FOTO Legenda «Fântânii cu cai» din Stejari. Calul este un înger înaripat care apără izvorul de demoni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ultima fântână cu cai inaugurată în comuna Stejari
Ultima fântână cu cai inaugurată în comuna Stejari

„Fântâna cu cai“ are o legendă aparte. Este realizată dintr-un lemn special, iar apa de izvor are proprietăţi benefice sănătăţii.

În localitatea Stejari există două „fântâni de cai“ funcţionale“ şi una decorativă. Este destinată nu doar localnicilor, ci şi vietăţilor din pădurea aflată lângă izvor. În tradiţia veche se considera că apărătorul izvorului este calul, de unde provine şi denumirea fântânii. 

Caracteristică a zonelor de munte, premontane şi deluroase ale ţării, "fântâna cu cai", reprezintă prin simplitatea şi eficienţa sa un sistem ingenios de captare a apei. Este accesibilă comunităţilor rurale învecinate, în scopul satisfacerii nevoilor stringente de viaţă. Fântâna înseamnă apă, iar apa înseamnă viaţă. 

O «fântănă cu cai» a fost realizată în acest an de către Asociaţia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Stejari, condusă de Maria Motorga, un fost profesor de istorie pasionat de păstrarea şi transmiterea tradiţiilor locului. Aceasta a aflat secretul construirii unei asemenea fântâni şi a făcut tot ce i-a stat în putinţă ca aceasta să fie păstrată şi să nu se piardă, pentru că dispariţia ei ar fi însemnat o pierdere importantă din identitatea oamenilor din aceste locuri. „I se spune «fântăna cu cai» datorită arhitecturii. Calul, în tradiţia veche, fiind considerat un animal îmblânzit de strămoşii noştri, este un înger înaripat care apără izvorul de demoni care fac rău oamenilor şi izvorului. Am descoperit tehnologia construirii unei fântâni cu cai. Când eram copil, îmi potoleam setea de la aceste fântâini. Tehnologia a pus în locul lor nişte kitschuri din beton, care nu păstrează nici apa curată. «Fântânile cu cai» au fost specifice zonei noastre, dar au dispărut. Am vrut să nu piară ceea ce ne este nouă specific“. 

Fântâna este realizată din lemn de fag şi de stejar

Gândirea strămoşilor noştri a fost în consonanţă cu spiritul naturii şi, în multe cazuri, mai evoluată faţă ştiinţa avansată a vremurilor noastre. Fântâna cu cai este realizată din lemn de stejar şi fag, care conţine o serie proprietăţi benefice pentru apă, dar, totodată pentru organismul uman. „Fântâna carea fost făcută cu ajutorul Asociaţiei „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ este realizată din două esenşe lemnoase din zona Europei Centrale, fag şi stejar. Fagul este cel care păstrează apa curată, fără gust şi are proprietăţi igienoco-sanitare. Fagul poate să menţină apa aşa cum este până la 500 de ani. Partea superioară se construieşte din stejar, o esenţă tare. Această combinaţie de materiale este bine gândită de strămoşii noştri. Izvorul trebuie să fie în spatele izvorului ca să fie captat în bazin, care este încheiat în coadă de rândunică“. Fântâna cu cai nu este destinată doar oamenilor, ci şi animalelor, care se pot adăpa. 

«Izvor pentru mamă»

Izvoarele care au fost amenajate ca fântâini de cai mai există şi în prezent, dar construcţiile din lemn au dispărut în cea mai mare parte. Într-un sat din comuna Stejari mai există o fântână de acest fel realizată în urmă cu aproape două decenii. 

Ultima «fântâna cu cai» construită la Stejari are şi o dedicaţie: «Izvor pentru mamă». Lemnul din care este realizată a fost sculptat de către Decebal Alexandru, un cunoscut artist gorjean originar dintr-o comună învecinată. Fântâna conţine mai multe elemente simbolice: stemele medievale ale fostelor state române. „La noi, fântâinel se construiesc, fiecare în alt stil, numai să aibă cai. Fiecare fântână are o dedicaţie. Cea pe care am făcut-o în acest an are dedicaţia «Izvor pentru mamă». Ne-am şi la la mama ţară“, a mai precizat. Elena Motoroga. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite