VIDEO Cine este adevăratul autor al poeziei „Mama“, creaţie atribuită în mod eronat lui George Coşbuc. „A fost unul dintre cei mai populari poeţi interbelici“
0Versurile poeziei „Mama“, care au fost puse pe muzică de către celebrul compozitor George Enescu, devenind apoi una dintre cele mai îndrăgite romanţe din perioada interbelică, au fost scrise de către un poet naţionalist.
În mod eronat, poezia „Mama“ a fost atribuită vreme îndelungată poetului George Coşbuc. Adevăratul autor este însă Vasile Militaru, un opozant al regimului comunist, care a fost arestat şi condamnat la 32 de ani de închisoare. Vasile Militaru nu a rezistat mult în teminţă. El s-a stins din viaţă la data de 8 iulie 1959 în Penitenciarul Ocnele Mari.
„Poezia a fost dedicată prietenului său George Enescu în anul 1930 şi a fost atribuită mult timp lui George Coşbuc. Cel care a pus-o pe note a fost George Enescu, devenind rapid o capodoperă a genului. Poemul sensibilizează legătura de dragoste dintre măicuţa ce şi-a trăit toată viţa la ţară, în spiritul respectului pentru muncă, familie şi ţarină, dar care simţind că viaţa i se împuţinează, vine la oraş «să-şi mai vadă iar feciorul… astăzi Domn cu multă carte»“, arată, profesorul Nicolae Şteiu.
A fost unul dintre cei mai iubiţi poeţi
Vasile Militaru a fost unul dintre cei mai iubiţi poeţi din perioada interbelică. „A fost unul dintre cei mai populari poeţi ai perioadei interbelice, iar unele dintre compoziţiile sale (ca poezia „Mama”, dedicată lui George Enescu şi devenită cunoscuta romanţă „A venit aseară mama...”) au fost puse şi pe muzică, bucurîndu-se astfel de un plus de promovare, dar şi de rezistenţă în timp“, arată scriitorul Răzvan Codrescu.
Mama A venit aseară mama, din sătucu-i de departe, Să mai vadă pe fecioru-i, astăzi “domn cu multă carte”! A bătut sfios la uşă, grabnic i-am ieşit în prag; Ni s-a umezit privirea de iubire şi de drag. Sărutându-i mâna dreaptă, ea m-a strâns la piept, duioasă, Şi-ntrebând-o câte toate, am intrat apoi în casă. Înăuntrul casei mele, cătă brumă-am adunat, Dă prilej bietei bătrâne să se creadă-ntr-un palat. Nu-ndrăzneşte nici să intre, cu opincile-n picioare, Şi cu multă grijă calcă doar pe-alături de covoare. Eu o-ndemn să nu ia seama şi să calce drept, în lege, Că doar e la fi-su-n casă, nu e-n casa vreunui rege. Şi de-abia o fac să şadă pe-un divan cu scoarţă nouă… „Mi-era dor de tine, maică… Ţi-am adus vreo zece ouă, Niţel unt, iar colea-n traistă nişte nuci, vreo două sute…” Şi, cu ochii plini de lacrimi, prinde iar să mă sărute. „Poate mor, că sunt bătrâna şi-a prins dorul să mă-ndrume Să mai vad o dată, maică, ce mi-e azi mai drag pe lume! Caierul mi-i pe sfîrşite… mâine poate-şi curma firul Şi-ntre patru blăni de scânduri să mă cheme cimitirul… Jale mi-e de voi, mămucă, dar visez, chiar şi deşteaptă, Cum, pe-o margine de groapă, bietul taică-tu m-aşteaptă… Tu, odorul mamii, în urmă să te-aduni cu fraţii-acasă Şi să-mparţi agoniseala de pe urma lui rămasă. Lui Codin să-i dai pământul de la moară şi cu via; Vaca şi-un pogon de luncă, maică, sa le ia Maria; Lui Mitruş să-i dai zăvoiul de răchiţi dintre pârae; Carul, boii şi cu plugul să le dai lui Nicolae. Iară tu, ca mai cu stare, decât fraţii zişi pe nume, Să iei casa-n care ţie ţi-a fost dat să vii pe lume… Când şi când, în miezul verii sau de Paşti, să vadă satul Cum îmi vine ca-n toţi anii, la căsuţa mea băiatul. Şi-având tihnă şi odihnă, la venire sau plecare, S-aprinzi şi la groapa maichii câte-un pai de lumânare!…” A tăcut apoi bătrâna şi-a plâns mult, cu lacrimi grele, Ce curgându-i lin în poală, se-ntâlneau cu ale mele.
Adept al Mişcării Legionare
Vasile Militaru s-a născut la 21 septembrie 1886, în comuna Dobreni – Câmpurel, judeţul Ilfov, într-o familie de ţărani. A absolvit patru clase, din cauza situaţiei materiale precare a părinţilor.
Totuşi, talentul poetic a început să se manifeste de la vârsta de 15 ani. Vasile Militaru a debutat la vârsta de 18 ani, în 1904, în revista lui M. I. Petraşcu, „Literatură şi artă română“. Temele preferate ale operei sale sale sunt ortodoxia, naţionalismul, oamenii simpli, antisemitismul, satul românesc.
Vasile Militaru s-a căsătorit cu Ecaterina (Telly) Barbu, o apreciată actriţă de la Piteşti. După anul 1933, s-a apropiat de Mişcarea Legionară, astfel că a dedicat legionarilor mai multe poezii, semnate cu pseudonimul Radu Barda.
Ca urmare a legăturilor sale cu mişcare a legionară, Vasile Militaru a fost închis, după vepreluarea puterii de comuniştil, din decembrie 1951 şi până în decembrie 1952 la Prahova, Ghencea, Ocnele Mari, Fundulea, Gherla şi Jilava. Mai târziu, pentru că nu a vrut să-şi pună peniţa în slujba comuniştilor, a fost arestat şi condamnat, dar a murit după puţin timp chiar în inchisoare.