Povestea exemplară a Boudicăi, eroina britanicilor în războiul dur cu armatele romane. De ce a ales să se otrăvească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Boudica este un personaj legendar din istoria englezilor. Aceasta este întruchiparea a femeii războinice care reprezintă spiritul Britaniei.

Cuvintele care au făcut-o cunoscută în istorie au fost: “Britanii nu vor fi sclavi niciodată”. 

Boudica a condus tribul de iceni şi alte triburi celtice între o revoltă sângeroasă împotriva ocupanţilor romani. A fost învinsă însă în bătălia finală mâncare şi a găsit şi sfârşitul. Nu se ştie locul unde este înmormântată, iar acest lucru a dus la creşterea celebrităţii ei. 

Boudica a fost biciuită, iar fetele sale au fost violate

Boudica a fost regina tribului celtic al icenilor ai căror descendenţi trăiesc şi astăzi în regiunea Norfolk din estul Angliei.

Aceasta era soţia regelui icenilor, Prasutagus. Regiunea pe care o conduceau nu se afla sub controlul romanilor, pentru că, atunci când imperatorul Claudius a cucerit Britania, icenii s-au aliat cu armatele romanilor. Acest trib şi-a păstrat independenţa în ciuda încercării ulterioare a romanilor de a-i dezarma. Legea romană prevedea păstrarea independenţei cu condiţia ca regatul să fie lăsat moştenire după moartea conducătorului imperatorului roman şi moştenirea tronului doar pe linie bărbătească. Astfel, după moartea lui Prasutagus, regatul său a fost anexat Imperiului Roman. Averea familiei sale au fost confiscate, iar Boudica a fost biciuită, iar fiicele sale au fost violate. 

Răsculaţii conduşi de Boudica au cucerit Londra

În anul 61, icienii s-au răsculat, în fruntea lor fiind Boudica, care s-a rugat şi a oferit jertfe zeiţei victoriei, Andraste. Răsculaţii au cucerit Camulodunum, fosta capitală a trinobanţilor, care la acel moment era o colonie romană, locuită de soldaţi romani lăsaţi la vatră. Quintus Petilius Cerialis, viitorul guvernator al Britaniei, pe atunci comandantul Legiunii a IX-a spaniolă, a încercat să elibereze oraşul, dar a fost zdrobit şi nevoit să fugă în Galia.

Guvernatorul Gaius Suetonius Paulinus a încercat să apere provincia şi mai ales oraşul Londinium (Londra de astăzi), dar nu a avut să organizeze defensiva, aşa că s-a retras pentru a apăra restul teritoriilor. Răsculaţii au ocupat oraşul pe care l-au prădat prădat şi i-au tăiat pe toţi romanii rămaşi în oraş. Aceştia au atacat, apoi, oraşul Verulamium. Răsculaţii erau de o cruzime ieşită din comun, pentru că nu era nimeni iertat şi erau ucişi prin spânzurare sau crucificare. 

Boudica s-a otrăvit

Răscoala căpăta o amploare din ce în ce mai mare. Gaius Suetonius Paulinus şi-a adunat forţele într-o bătălie finală la West Midlands. Armata sa cuprindea 10.000 de soldaţi, dar răsculaţii erau mulţi mai numeroşi. Istoricul Tacitus relata că Boudica îşi conducea armata de pe un car şi obişnuia să susţină un discurs în faţa forţelor pe care le conducea prin care încerca să-i motiveze prin propriul exemplu, că o femeie este capabilă de sacrificiul suprem decât să devină sclavă. Cu toate acestea, romanii, mult mai bine organizaţi şi experimentaţi în luptă, au reuşit să-i învingă pe răsculaţi. 

Sfârşitul reginei Boudica este neclar. Potrivit, lui Tacitus, ea s-ar fi otrăvit după înfrângere, iar conform altor surse, aceasta s-a îmbolnăvit şi a murit la scurt timp. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite