Viaţa tumultuoasă a fiicei lui Stalin. A murit la 85 de ani, într-un azil pentru sărmani din Statele Unite ale Americii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Svetlana şi tatăl ei, Iosif Stalin
Svetlana şi tatăl ei, Iosif Stalin

Svetlana Alliluyeva s-a născut pe 28 februarie 1926, la Moscova. Aceasta a fost singura fiică a marelui dictator Stalin şi a Nadezhdei Alliluyeva. Svetlana nu a fost de acord cu condiţiile impuse de regimul comunist şi a preferat să plece, mai întâi în India, după care, în anul 1967, a fugit în Statele Unite ale Americii, unde a devenit cetăţean american.

Svetlana şi-a povestit copilăria şi viaţa în cartea „Tatăl meu, Stalin”.


Datorită mediului în care a fost crescută şi constrângerilor de care a avut parte, Svetlana a încalcat regulile sovietice şi a plecat în India, fară ganduri de întoarcere în Uniunea Sovietică, iar în 1967 a evadat în America devenind cetăţean american. Mama ei, Nadezhda Alliluyeva, a murit în 1932, pe când Svetlana avea doar 6 ani. Svetlana a considerat că tatăl ei se face vinovat de moartea mamei, astfel încât a început să-l urască din ce în ce mai mult.
 

Svetlana a fost crescută de o bonă, în casa de vacanţă a lui Stalin. S-a îngrăgostit ca orice adolescentă, dar toţi pretendenţii erau rapid îndepărtaţi şi chiar aruncaţi la închisoare din ordinul tatălui ei. Orizonturile sale s-au lărgit atunci când a mers la facultate şi a avut posibilitatea să întâlnească perfsoane cu diferite concepţii interesante. A rămas în istorie prin întâmplarea de la moartea tatălui său, când nu a plâns, iar, mai târziu, a mărturisit că a simţit o mare eliberare. A luata, apoi numele mamei sale, Alliluyeva, şi a început o carieră ca profesoară şi traducătoare la Moscova.

A fost căsătorită de două ori în timpul vieţii pe care şi-a petrecut-o în Uniunea Sovietică, prima dată cu Grigory Morozov, cu care a avut un copil, şi apoi cu Yuri Zhdanov, fiul lui Andrei Zhdanov, mâna dreaptă lui Stalin, cu carea avut o fiică. 

A emigrat în SUA

Svetlana l-a întâlnit în spital, unde a fost internată pentru o intervenţie chirurgicală pe Brajesh Singh, un indian mult mai în vârstă decât ea de care s-a îndrăgostit, în ciuda diferenţei de vârstă. Nu li s-a dat permisiunea de a se căsători de către regimul comunist. Brajesh Singh a murit în anul 1966 în urma unui afecţiuni grave, iar Svetlana a cerut Guvernului Sovietic permisiunea de a pleca în India pentru a duce cenuşa lui Brajesh acasă. A reuşit să plece şi, deşi se afla sub supravegherea regimului, a apelat la ambasada americană. A cerut azil politic, fiind considerată, aoii, o trădătoare, deşi era fiica lui Stalin.

După un periplu prin Europa, ajutată de ambasadorul Chester Bowles în India, în anul 1967, a plecat la New York. A început o nouă viaţă. S-a măritat cu arhitectul William Wesley Peters, membru al comunităţii Talisin, şi au avut o fiică, Olga. A trăit în Richland Center, Wisconsin în Statele Unite. Şi-apublicat memoriile şi a câştigat foarte mulţi bani, care s-au risipit repede. A revenit în URSS în anul 1984, declarând la întoarcere că „şaptesprezece ani mi-au fost de ajuns să văd suferinţele şi mizeria acestei lumi anglo-saxone, aşa-zis foarte civilizate“.

Fiica sa a început să o urască, pentru faptul că a renunţat la viaţa dintr-o ţară dezvoltată şi civilizată, aşa cum s-a întâmplat şi cu tatăl său. Venirea la putere a lui Gorbaciov, i-a facilitat plecarea din nou în SUA, unde a trăit până în anul 2011, când a murit la vârsta de 85 de ani într-un azil destinat persoanele sărmane din statul Wisconsin.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite