A ieşit la vedere o clădire veche de 110 de ani, care a inspirat dintotdeauna teamă şi nelinişte la Timişoara FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O bucată din zidul de fortificaţia austriacă a Timişoara blochează lucrările de pe strada Popa Şapcă. Din demolarea acelor ziduri, acum 110 ani a fost construit un palat impunător, în care s-a decis soarta multor oameni.

Lucrările de extindere la patru benzi a străzii Popa Şapcă din Timişoara au fost oprite temporar. Muncitorii care au săpat în zonă au dat de bucăţi din zidul fostei fortificaţii austriace. Este vorba de primul nivel din cele trei ale bastionului care înconjura Cetatea. Dărâmarea zidurilor a început în anul 1892. 

Bucăţile găsite nu reprezintă o surpriză pentru istorici şi muzeografi, asemenea rămăşiţe putând fi găsite sub pământ pe toată linia fostelor fortificaţii. 

Se aşteaptă totuşi să se facă descărcarea arheologică, pentru ca muncitorii să poată apoi relua munca pentru lărgirea străzii Popa Şapcă la patru benzi. 

image


Proiect fascinant al unui arhitect din Timişoara. Fortificaţia habsburgică aşezată pe actualul oraş

Palatul care găzduieşte Tribunalul Militar din Timişoara



Palatul construit din cărămizile zidulurilor fortificaţie

Ceea ce este însă iese la iveală odată cu lucrările de pe strada Popa Şapcă este clădirea Tribunului Militar, aflată în vecinătatea Penitenciarului Timişoara. Este cea mai importantă clădire istorică de pe această stradă, care, odată cu tăierea pomilor din faţa ei, poate fi admirată în splendoarea ei. Puţină lumea ştie însă că această clădire a fost construită tocmai din cărămizile din zidul de fortificaţie.

Palatul care găzduieşte Tribunalul Militar din Timişoara


 

Palatul a fost construit în anul 1907, având ca destinaţie Curtea Marţială. Imobilul şi-a păstrat parţial destinaţia şi menirea de-a lungul anilor. O parte din clădire găzduieşte astăzi Parchetul Militar, iar cealaltă parte este Tribunalul Militar. 

image



Peste 40.000 de dosare ale Securităţii

Această clădire a inspirat dintotdeauna teamă, în special în perioada comunistă, din 1949 până în 1989. Aici s-au pronunţat condamnări pe viaţă, la muncă silnică şi chiar la moarte, pentru oameni care au avut curajul să-şi ridice glasul împotriva regimului comunist.

image

Aici se află peste 40.000 de dosare ale Securităţii, aici au fost judecaţi Alexandru Bireescu, fost prim al Lugojului, Ilie Rusmir, fost primar al Oraviţei, Coriolan Băran, fost primar al Timişoarei, generalul Paul Teodorescu, fost ministru al Aerului şi Marinei, grupurile de rezistenţă împotriva regimului comunist, luptătorii anti-comunişti din Munţii Banatului, foşti membri al Partidului Ţărănesc, ţăranii care s-au împotrivit colectivizării şi mulţi alţii care nu au fost de acord tirania comunistă.


Citeşte şi:


FOTO Muzeu în celula condamnaţilor la moarte de la „Curtea Berarilor”. Fostul penitenciar al Timişoarei, vizitat de singura arestată care se mai află viaţă
 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite