Alăptatul: un drept esenţial al bebeluşului tău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o lume în care stresul şi problemele zilnice ne ocupă cel mai preţios timp, un lucru elementar a devenit un obicei tot mai rar întâlnit. Mămicile din ziua de azi se confruntă cu mari probleme când vine vorba de alăptat. Procentul este cu atât mai îngrijorător, cu cât doar 12% dintre cele care aduc pe lume copii aleg să le ofere în primele şase luni dreptul esenţial de a fi hrăniţi la sân.

Mămicile din România au nevoie de sprijin pentru a reînvăţa să-şi alăpteze copiii

Să aduci pe lume un copil reprezintă o provocare şi în acelaşi timp o mare responsabilitate. În Săptămâna Mondială a Alăptării descoperim că mămicile din România aproape că nu mai găsesc sensul atunci când vine vorba de alăptat, iar din diferite motive fie renununţă prea repede să-şi alăpteze bebeluşii, fie nu încearcă deloc.

Andrea Gombos este un caz fericit. Ea are o fetiţă sănătoasă, de doi ani, iar când vorbeşte de alăptat ştie că sacrificiul pe care l-a făcut încă din primele clipe de când a devenit mama nu a fost în zadar. Nu e uşor să înveţi să alăptezi şi să reuşeşti să faci acest lucru pe termen lung, spune ea, dar dacă te străduieşti ai toate şansele să reuşeşti.

image

În prima fază vine colostrul care este tot un lapte şi care este foarte important. Este puţin, dar stomacul bebeluşului are mărimea unei cireşe. În momentul în care mama spune că nu are lapte imediat îi dă lapte praf, iar dacă bebeluşul primeşte lapte praf nu mai vrea să sugă. Dacă nu suge, nu porneşte lactaţia. E o roată, iar în momentul în care cineva a intervenit se strică tot” ne mărturiseşte Andrea

Şi ea a avut probleme în primele luni, dar a apelat la un consultant în lactaţie.

Am născut la privat şi consultantul în lactaţie mi-a arătat cum trebuie să pun copilul corect să poată să sugă bine, să nu înghită prea mult aer. Am avut probleme cu alăptatul undeva în luna a treia când este şi un puseu de creştere la bebeluşi şi atunci am apelat la consultantul în lactaţie, dar şi la un produs care stimulează lactaţia

Avantajele alăptării se văd. Copilul are imunitate şi e ferit de multe afecţiuni

Andrea Gombos ne prezintă şi avantajele alăptatului. Cel puţin cele pe care ea le-a observat la fetiţa ei.

Ce am văzut la fetiţa mea, în primul şi în primul rând imunitatea. Ea are 2 ani şi o singură data a fost bolnavă trei zile. Şi-a revenit foarte repede şi este totul în regulă. Foarte mult contează alăptare în dezvoltarea tubului digestiv. Copiii nealăptaţi au tendinţe mai mari de a face alergii, să aibă probleme cu tubul digestiv. Şi să nu mai vorbim, despre afecţiune. Se crează şi o legătura puternică între mamă şi copil prin alăptare

“Doar 2% din mămici nu pot întradevăr să alăpteze”

După câte am văzut şi am citit doar 2% dintre mămici nu pot să alăpteze. Este un procent de care am aflat la o conferinţă despre lactaţie. Probleme sunt: de exemplu insuficienţa de glande mamare, iar unele motive ţin de medicamentaţia din timpul sarcinii - hormoni de regulă sau chiar de partea estetică. Dacă ai făcut o operaţie de modificare a sânilor în care a fost afectată areola mamară scade posibilitatea alăptării

O altă mămică ne povesteşte sub anononimat că ea s-a străduit şi că deşi a apelat şi la specialişti tot nu a reuşit să alăpteze.

Am născut în urmă cu cinci luni jumate şi am vrut să alăptez, dar nu am putut pentru că nu am avut lapte. Am încercat cu medicamente, cu produse naturale. A pornit, dar nu a fost suficient. Pur şi simplu nu am avut lapte. Am scos cu aparatul doar 30-40 de ml. Am apelat şi la cineva care a venit şi m-a masat, dar tot nu am reuşit. Din prima zi deja am completat cu lapte praf. Eu am rămas însărcinată in vitro şi probabil hormonii pe care i-am primit mi-au dăunat” povesteşte cu regret una dintre mămicile din Tîrgu-Mureş

În România mămicile se confruntă şi cu prejudecata alăptatului în public. Andrea Gombos spune că ea nu s-a ferit de acest lucru niciodată.

Eu nu am avut astfel de probleme. Eu cred că Dumnezeu a făcut femeia şi i-a dat sâni ca să alăpteze. Ăsta este principalul scop al sânului. Mi se pare absurd să nu alăptezi în public sau să crezi că e ceva ruşinos Peste tot vedem femei cu sânii goi, iar când vine vorba de alăptat nu trebuie să fie o problemă. E o normalitate. Alăptatul te scuteşte de multe. Faţă de laptele praf, laptele matern este întotdeauna la îndemână, este la temperatura care e bună pentru bebe şi este extrem de uşor pentru mamă. Cine nu a făcut, nu ştie.

Cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alăptării, Lion Mentor Association organizează proiecţia naţională a documentarului “Îndrăznesc să alăptez!” Acesta va fi difuzat gratuit în cinematografe. În Tîrgu-Mureş poate fi vizionat la Cinematograful Arta marţi 5 august de la ora 18, în sala Club 30.

“Îndrăznesc să alăptez!” este primul documentar românesc despre alăptare şi îşi propune să încurajeaze tinerele mame să se informeze, să apeleze la consilieri în lactaţie atunci când întâmpină dificultăţi, să nu recurgă la alimentaţie artificială fără indicaţie medicală clară şi să-şi hrănească bebeluşii exclusiv la sân în primele 6 luni de viaţă.

Studiile recente arată că nou-născuţii alăptaţi exclusiv, cel puţin în prima jumătate de an de viaţă, prezintă riscuri mai scăzute să sufere de alergii, disfuncţii digestive, diabet, boli cardiace sau cancer.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite