VIDEO Cum au fost sărbătorite Sânzienele şi Ziua Internaţională a Iei la Târgu Jiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ia şi Sânzienele, sărbătorite la Târgu Jiu
Ia şi Sânzienele, sărbătorite la Târgu Jiu

Festivalul RomânIA Autentică a debutat, astăzi, la Masa Tăcerii din Parcul Central din municipiul Târgu Jiu. Sute de copii şi adulţi s-au îmbrăcat în ie. Chiar şi şefii unor instituţii publice din Gorj au venit îmbrăcaţi în mod tradiţional.

Evenimentul principal organizat de Sânziene, când se sărbătoreşte Ziua Universală a Iei, a avut loc în municipiul Târgu Jiu. Sute de persoane, în special copii, din tot judeţul, au venit la Masa Tăcerii, cunoscuta operă a lui Constantin Brâncuşi, îmbrăcate în ie.

„Am venit din comuna Vladimir cu 30 de copii, alături de care se află două cadre didactice. Le-am spus copiilor ce însemnătate are sărbătoarea Sânzienelor şi Ziua Iei. O parte din costumele populare sunt de la şcoală, altele au fost aduse de mine, iar unele au fost aduse de copii. Există în localitate un ansamblu de dansuri populare“,

Anişoara Cocai, bibliotecară. 

Şi elevii de la Colegiul Tehnic Motru au fost prezenţi la manifestările de Ziua Iei. Le-am transmis elevilor că suntem bogaţi sufleteşete pentru că trăim pe un pământ bogat în tradiţii şi obiceiuri . Îi învăţăm să trăiască româneşte şi gorjeneşte şi astăzi demonstrăm încă o dată că prin prezenţa noastră şi ia pe care o purtăm suntem cu sufletul români şi gorjeni. Dacă nu le transmitem tinerilor ceea ce ştim despre tradiţiile noastre, înseamnă că ne pierdem rădăcinile“, a spus Niculina Chiţulescu, directorul Colegiului Tehnic Motru. 

Muzică şi dansuri tradiţionale la Masa Tăcerii  şi Poarta Sărutului

La Masa Tăcerii a avut loc un moment artistic susţinut de un grup folcloric, care a prezentat un obicei de Sânziene, după care au urmat dansatorii de la Ansamblul artistic „Doina Gorjului“. Toţi cei prezenţi s-au deplasat, apoi la Coloana „fără de Sfârşit“, unde a avut loc un alt program artistic. Toţi cei prezenţi s-au prins într-o horă uriaşă în jurul Coloanei lui Brâncuşi. 

Turiştii au fost încântaţi de cele văzute. „Am venit special de la Craiova pentru acest eveniment. Este o sărbătoare românească prin care se promnovează un produs autentic“, a spus Nicolae Efrim. 

Festivalul continuă la Hobiţa, satul natal al lui Constantin Brâncuşi, unde sunt aşteptaţi peste 5000 de partiocipanţi îmbrăcaţi în ie. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite