VIDEO Filmul unei crime neelucidate petrecute acum 6 ani, povestite chiar de personajele principale. „Criminalul este liber şi este în sat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 6300 de infracţiuni petrecute în judeţul Gorj au rămas până în prezent cu autori necunoscuţi. Dintre acestea, în opt cazuri neelucidate au fost comise cele mai grave fapte: infracţiunea de crimă.

Unul dintre dosarele de omor cu autor necunoscut care se află în arhiva Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj vizează o crimă produsă în vara anului 2010, în satul Rugetu, din comuna Roşia de Amaradia. Nicolae Ciuteanu, de 54 de ani, a fost găsit mort, într-un şanţ de lângă marginea drumului, nu departe de locuinţa sa, cu mai multe lovituri de cuţit. Un vecin, Gheorghe Albeanu, care avea atunci 70 de ani, care stătea la câteva case depărtare, şi-a asumat fapta. A stat chiar şi o noapte în arest, împreună cu doi nepoţi. A doua zi, a fost lăsat liber, iar nepotul lui, Constantin Igeanu, de 18 ani, a fost arestat preventiv şi acuzat de crimă. Cumlea este că procurorul de caz este acelaşi care a făcut lumină în cazul Ţundrea şi a descoperit că acesta este nevinovat. Lucrurile au stat cu totul invers de astă dată. 

Constantin Igeanu a fost găsit vinovat de procurorul Moţa de comiterea crimei şi a fost trimis în judecată. În anul 2011, Tribunalul Gorj a decis condamnarea tânărului la 20 de ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor. Sentinţa dură a magistraţilor gorjeni a fost însă contrazisă de decizia Curţii de Apel din Craiova, care l-a achitat pe suspectul de omor şi a stabilit că nu acesta este autorul crimei. Mai mult decât atât, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în anul 2013, să menţină sentinţa instanţei din Craiova şi, astfel, Igeanu a scăpat de toate acuzaţiile, iar dosarul crimei a rămas cu autor necunoscut.

Constantin Igeanu: „Când am auzit sentinţa mi s-au înmuiat picioarele“

După şase ani de la crimă, am mers în satul Rugetu pentru a constata care este atmosfera în localitatea în care a avut loc un omor şi nimeni nu a fost găsit vinovat. Am stat de vorbă cu personajele principale ale acestei întâmplări: Constantin Igeanu, care are acum vârsta de 24 de ani, şi cu unchiul său, Gheorghe Albeanu, de 75 de ani. 

Constantin Igeanu susţine că nu l-a omorât pe vecinul său, care era mai tot timpul beat, şi că mereu şi-a susţinut nevinovăţia în faţa anchetatorilor. Ne povesteşte că atunci cânf a auzit prima sentinţă i s-au înmuiat picioarele:

„Nu a fost prins nimeni pentru fapta respectivă. Nu pot să comentez nimic cu privire la ancheta care s-a făcut. În anul 2011, am fost audiat ca martor. Dosarul a rămas la parchet. Am stat în arest timp de nouă luni şi jumătate. Eu le-am spus mereu adevărul, dar nu m-a crezut nimeni. A fost ucis în judecată pentru omor. La Tribunalul Gorj am primit o condamnare de 20 de ani. Când am auzit sentinţa mi s-au înmuiat picioarele. Am făcut recurs la Curtea de Apel Craiova, acelaşi lucru făcându-l şi parchetul. Am fost achitat de instanţa din Craiova şi, apoi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Victima consuma mereu alcool. S-a mai tăiat cu Albeanu. Nu era primul conflict între ei. S-au mai tăiat şi în trecut. Înainte l-a tăiat Albeanu pe Ciuteanu la mână“. 

Igeanu spune că a contat în trimiterea lui în judecată şi mărturia unui localnic cu care a avut un mic conflict: „În ziua respectivă, eu eram la cosit. Un martor, Nicolae Goşa, a spus mereu că eu sunt criminalul şi de asta a fost arestat. Cu câteva zile zile, i-am spus să o înveţe pe fata lui să vorbească, pentru că mă suna şi îmi vorbea urât“. 

Tânărul ne vorbeşte şi despre probele de la dosar care au demonstrat nevinovăţia sa: „Cred că cel mai mult a contat proba ADN. Au fost găsite anumite probe sub unghiile victimei, care ar proveni de la posibilul criminal. Acolo s-a găsit şi un fir de păr. S-au luat depunerile subunghiulare de la persoana decedată şi s-a văzut că nu coincide cu tipul meu de ADN. În plus, în timp ce am fost reţinut pe 24 de ore, împreună cu alţi trei suspecţi, am fost înregistraţi mereu. Înregistrările cred că sunt şi acum la dosar. Eu nu am recunoscut niciodată această faptă“. 

În timpul detenţiei, Igeanu a fost ars cu ţigarea pe mână de către ceilalţi deţinuţi. După ce a fost eliberat din închisoare, era privit cu alţi ochi de către localnici. „Eram marginalizat, după ce m-am eliberat, şi toţi mă priveau cu alţi ochi. Mulţi din sat spuneau că a scăpat puşcăriaşul sau criminalul“, ne spune tânărul. Acesta s-a judecat cu statul şi a reuşit să câştige despăgubiri de 67.000 de lei. „Banii îi am pe card şi sper că o să-mi cumpăr o casă. Muncesc în Grecia, Germania,m Danemarca cu contracte de muncă. Este bine. Totul e o corupţie în România. Procurorii nu sunt capabili. 

Constantin Igeanu munceşte mai mult în străinătate. Pleacă cu contract de muncă pe perioadă determinată şi se întoarce, apoi, în satul natal.

Gheorghe Albeanu: „Criminalul e liber şi este în sat“

Pe Gheorghe Albeanu, care şi-a asumat fapta imediat după producerea sa, l-am găsit acasă. El spune acum că a fost învăţat de nepoţii lui şi că nu şi-a ucis vecinul: „Recunoscusem că aşa mă învăţaseră nepoţii, să nu-i bag pe ei, că eu sunt în vârstă. Eu am fost scos de sub urmărirea penală. Nu am făcut eu fapta aceea. Am stat doar o noapte în arest. A doua zi mi-a dat drumul acasă. Igeanu şi cu nepotul celălalt, Ciobanu, m-au învăţat să spun. Eu am fost declarat nevinovat. I-am spus domnului Moţa (procurorul care s-a ocupat de caz) că am făcut o greşeală“. 

Albeanu povesteşte că a fost bătut de Ciuteanu cu o zi înainte ca acesta să fie omorât. Bătrânul spune că agresorul, care puţin mai târziu a ajuns victimă, era beat. Albeanu ne mai relatează că era plin de sânge şi că a apelat la ajutorul nepotului său, pe care l-a găsit în cârciumă, iar tânărul s-ar fi dus să-i ceară socoteală: „Ciuteanu m-a bătut când m-am dus la el, pentru că eu cumpăram de la el iarbă de pe două pogoane. (...) I-am avut pe toţi la muncă, la mine, dar Ciuteanu s-a îmbătat şi i-am spus să se ducă acasă. L-am găsit în cârciumă pe Igeanu, care era cu Ciobanu. După ce m-a bătut Ciuteanu, eu eram singur acasă şi l-am chemat pe Igeanu, că era un băiat bun . Venea, mă ajuta, îi dădeam bani împrumut şi mi-i aducea. L-am găsit în cârciumă şi i-am povestit ce s-a întâmplat. Eu eram plin de sânge. I-am spus să dea telefon la salvare. Mi-a spus că se duc ei şi stau de vorbă cu el. Eu nu am putut să merg cu ei şi să văd ce au stat de vorbă. Eu am auzit de la Goşa, că i-a văzut şi că i-a îndepărtat de acolo. Nu ştiu cum s-a desfăşurat totul, că nu am putut să plec de acasăp. Dimineaţa, am vrut să scot certificat medico-legal. Eu auzisem cum cobora poliţie, dar nu ştiam ce s-a întâmplat. Pe urmă m-a sunat Igeanu şi mi-a spus: «Tataie, pe Dan (n.r. - Ciuteanu) l-a omorât az-noapte. Vezi ce declari să nu mă bagi pe mine la încurcături». (...) Am fost şi eu cu ei în arest, într-o cameră, dar mie mi-a dat drumul acasă şi l-a oprit pe el. Lui Igeanu i-a părut rău de mine când a văzut că sunt plin de sâmnge şi s-a dus peste Ciuteanu, la vale, dar nu i-a lăsat Goşa să se bată. Toată treaba s-a întâmplat noaptea. Eu nu am văzut. Cineva l-a omorât. Criminalul e liber şi este în sat, că nu venea altul să-l omoare. Eu nu sunt autorul“. 

Gheorghe Albeanu recunoaşte că a avut nenumărate conflicte cu Ciuteanu, toate pe fondul consumului de alcool: „Cu Ciuteanu am avut multe conflicte. Era al nimărnui şi eu mergeam să-i duc mâncare de pomană şi pe urmă mă lua la bătaie. Se îmbăta şi nu ştia ce face“. 

Primarul Cotojman „Eu cred că Igeanu a fost închis nevinovat.

Primarul comunei Roşia de Amaradia, Liviu Cotojman, spune că situaţia este apăsătoare şi localnicii se tem, pentru că criminalul ar putea recidiva: „Organele de anchetă cred că ar trebui să trateze problema cu mai mare responsabilitate pentru că a trecut atâta timp şi până astăzi nu se cunoaşte adevăratul criminal, care, în prezent, este în libertate şi poate să recidiveze şi să avem şi alte victime. Discutând cu oamenii din sat, trei-patru cetăţeni au ridicat problema aceasta, pentru că au început copiii şcoala. Nu îmi explic cum procurorul a considerat că cel care era suspect era nevinovat, deşi altcineva şi-a recunoscut fapta“. 

Liviu Cotojman a fost chiar dirigintele lui Igeanu la liceu şi spune că acesta era deosebit de cuminte: „Eu cred că Igeanu a fost închis nevinovat. Eu am fost dirigintele lui şi ştiu ce fel de băiat este. A fost un elev retras, cu bun simţ şi respectuos. Sora lui era cea mai bună din clasă, la vremea respectivă. Este exclus ca el să fii comis crima respectivă. Igeanu nu a creat vreo problemă la şcoală. Era un băiat care vorbea doar atunci când îl întrebai“.  

Mărturia mătuşii din Germania

Antoaneta Cioclău, în vârstă de 52 de ani, mătuşa lui Constantin Igeanu, spune că l-a auzit pe Albeanu cum l-a ameninţat cu moartea pe Ciuteanu: „În anul 2005, la înmormântarea mamei mele, erau amândoi la masă, la pomană. S-au îmbătat amândoi ca porci. L-am dat afară pe unchiul meu (n.r. - Albeanu) ca să nu facă scandal la moartea mamei mele. Mi-a spus atunci: «Eu îl omor cu mâna mea pe ăsta». După o săptămână s-au bătut ca nebunii. Aşa au fost tot timpul până când s-a produs crima. El a spus adevărul în faţă din prima zi, când a venit procuratura la poartă. Când i s-a găsit părul şi sângele lui sub unghia victimei, de nu s-a luat în considerare şi l-a băgat în puşcărie pe un copil de 18 ani. El a spus adevărul în faţă. De ce nu l-a crezut nimeni. Eu trăiesc din anul 2001 în Germania şi ceea ce s-a întâmplat este de neconceput: să fie ţinut nevinovat în puşcărie un copil timp de aproape un an. Acolo a fost ars şi cu ţigarea pe mâini. A anunţat-o pe mama lui că se omoară acolo“. 

Mii de hoţi şi criminali, în libertate

În evidenţele Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj figurează în prezent 6318 dosare penale cu autori necunoscuţi în care sunt cercetate infracţiuni contra persoanei, contra patrimoniului, contra siguranţei publice şi infracţiuni de fals. Cel mai vechi dosar cu autori necunoscuţi este din anul 1998 şi vizează infracţiunea de tâlhărie. 

În cea mai mare parte din dosarele cu autor necunoscut, 4853 de cauze, sunt vizate infracţiuni de furt. În evidenţele Poliţie Gorj mai sunt 29 de dosare cu autori necunoscuţi, în care sunt cercetate infracţiuni de tâlhărie, cel mai vechi dosar fiind din anul 2005, şi 162 de dosare cu autori necunoscuţi pentru înşelăciune, cel mai vechi fiind din anul 2006. Metoda cea mai des întâlnită în aceste dosare este cea cunoscută sub denumirea de „metoda accidentul”, ale cărei victime sunt în general persoanele vârstnice.

Şapte cazuri de omor nerezolvate

La Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj se află înregistrate şapte dosare în care s-au produs crime, dar autorii nu au fost prinşi, şi un dosar care are ca obiect infracţiunea de lipsire de libertate, urmată de moartea victimei. Cel mai vechi dosar datează din anul 1993. Atunci, o bătrână din comuna Pojogeni a fost ucisă cu sânge rece. Aceasta a fost lovită cu corpuri contondente, iar cadavrul şi locuinţa au fost incendiate. Interesant este că fapta s-a petrecut în satul lui Ţundrea, dar după trimiterea acestuia la închisoare, iar adevăratul criminal era liber.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite