Balkan Taksim, mai cunoscută în străinătate decât în ţară. Trupa îmbină muzica psihedelică cu tradiţiile populare est-europene VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Saşa Stoianovici şi Alin Zăbrăuţeanu FOTO Facebook/Balkan Taxim
Saşa Stoianovici şi Alin Zăbrăuţeanu FOTO Facebook/Balkan Taxim

Balkan Taksim este o formaţie din  Bucureşti, care cântă muzică balcanică într-un mix de electronic şi psihedelic. În 2019 a cântat la Timişoara, la Plai, iar recent Balkan Taksim a fost şi la Carnival Festival. E o trupă mai cunoscută peste hotare, pentru că aproape în fiecare weekend au invitaţii să cânte în străinătate. Liderul trupei este timişoreanul Saşa-Liviu Stoianovici.

Balkan Taksim este unul din cele mai interesante proiecte muzicale româneşti din ultimii ani. Multi-instrumentistul timişorean Saşa-Liviu Stoianovici şi producătorul de muzică electronică focşănean Alin Zăbrăuţeanu s-au întâlnit la Bucureşti pentru a pune pe picioare o formaţie cât se poate de balcanică. 

Aşa a apărut Balkan Taksim ce reinterpretează piese folclorice din regiunea Balcanilor, dar şi din Carpaţi, într-un amestec captivant de influenţe şi instrumente, cu arome sonore ale unor locuri îndepărtate. Înainte să plece în capitală, Saşa Stoianovici a fost un cunoscut artist în Timişoara, în special prin proiectul muzical underground Nu&Apa Neagră.

“Am crescut în Calea Şagului. Mergeam la pictat în zona acea în care încă nu era mall-ul. Sunt dintr-o familie bănăţeană amestecată cu un ascendent sârbesc de care mă bucur, cu conexiuni la Iugoslavia, apoi Serbia. Am făcut Liceul şi Facultatea de Arte şi viaţa mea artistică în Timişoara a fost împărţită între arte plastic, arte vizuale şi aveam grupul psihedelic Nu&Apa Neagră, inspirată din muzica contemporană cultă”, a declarat Saşa-Liviu Stoianovici.

Cu trupa Nu&Apa Neagră, Saşa a scos şi două albume, în 2011, “Descântecul Apei Negre” şi "Omag".

Balkan Taxim


Saşa-Liviu Stoianovici în concert la Timişoara FOTO The Carnival
 

Asimilaţi Mişcării World Music

După absolvirea facultăţii de Arte, Saşa s-a mutat în Bucureşti. Asta se întâmpla cu 12 ani în urmă. Acolo avea să se nască proiectul Balkan Taksim, în 2018. 

“Am virat spre muzica balcanică asumat după ce grupul Nu şi Apa Neagră nu a mai funcţionat, pentru că eu m-am mutat la Bucureşti, li s-a schimbat viaţa şi colegilor. La un moment dat, locuiam central, dar am aflat ulterior că acolo era cartierul lăutarilor pe la 1900. Aveam vecini care cântau. Vâzându-mă cu instrumentul mă tot întrebau, dacă o ştiu pe aia, dacă o ştiu pe ailaltă. Pur şi simplu chiar am vrut să cânt ceva ritmic, ceva cu rădăcini asumate, într-un soi de folclor şi de strat arhaic. Şi am început grupul Balkan Taksim, care la început era mai acustic. Între timp m-am apucat de sunet de film, iar după ce m-am întâlnit cu Alin şi am regândit forma şi sunetul grupului. Ne-am dorit să ne orientăm spre scena vestică. Lucrăm foarte mult, avem o prezenţă constantă pe scenele vestice. Am fost asimilaţi mişcării world music, iar unii spun că şi noi suntem printre promotorii noului val. Avem şi o tuşă psihedelică ce vine pur şi simplu din trecutul meu”, a mai spus Saşa-Liviu Stoianovici.

O mulţime de instrumente arhaice

Partea inedită a proiectului Balkan Taksim este şi sumedenia de instrumente arhaice la care cântă Saşa. Printre ele cobza românească, cimpoiul, saz-ul turcesc, tanburul otoman, gusla sârbească şi diverse instrumente de coloratură pentru a crea un extaz psihedelic. Saşa este unul din puţinii artişti care cântă la theremin. 

“Am un cimpoi sârbesc cu carabă dublă, am un cimpoi din Vrancea, unul din Prahova, am diferite fluiere şi bâzâitoare, am o colecţie de cobze de fabrică, dar şi ţărăneşti, făcute pe genunchi. Am făcut şi eu o cobză electrică, împreună cu tatăl meu. Este un prototip. Mai am câteva saz-uri turceşti de diferite mărimi, acordaje şi din diverse perioade. Cânt şi la theremin. Puţină lume cântă bine la theremin. Sunt câţiva artişti care cântă excepţional. Dar foarte puţini. Eu folosesc instrumentul de coloratură, sunt melodii simple”, a afirmat Saşa.

Balkan Taxim


Saşa-Liviu Stoianovici FOTO The Carnival

Vrea să introducă cobza în patrimonul UNESCO

De altfel, de câţiva ani Saşa Stoianovici face şi cercetare etnografică, dorind să introducă cobza în patrimoniul UNESCO.

“Umblu foarte mult în Moldova. Am fost şi în sudul Munteniei, dar deja sunt foarte puţini interpreţi în mediul rural. Am descoperit cobzele triunghiulare, în Bucovina, la graniţa cu Ucraina. Nu erau atât de rafinate, ţăranii le făceau din şindrilă. Li se spunea <cobză de hang>. Cercetările etnografice merg în paralel cu proiectul Balkan Taksim. Pregătesc anul acesta o expoziţie etnografică-artistică ce are ca temă cobza. Lucrăm. Avem şi multe concerte”, a mai spus artistul. 

Albumul de debut al celor de la Balkan Taksim se numeşte Disko Telegraf şi a apărut în 2021, la casa de discuri Buda Musique, în Paris, având şi varianta de vinyl. Trupa a fost nominalizata la Premiile Music Moves Europe 2022. Printre numeroasele concerte susţinute la festivaluri din afara ţării, Balkan Taksim a cântat şi în deschiderea unui concert susţinut de Goran Bregovici.



Vă mai recomandăm să citiţi:
 

Mii de timişoreni au savurat concertele de la The Carnival, primul festival major al anului 2022 FOTO

Goran Bregovici concertează pe dealurile Recaşului. Embargo Fest revine după doi ani de pandemie

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite