Anomalia TimPark: parcare cu 2,7 lei prin SMS, 1,5 lei prin apel pe telefon. Timişorenii preferă varianta mai scumpă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Panourile TimPark nu conţin decât numărul de SMS la care se poate plăti parcarea
Panourile TimPark nu conţin decât numărul de SMS la care se poate plăti parcarea

Nou sistem de parcare din Timişoara îi pune în dificultate pe şoferi, care s-au trezit în faţa unei dileme: plătesc mai ieftin dacă sună, sau plătesc mai mult trimiţând SMS

Chiar dacă la prima vedere timişorenii au variantele mai ieftine de parcare prin apel pe telefon (1,5 lei în zona 0, 1 leu în zona 2 şi 0,5 lei în zona 3, pentru o oră), primarul Nicolae Robu a postat pe Facebook primele cifre ale noului TimPark, prin care se observă că cea mai mare parte a şoferilor au preferat să plătească mai mulţi bani, trimţând SMS, adică 2,75 de lei pe oră.

Mai exact, în prima zi în care a intrat în vigoare TimPark, 446 de şoferi au plătit prin SMS şi doar 72 au apelat numărul special, pentru a plăti mai puţini bani.

“Nicio problemă nu ne-a fost semnalată, timişorenii şi vizitatorii Timişoarei dovedindu-se oameni dezgheţaţi la minte, deschişi la nou, conform aşteptărilor mele, spulberând, astfel <grijile> celor care şi de această dată au ţinut să fie <Gică-Contra>”, a scris Robu pe Facebook.

De unde a apărut sistemul prin SMS?

Nicolae Robu nu a putut explica însă cum a apărut noua variantă de plată prin SMS, mult mai scumpă, dar despre care nu a vorbit niciodată.

Primarul a susţinut mereu că tariful maxim pentru parcarea în Timişoara va fi 1,5 lei pe oră. Între timp, a apărut varianta de parcare prin SMS, la tarif dublu, despre care nicil Robu nu a putut da explicaţii.

“A apărut plata prin SMS, pur şi simplu, nu ştiu a cui contribuţie este. A fost o propunere a executivului, care a fost aprobată de Consiliul Local. Oamenii au posibilitatea să plătească mai mult sau mai puţin, e obţiune de comoditate. Cine vrea să plătească mai mult să trimită SMS. Eu am susţinut mereu varianta prin apel la început şi la sfârşitul parcării, astfel costă mai puţin. Eu am cerut ca tarfiul să fie de 1,5 lei, pe oră, pentru zona centrală. Depinde de ce vor cetăţenii”, a declarat Nicolae Robu.

Marea problemă este că pe noile panourile montate pentru parcările TimPark, nu apare niciun număr de telefon, prin care se poate plăti mai ieftin, însă este trecută varianta de parcare prin SMS, prin care se percepe 2,72 de lei pe oră.



“Nu poţi să scrii pe panouri atâtea informaţii. Este trecut acolo adresa siteului, unde se pot găsi toate informaţiie, ele se găsesc şi pe materiale tipărite”, s-a scuzat primarul.

Comisioane pentru firma de telefonie

Liviu Barbu, directorul ADP, susţine că în mod normal şi parcarea prin SMS costă mai puţin, dar se ajunge la preţul actual pentru că intervine comisionul către firma de telefonie mobilă.

„Sunt chestiuni discutate cu operatorul de telefonie mobilă. Nu am ce să fac. Sunt comisioanele lor. Dacă punem tarif de 1,5 lei dăm toţi banii la operatorul de telefonie mobile”, a declarat Liviu Barbu.

Ca atare, o oră de parcare în zona roşie, plătită prin SMS, costă 0,50 euro, fără TVA. La un curs valutar de 4,4 lei pentru un euro, reiese că o oră de parcare costă, în realitate, 2,2 lei. La această sumă, se mai adaugă TVA, 0,52 lei, rezultând un tarif de parcare de 2,72 de lei pentru o oră. Din aceşti bani, 1,5 lei reprezintă costul parcării, iar diferenţa de 1,22 reprezintă comisionul companiei de telefonie mobilă.

Între timp, primarul Nicolae Robu a găsit soluţia să îi împace şi pe cetăţenii străini, care nu au posibilitatea să facă apeluri prin telefon.

“Pentru străini parcarea este pe gratis, oriunde. Aşa încurajăm şi turismul. Nu vor avea nici măcar acest mic disconfort”, a mai spus Nicolae Robu.
 

TimPark
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite