VIDEO Cum se văd alegerile prezidenţiale în comuna lui Ponta: „Dacă mi-ar da nişte bani, o să merg să votez“, „Uleiul se termină şi, apoi, ce faci?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rudarii din Galbenu aşteaptă şi la aceste alegeri pomana electorală
Rudarii din Galbenu aşteaptă şi la aceste alegeri pomana electorală

Să iei sau să nu iei şpagă electorală? Asta e întrebarea care îi frământă pe mai mulţi localnici din Galbenu, noile personaje din campania „Vot curat“. Satul a devenit celebru la alegerile europarlamentare din mai, după ce mai mulţi localnici au primit pentru votul lor încălţăminte şi bere.

Satul Galbenu, din comuna Baia de Fier, este una dintre localităţile cele mai sărace din judeţul Gorj. Peste 500 de suflete trăiesc în această zonă deosebit de frumoasă, străbătută de pârâul Galbenu, de unde vine şi denumirea satului, înconjurată de munţi şi păduri. Populaţia este formată din rudari, aproape toţi fără locuri de muncă. Pentru cei mai mulţi dintre locuitorii satului, ajutorul social şi alocaţia copiilor sunt singurele lor venituri.  

Galbenu

Aici a fost sesizată, la alegerile europarlamentare din 25 mai 2014, o fraudă electorală. Mai mulţi localnici au fost filmaţi în timp ce primeau papuci şi bere dintr-o maşină autoutilitară. Preşedintele PDL Gorj, Dan Vâlceanu, a depus o sesizare la poliţie, dar, de atunci, nu a primit niciun răspuns: „Am fost chemat o singură dată la poliţie, la puţin timp după ce am depus sesizarea, pentru a da o declaraţie. Am reclamat că oamenii eraun duşi să voteze, după care primeau produsele respective. De atunci, nu mai ştiu nimic în legătură cu acest dosar“.

„Mereu îi amăgesc pe oameni“

În legătură cu cele întâmplate atunci, localnicii din Galbenu se împart în patru categorii: unii recunosc că au luat bere şi încălţăminte, alţii au auzit de unii consătenii care au primit „atenţii“, câţiva nu ştiu nimic şi mai sunt cei care spun că la mijloc a fost o confuzie şi că un localnic ar fi dat de pomană produsele cu pricina. Indiferent de categoria din care fac parte, toţi sătenii au în comun o singură opinie: sunt dezamăgiţi de politicienii pe care i-au votat.

Galbenu
La noi nu a venit nimeni să ne dea ceva. Poate au fost mai la vale, dar aici nu. Dacă vor veni să îmi ofere ceva ca să merg la vot, o să primesc, că tot Ponta va ieşi. Aş avea nevoie de un televizor, de un radio, că am antenă, dar degeaba.  Dumitru Munteanu, sătean

Elena Munteanu, săteancă, recunoaşte că s-a dat mită electorală. Femeia spune că papucii primiţi nu au fost de calitate bună şi că s-au rupt repede: „S-a dat mită, că mereu îi amăgesc pe oameni. S-a dat o pereche de papuci şi cu o bere ca să votăm. Cu o maşină am fost duşi să votăm. Am votat pentru binele nostru, să ne dea şi nouă ceva, să avem şi noi de lucru. Nu mai am papucii, pentru că s-au rupt. Aşa s-a făcut mereu: vin şi ne dau câte ceva“

Dumitru Munteanu (58 de ani), tot din Galbenu, susţine că nu a venit nimeni să-i ofere ceva, în schimbul votului său, dar că ar fi dispus să-şi dea votul pentru câteva cadoruri: „La noi nu a venit nimeni să ne dea ceva. Poate au fost mai la vale, dar aici nu. Dacă vor veni să îmi ofere ceva ca să merg la vot, o să primesc, că tot Ponta va ieşi. Aş avea nevoie de un televizor, de un radio, că am antenă, dar degeaba“. 

„A fost aşa... ca să nu fie degeaba votul“

Veronica Oprea susţine că doar a auzit de şpaga electorală împărţită prin sat la europarlamentare, însă femeia crede că un om care „are cap“ nu poate fi influenţat de niciun politician: „Ştiu că s-ar fi dat papuci şi bere, dar eu nu eram atunci în ţară. Cei săraci primesc, că nu au ce face. Cei care au cap primesc, dar se duc să voteze cum ştiu ei“.

Nu se merită să votezi pentru nimic. Eu nu am primit nimic, dar am fost păcăliţi de toţi. Nici Băsescu, nici Ponta nu au făcut nimic pentru ţară. Eu am votat pe cine am vrut.  Aurel Munteanu, sătean
Galbenu

Aurel Munteanu, un sătean în vârstă de 66 de ani, consideră că nu trebuie să-ţi vinzi votul pentru nimic, omul fiind dezamăgit de toţi politicienii: „Nu se merită să votezi pentru nimic. Eu nu am primit nimic, dar am fost păcăliţi de toţi. Nici Băsescu, nici Ponta nu au făcut nimic pentru ţară. Eu am votat pe cine am vrut“. 

Ioana Munteanu, în vârstă de 63 de ani, trăieşte într-o sărăcie lucie. Femeia spune că ar vrea să primească „nişte bani“, pentru a vota cu un anumit candidat:  „Nu am primit nimic. Nici nu am văzut papuci sau bere. Oricum, nu s-au pricopsit nici alţii, că o pereche de papuci costă cinci lei. Dar a fost aşa... ca să nu fie degeaba votul, că trebuie să mergi vreo patru kilometri până la secţia de votare. Aş avea nevoie şi eu de multe. Dacă mi-ar da nişte bani, eu o să merg să votez. Sunt de acord. Din cauza sărăciei, că nu am niciun venit“.

Doar zvonuri şi dezinformări

Alţi localnici din satul Galbenu susţin că pomana electorală nu ar fi existat şi că au auzit doar nişte zvonuri, însă nu au văzut niciodată produsele.

Galbenu

Marinela Ciobanu, săteancă, spune că fiecare ar trebui să voteze cu conştiinţa: „S-a auzit ceva, dar nu am văzut nimic concret. Eu am votat, dar fără să primesc ceva în schimb. Nu se merită să votezi cu un candidat anume pentru nimic. Nu cred că s-a votat pentru o pereche de papuci. Oricum, omul se răzgândeşte în cabina de vot. Ar trebui ca viaţa oamenilor să fie mai bună, ca să refuze ceea ce li se oferă“

Galbenu

În schimb, Bebe Lazăr, un alt sătean din Galbenu, susţine că mita electorală a fost, de fapt, o dezinformare. De altfel, bărbatul a fost şi audiat de poliţişti în legătură cu acest caz: „A fost un joc politic al altor partide, pentru că domnul Ponta este de la noi din localitate. Nu a fost adevărat ce s-a spus atunci despre noi. Omul acela (cel care a împărţit produsele - n.r.) este cumnatul meu şi a făcut pomană mamei lui. Am fost la el acasă, am băut şi bere şi am plecat. Cum să votăm noi pe bere sau pe papuci? Au venit în campanie cu un breloc, un pix sau un pliant“.

„Uleiul se termină şi, după aia, ce faci?“

Satul Lucăceni din comuna Berveni (Satu Mare) a devenit celebră în urmă cu doi ani, la alegerile locale, după un scandal legat de mita electorală. Mai exact, administratoarea unui magazin din sat, o femeie în vârstă de 44 de ani, a distribuit pachete cu zahăr, ulei, făină şi orez mai multor localnici, sugerându-le să voteze un anumit candidat la funcţia de primar. Pe lângă femeia care a oferit pachetele cu alimente, poliţiştii au mai cercetat şapte săteni, acuzaţi că ar fi primit şpaga electorală. 

„Ne-am cam speriat“

La doi ani de la acele incidente, sătenii din Lucăceni, oameni simpli şi măcinaţi de sărăcie, par să fi rămas cu spaima că pot ajunge oricând în vizorul anchetatorilor, dacă se lasă înduplecaţi de sacoşele politicienilor. „Au fost probleme în 2012 şi a venit şi Poliţia. Ne-am cam speriat, că nu ştiam ce se întâmplă. Au fost persoane care au împărţit alimente ţiganilor. Dar a trecut şi asta, nimeni nu a fost închis“, spune Iosif Norbert, localnic.

Sperietura pare să fi fost atât de mare pentru unii, încât unii săteni nici nu vor să mai audă despre cadourile în prag de alegeri: „Ăia zece litri de ulei se termină şi, după aia, ce faci? Politicienii îşi văd de treabă, de interesul lor, cel puţin câtă vreme va ocupa scaunul râvnit“, spune Mihai Mădărăsan, sătean.

Citeşte şi 

REPORTAJ VOT CURAT Lecţia mitei electorale, într-un sat din Satu Mare: „Uleiul se termină, însă după aia ce?“

VOT CURAT Lecţia mitei electorale: „E ceva obişnuit să cinsteşti alegătorii“

VOT CURAT Pomana electorală nu îngraşă

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite