Întâmplare de poveste în Timişoara comunistă. Cum au ridicat italienii cu macaraua din centrul oraşului un tun de legendă cumpărat de la falşi proprietari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tunul de la Bastion îndreptat spre fântâna cu punctele cardinale FOTO colectia Lucian Muntean/Facebook
Tunul de la Bastion îndreptat spre fântâna cu punctele cardinale FOTO colectia Lucian Muntean/Facebook

În anii 70-80, Bastionul Therezia a fost străjuit de un tun rămas din timpul asediului cetăţii de către armata revoluţionară Ungară, în anii 1848-1849.

Tunul de la Bastionul Therezia a devenit un mic simbol al oraşului. Oamenii şi turiştii obişnuiau să facă fotografii cu tunul care a aparţinut armatei revoluţionare maghiare, în perioada 1848-1849.

Cu puţin timp înainte de căderea regimului Ceauşescu, într-o bună zi, tunul a dispărut. Deşi pare incredibil, tunul fost vândut de bişniţari unor colecţionari din Italia. 

Italianul a plătit şmecherilor o sumă de bani. Culmea, i-au făcut şi acte, iar apoi noul proprietar a venit să îşi ia tunul. A venit cu o macara, a pus tunul pe o remarcă şi a plecat spre Italia. Ghinionul lui a fost că nu a putut trece cu tunul pe la vamă. După obiceiurile socialiste, la vamă a fost luat la întrebări. După câteva telefoane, au confiscat tunul pentru că era bun de patrimoniu. Italienii au rămas şi fără tun şi fără bani. Nu ştiu cât au plăit”, a declarat istoricul Ioan Haţegan, care la acea vreme lucra chiar la Muzeul Banatului. 

Tunul de la Bastion FOTO colectia Ioan Muntean/Facebook

Rockerii de la Phoenix s-au pozat cu tunul de la Bastion FOTO colectia Lucian Muntean/Facebook
 

Tunul nu a mai fost repus niciodată pe locul de la Bastion, ci a fost dus în curtea Castelului Huniazilor, care adăposteşte Muzeul Banatului. Nici această mutare nu s-a făcut fără implicaţii politice. 

E un tun de câmp, cu care revoluţionarii maghiari au asediat cetatea. Întrebarea era în ce parte să îndreptăm gura ţevii. Dacă o înderptăm spre răsărit dă la Judeţeana de Partid, dacă o îndeptăm în cealaltă parte dă nu ştiu unde. A fost una din problemele, mai în glumă mai în semi-serios, care trebuia să fie rezolvată pentru a pune tunul în curtea muzeului. Nu au mai vrut să-l pună la bastion să nu-l fure din nou”, a mai povestit Ioan Haţegan.

Tunul aflat în curtea muzeului FOTO Ştefan Both

Tunul din curtea muzeului
 

Urmează să se facă o replică

După Revoluţia din 1989, odată cu moda buticurilor, în locul în care se afla tunul a răsărit bar. Acesta a fost demolat în timpul restaurărilor la care a fost supus bastionul pe fonduri europene.

Tunul de la Bastion FOTO colectia Ioan Muntean/Facebook

Moda barurilor a cuprins şi Bastionul FOTO colectia Lucian Muntean/Facebook

Acum, cei de la Muzeul Banatului a de gând să reaşeze tunul pe vechiul loc. Va fi vorba însă de o replică.

Având piesa originală în castel, ne-am gândit că e important să facem o replică la scara 1/1. Având în vedere că anul acesta sărbătorim şi 300 de ani de la cucerirea cetăţii de către austrieci, de la turci, am primit o finanţare din partea Consiliului Judeţean Timiş. Am demarat procedurile de achiziţie şi aşteptăm ofertele pentru a drumul la lucrare. Originalul va rămâne în muzeul, în depozit, îl vom expune când avem expoziţii. Face parte din colecţia muzeului şi nu poate fi expus la Bastion”, a declarat Claudiu Ilaş, directorul Muzeului Banatului.

Tunul de la Bastion FOTO colectia Ioan Muntean/Facebook


Aici va apărea replica tunului unguresc FOTO colectia Lucian Muntean/Facebook
 

Nu mai ştiu în ce măsură mai are acum farmec. Pe vreme aia era o trebă. Acum suntem aşa de internaţionalizaţi...dar dacă cineva vrea să plătească... Dar dacă îl fac din fontă sau bronz, sunt meseriaşi care ar putea «să-l aranjeze»”, a mai spus istoricul Ioan Haţegan.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite