Apelul unei inginere de 86 de ani: „Prin calitate o ţară se poate redresa. Miracolul japonez are la bază calitatea”
0Născută în 1930, inginera timişoreană Viorica Bălan s-a făcut remarcată de-a lungul carierei prin elaborarea unor tehnologii avansate în domeniul solvenţilor organici şi al plastifianţilor pentru fabricarea de mase plastice. Preşedinte al Societăţii de Vest pentru Calitate, Viorica Bălan, care este şi iniţiatoarea Săptămânii Calităţii Timişorene, susţine că o ţară se poate ridica numai prin calitate. Inginera dă exemplul Japoniei.
Cinci personalităţi ale Timişoarei au primit săptămâna trecută, de ziua oraşului, titlul de cetăţean de onoare al Timişoarei. Printre aceştia şi Viorica Bălan, ingineră chimistă care a lucrat la „Solventul” şi s-a făcut remarcată prin elaborarea unor tehnologii avansate în domeniul solvenţilor organici. După Revoluţie, Viorica Bălan a avut o contribuţie majoră în înfiinţarea filialei Timiş a Asociaţiei Generale a Inginerilor din România, AGIR.
Viorica Bălan a avut o contribuţie importantă şi la elaborarea conceptului strategic de dezvoltare a zonei Timişoara cu un capitol special privind calitatea. De altfel, la iniţiativa Vioricăi Bălan se organizează anual Săptămâna Calitătii Timişorene. În cadrul şedinţei festive, inginera, acum în vârstă de 84 de ani, a încercat să le transmită politicienilor locali importanţa calităţii în tot ceea ce se face în Timişoara.
Provocată de „Adevărul” să explice importanţa calităţii, inginerul a dat exemplul Japoniei. „Prin calitate o ţară se poate redresa. După cel De-al Doilea Război Mondial, Japonia s-a ridicat prin calitate şi a refăcut toată economia. Miracolul japonez are la bază calitatea. Acest spirit poate fi cultivat la nivelul unei naţiuni prin educaţie. Dacă oamenii sunt obişnuiţi şi învăţaţi de mici să facă totul bine, atunci toate vor pune accent pe calitate. Japonezii au fost învăţaţi din grădiniţă să facă totul bine, iar asta se vede”, a arătat inginera care militează pentru calitate.