Atenţie mare! Aerul condiţionat poate provoca răceli, infecţii respiratorii, bronşite, otite, lombosciatică sau lumbago

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aerul condiţionat trebuie reglat la 22-24 de grade Celsius FOTO Shutterstock
Aerul condiţionat trebuie reglat la 22-24 de grade Celsius FOTO Shutterstock

Instalaţia de aer condiţionat care face suportabilă canicula din oraş nu este întotdeauna benefică, mai ales dacă se foloseşte incorect.

În zilele insuportabil de călduroase, oamenii caută să se adăpostească în încăperi răcite au sisteme de aer condiţionat. Cei care se află în trafic cu maşina folosesc din abundenţă aerul condiţionat. Puţini ştiu însă că nici aerul condiţionat nu face întotdeauna bine. Nu de puţine ori au ost cazuri în care oamenii au răcit, s-au ales cu infecţii respiratorii, infecţii la nivelul amigdalelor şi urechilor, din cauza aerului aerului condiţionat. 

“Este posibil să te alegi cu o răceala de la ele, dar nu din cauza curentului, cum se crede în mod obişnuit, ci din cauza microorganismelor care se strâng în aparat (bacterii, viruşi, ciuperci, într-un aparat de aer condiţionat poţi să găseşti toată gama de patogeni). Poţi face gripă şi alte infecţii ale tractului respirator, otită, dar şi boli mai puţin cunoscute.

Într-o serie de componente ale aparatului de aer condiţionat, din cauza umidităţii şi temperaturii ridicate, se pot dezvolta agenţi patogeni cu mare capacitate de contaminare pentru oameni, generând astfel diverse afecţiuni ale aparatului respirator: pneumonii, bronşite, diferite viroze etc. Dacă filtrele de aer ale aparatului sunt necurăţate corespunzator, germenii prezenţi aici pot cauza conjunctivite virale, iar dacă sunt inhalaţi, pot provoca rinite alergice sau astm. 

Se consideră ca una dintre cauzele paraliziei faciale Bell (periferică, la nivelul unei semiţete) ar putea fi expunerea la aer conditionat. De asemenea, se poate induce fibromialgia (afecţiune medicală cronica, ce se caracterizeaza prin durere difuză şi sensibilitate în muşchi şi ţesutul moale)”, scrie site-ul www.televiziunea-medicală.ro.

Dacă eşti transpirat poţi răci uşor de la aer condiţionat

Persoanele sensibile au de suferit de obicei din cauza aerului condiţionat şi din cauza neadaptării organismului la schimbările bruşte de temperatură. Aceste persoane, când stau în curent, se trezesc cu dureri sau contracturi musculare, care pot duce la dureri ale coloanei vertebrale. 

“Când aerul rece ne bate direct în ceafă, pot apărea contracţii involuntare şi persistente la nivelul musculaturii gâtului. De aceea este foarte important ca viteza şi presiunea aerului rece provenit din aparatele de climatizare să nu fie foarte mare. Aerul rece şi uscat afectează nu doar sinusurile, spre exemplu, ci şi tenul. Aerul condiţionat poate determina sindromul de ochi uscat, dar şi uscarea accentuată a pielii, motiv pentru care se va evita la pacienţii cu piele uscată”, mai aflăm de pe www.televiziunea-medicală.ro.

De asemenea, în cazul în care o persoană este transpirată şi încercă să se răcorească cu aerul condiţionat, poate răci foarte uşor. Cele mai frecvente afecţiuni date de aerul condiţionat sunt lombosciatică şi lumbago acut.

Expunerea directă la aerul condiţionat poate favoriza, în timp, declanşarea afecţiunilor coloanei vertebrale. 

Important este să nu existe un decalar de temperatura mai mare de 8 grade Celsius. Temperatura trebuie să se situeze în jurul valorii de 22-24 de grade Celsius, iar filtrele de aer sa fie curăţate cât mai des.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite