Cu ce poate fi înlocuită făina de grâu. Soluţiile cele mai bune pentru oamenii care suferă de intoleranţă la gluten
0
Făina de grâu sau alte tipuri de făină, folosite în bucătărie pentru prepararea unor feluri principale sau pentru desert şi care conţin gluten, reprezintă o problemă pentru persoanele intolerante la această substanţă.
În rubrica sa de sfaturi practice, Cristian Borod, alias Bucătar Maniac, unul dintre cei mai cunoscuţi blogeri culinari propune patru înlocuitori pentru făina de grâu. Amidonul de porumb este, potrivit lui Cristian Borod un înlocuitor potrivit pentru a fi folosit la îngroşarea sosurilor, a cremelor şi în unele reţete de supe sau ciorbe care cer făină. „Este inodor, de culoare albă şi nu modifică gustul mâncării. Se gaseşte în supermarket-uri”, explică Cristian Borod.
Un alt substitut al făinii de grâu poate fi făina de soia. „Are un gust diferit de alte făinuri şi poate modifica gustul mâncării. Dacă vă place, puteţi să o folosiţi în sosuri şi mâncăruri care necesită făină. Mie îmi place să o folosesc la prăjelile care necesită făină, în special în combinaţie cu carnea: carne pane, dovlecel pane, diferite cărnuri trase la tigaie. Se găseşte în supermarket-uri şi unele magazine alimentare, în special la raioanele cu produse bio”, a mai punctat Bucătar Maniac.
Făina de orez, susţine Cristian Borod, se poate folosi exact ca şi cele două tipuri de făină amintite. „Este o făină foarte des folosită pentru paste făinoase. Se poate folosi şi o puteţi găsi în unele reţete de prăjituri”, a mai explicat Cristian. În fine, făina de mălai poate fi folosită cu succes ca înlocuitor pentru făina de grâu, inclusiv la prăjituri. „Făina de mălai se gaseşte de obicei într-o variantă cu o granulaţie mai mare, apropiată de cea a grişului. Îmi place să o folosesc pentru a crea un înveliş crocant peştelui prăjit, de exemplu, dar nu numai. Există multe reţete de prăjituri cu făină de mălai. Am şi eu una, de la bunica mea, pe care o voi testa în curând. Se găseşte în supermarket-uri şi în orice magazin alimentar”, a precizat Bucătar Maniac.