Când ar putea fi adus în ţară fostul şef al Fiscului, fugit în Italia după condamnare. Un interlop capturat în „Cizmă” acum doi ani încă nu a fost extrădat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şerban Pop, fostul şef al ANAF FOTO capital.ro
Şerban Pop, fostul şef al ANAF FOTO capital.ro

Fostul şef al Fiscului, Şerban Pop, dat în urmărire generală după ce a fost condamnat la cinci ani de închisoare, a fost prins săptămâna trecută în Italia. Cazul unui interlop condamnat la închisoare şi fugit în Italia dovedeşte cât de greu ar putea fi extrădat Şerban Pop.

Fostul şef al ANAF, Şerban Pop, a fost condamnat la cinci de închisoare cu executare pentru infracţiunea de trafic de influenţă, fiind acuzat că a primit de la omul de afaceri Horia Simu suma totală de 230.000 de euro pentru a „rezolva” un dosar care îl viza pe omul de afaceri. Şerban Pop s-a sustras executării pedepsei, fiind dat în urmărire generală. Săptămâna trecută, Pop a fost prins în Italia şi introdus în arest.

Potrivit digi24.ro, care citează surse judiciare, în cazul lui Pop se va aplica mandatul european de arestare, urmând ca instanţa din Italia să se pronunţe asupra executării mandatului şi predarea acestuia către România, după transmiterea documentaţiei necesare de către instanţa din România.

Un avocat român familiarizat cu sistemul judiciar din Italia a declarat pentru „Adevărul” că procedurile din Justiţia italiană sunt foarte greoaie, putând trece ani până când fostul şef al Fiscului va fi predat autorităţilor române. În tot acest timp, persoanele aflate în situaţii precum cea a lui Pop sunt ţinute în arest la domiciliu, scăzându-se din pedeapsă.

„Stăpânul Timişoarei”, prins în Italia acum doi ani şi jumătate nu este încă predat autorităţilor române

Sorin Udrea

Un caz care dovedeşte cât de greoaie sunt procedurile de extrădare din Italia este al lui Sorin Udrea, un interlop din Timişoara, supranumit în vremurile lui bune şi „Stăpânul Timişoarei”. Udrea a fost condamnat în 10 martie 2016 la şase ani şi opt luni de închisoare într-un dosar în care a fost acuzat de mai multe infracţiuni: complicitate la tâlhărie, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi complicitate la contrabandă. După pronunţarea sentinţei, Udrea a fost de negăsit, fiind dat în urmărire internaţională. La scrut timp, Sorin Udrea a fost capturat în Italia, în zona Brescia. Autorităţile italiene l-au reţinut pe condamnat în vederea extrădării. După câteva luni de arest, Udrea a fost eliberat de italieni.

La mai bine de doi ani de la capturarea sa, Udrea este încă în Italia. Este sub controlul autorităţilor italiene, dar se bucură de libertate. Şi cel mai important. În tot acest timp, perioada de executare a pedepsei „curge”, existând chiar posibilitatea ca până la finalizarea procedurilor de extrădare, Udrea să îşi execute pedeapsa.

„Autorităţile italiene nu l-au extrădat. Ţine de procedurile din Italia pe care noi nu le putem controla. Ei, în funcţie de fiecare caz în parte şi de răspunsul oficalilor români procedează în consecinţă. Dacă au toate documentele, dacă nu, mai solicită documente sau lămuriri, completări, traduceri şi cum toate astea se fac pe cale oficială, procedurile durează”, a explicat avocatul lui Sorin Udrea din România, Arpad Anastasescu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite