A murit Răzvan Georgescu, unul din cei mai importanţi regizori români de film documentar. A scris istorie cu „Paşaport de Germania“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veste tristă în lumea cinematografiei din România şi Germania. Răzvan Georgescu a pierdut lupta cu o boală cumplită. Avea doar 51 de ani.

Răzvan Georgescu, unul dintre cei mai importanţi regizori români de film documentar, a murit la Frankfurt. Cineastul a fost diagnisticat în urmă cu mai bine de zece ani cu o tumoară cerebrală malignă.

Răzvan Georgescu a decis să lupte cu boala, ba chiar să câştige câteva bătălii. În acest timp a realizat „Testimonial” (2008) – un documentar autobiografic, în care îşi spune povestea (singura producţie românească premiată la Prix Europa, unde a luat trofeul pentru cel mai bun documentar TV) şi „Paşaport de Germania” (2014) -un film despre afacerea secretă dintre România şi Republica Federală Germania (RFG), în care peste 250.000 de saşi şi şvabi au fost vânduţi ca la piaţă, în perioada 1968 -1989.

Răzvan Georgescu a reuşit să adune la un loc cele mai importante personaje implicate în afacerea vânzării saşilor şi şvabilor din România. Este vorba despre avocatul Heinz Günther Hüsch, negociatorul-şef din partea Republicii Federale Germane, Hans Dietrich Genscher, ministru de Interne al Germaniei Federale între 1969-1974, ministru de Externe şi vicecancelar federal între 1974-1992 – unul dintre arhitecţii reunificării Germaniei  –, şi Klaus Kinkel, consilier ul lui Genscher între 1970 şi 1974.

Răzvan Georgescu s-a născut la Târgu Mureş, însă de la patru ani s-a mutat cu părinţii la Timişoara. A fost fiul renumitului dirijor Remus Georgescu. A trăit din plin perioada dispariţiei nemţilor din Timişoara. Era elev la liceul german „Nikolaus Lenau“ şi avea mulţi prieteni şi colegi de la care a trebuit să îşi ia rămas bun.

Răzvan Georgescu a regizat, produs şi editat numeroase emisiuni culturale şi documentare în Germania şi România, la posturi printre care ARTE, ZDF, BBC şi TVR. 

Este producător şi co-autor, alături de Florin Iepan, al filmului „Născuţi la comandă – Decreţeii“, realizat în 2005. A fost membru al Asociaţiei Europene de Film Documentar EDN, al Asociaţiei Regizorilor de Film Documentar „Agdok“ din Germania şi al Asociaţiei Autorilor de Film Documentar din România, „Documentor”.

Răzvan Georgescu a emigrat în Germania, la Frankfurt, în 1990.


Citiţi şi:

„Paşaport pentru Germania“, cum a vândut Ceauşescu ca la piaţă un sfert de milion de cetăţeni ai României

E din nou la modă să fii german în România. „Avem un popor tolerant şi cald. Să renege cineva aceste calităţi în scop electoral nu este cinstit“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite