Arestarea unui comisar, „medicament” pentru cancerul din sistem. Ce spun procurorii DNA despre „ofiţerii superiori de poliţie şi acoliţii lor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dosarul de arestare a unui comisar scoate la iveală acuzaţii grave ale procurorilor DNA Timişoara. Potrivit Redeşteptarea, prin încarcerarea comisarului, procurorii au vrut să transmită un semnal puternic acelora care cred că „una din politicile fundamentale, respectiv cea de respectare a legalităţii,poate să fie vndută chiar de exponenţi de vârf în teritoriu, care ar trebui să vegheze tocmai ca aceste politici să fie puse în practică”.

Motivarea deciziei de arestare a comisarului de la Poliţia Lugoj, Marinică Valentin Ciurescu, acuzat că a luat 500 de euro pentru clasarea unui dosar, scoate la iveală modul în care procurorii DNA şi-au formulat acuzaţiile în acest dosar. Din documentul amintit se poate vedea cum procurorii DNA pun degetul pe o rană deschisă din Poliţia Română. Astfel, procurorii DNA arată că Marnică Ciurescu a „vândut” principiul de bază al activităţii sale: respectarea legii.

Potrivit documentului intrat în posesia Redeşteptarea, procurorii deţin probe audio-video din care reiese clar activitatea infracţională a comisarului Ciurescu, care şi-a recunoscut de altfel, acuzaţiile. „Acest aspect rezultă fără echivoc din angajamentul repetat al inculpatului în a conduce cercetările de aşa manieră încât să devină imposibilă posibilitatea eventuală a tragerii la răspundere penală a martorului denunţător, ceea ce demonstrează stăruinţa şi consecvenţa sa infracţională, dorinţa sa fermă de a perpetua această modalitate ilicită de îmbogăţire prin deturnarea urmăririi penale de la scopul său natural, de la obiectivul pe care legea procesual penală i l-a stabilit, anume acela de aflare a adevărului”, se arată în documentul care face referire la acuzaţiile DNA.

Procurorii au mai arătat că Marinică Ciurescu „a dovedit disponibilitate în negocierea prerogativelor sale şi ale procurorului de caz, arătând în numeroase ocazii că nu înţelege să procedeze decât ilegal, că îi este indiferent faptul că rolul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş este cel de exponent al politicii statului de prevenire şi combatere a infracţionalităţii”.

„Prin demersurile sale de racolare a unor potenţiali „clienţi” de la care să obţină importante sume de bani, inculpatul CMV a dovedit că-i este străină noţiunea de onoare, specifică corpului ofiţerilor, că este animat doar de interesele sale meschine de îmbogăţire, profitând de prestanţa poziţiilor ocupate de-a lungul vremii”, se mai arată în documentul amintit.

Din dosarul în care este arestat Ciurescu mai reiese că în discuţiile cu denunţătorul de la care a luat mită, comisarul a făcut afirmaţii din care rezulta că atât procurorul cu care lucra cât şi un judecător de la Judecătoria Lugoj sunt corupţi, fapt ce nu a fost confirmat de ancheta DNA. „Din examinarea probelor administrate în cauză se poate lesne constata cum inculpatul folosea ingenioase metode pentru a-l convinge pe denunţător cu privire la poziţia privilegiată pe care o are în raport cu magistratul procuror care efectua supravegherea urmăririi penale în cauză, dar şi pentru a asigura conspirativitatea, caracterul ocult al înţelegerilor pe care le propunea martorului. Neluarea măsurii preventive faţă de inculpat ar constitui un puternic semnal negativ din partea organelor judiciare către comunitatea locală, o încurajare şi o legitimare a unor astfel de practici, de natură să creeze impresia că astfel de atitudini levantine sunt fireşti şi să ducă la generalizarea unei astfel de conduite. De asemenea, în lipsa luării unor măsuri ferme, societatea ar percepe o slăbiciune a autorităţilor ori o abandonare a acţiunilor de reprimare a faptelor de corupţie”, se mai arată în acuzaţiile procurorilor DNA.

În fine, procurorii au arătat că Marinică Ciurescu trebuie arestat pentru a le fi dat exemplu cetăţenilor cărora le trece prin cap să negocieze cu ofiţeri din Poliţie rezolvarea unor dosare. „Câtă vreme ştiu că există posibilitatea soluţionării cauzelor penale prin „negocieri” ilicite purtate chiar cu ofiţeri superiori din cadrul inspectoratelor judeţene de poliţie, care împreună cu acoliţi ai lor şi-ar putea pune autoritatea instituţiilor în care lucrează în slujba propriilor interese, cetăţenii vor fi încurajaţi să nesocotească legislaţia şi să îi perceapă pe toţi ceilalţi angajaţi ai poliţiei ca uzurpatori ai calităţii de reprezentanţi ai unor instituţii de forţă, ce au ocupat nelegitim posturile în care funcţionează, cu riscuri incalculabile cu privire la menţinerea ordinii şi liniştii publice”, se arată în documentul intrat în posesia Redeşteptarea

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite