocatul Lucian Budacov.  

Care este limita în racolarea clienţilor?

Decanul Baroului Timiş, avocatul Valeriu Răuţă a declarat pentru „Adevărul” că a auzit de racolări ale clienţilor prin spitale la nivel de zvon, în special în Bucureşti, dar nimeni nu l-a sesizat cu o plângere oficială pentru a reclama situaţia de la Timişoara. Decanul Baroului Timiş a explicat că astfel de practici nu sunt ilegale, dar există o limită până la care. „O limită vizibilă şi clară nu există. Există nişte prevederi la modul general care îţi permit anumite forme de publicitate, dar acestea au stârnit tot timpul discuţii, mai ales în Bucureşti, unde concurenţa este foarte mare şi este o racolare masivă de clientelă. Ţine de nişte reguli de deontologie profesională. Dacă vrei să faci avocatură şi vrei să fii recunoscut ca un avocat corect nu te apuci să umbli prin spitale ca să îţi cauţi clientelă. Este sub demnitatea profesiei de avocat. Sunt practici care nu au ce căuta în avocatură, dar pe Timiş situaţia este acceptabilă” a declarat Valeriu Răuţă, decanul Baroului Timiş. 

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite