Obiceiul Pogăniciului la Sânmihaiu de Pădure

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărbătorile Pascale sunt păstrate cu sfinţenie, mai ales la sate, unde de zeci de ani se ţin tot felul de tradiţii. De exemplu, în Transilvania, mai exact în satul Sânmihaiu de Pădure se păstrează obiceiul alergatului după plugar. Este un obicei pentru flăcăii din sat şi este o adevărată mândrie să câştigi rolul de pogănici sau de cel mai vrednic tânăr din sat

În localitatea mureşeană Sânmihaiu de Pădure se păstrează tradiţia alergatului după pogănici sau fugăritul plugarului. Se spune că primul băiat care intră cu plugul în brazdă trebuie să fugă în jurul bisericii şi să tragă clopotele pentru a fi desemnat pogăniciul sau plugarul satului.

După slujba din prima zi de Paşte, sătenii din Sânmihaiu de Mureş s-au adunat pentru a urmări fugăritul plugarului pe dealul din sat. Pogăniciul, cum este numit tânărul ieşit primul la arat anul acesta, este urmărit de alţi săteni care, conform tradiţiei, încearcă să îl prindă pentru a-l arunca în pârâul care traversează localitatea.

Dacă pogăniciul scăpa neprins şi ajunge să tragă clopotele bisericii, acesta este răsplătit de fetele din sat cu vin şi ouă roşii.

Obiceiul este foarte vechi, iar bătrânii din sat spun că acesta este păstrat cu stricteţe de tinerii din zonă de mai bine de 80 de ani.

Şi în alte sate de pe câmpie se păstrează obiceiul trasului clopotelui la biserică. În prima zi de paste în unele locuri toţi băieţii trag pe rând clopotele, pentru a fi sănătoşi şi voioşi tot anul.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite