FOTO Acoperiş provizoriu montat pe o culă monument istoric cu ajutorul salvamontiştilor
0Salvamontiştii gorjeni au participat la o operaţiune dificilă, de montare a unui acoperiş provizoriu la un monument istoric: cula Cioabă-Chinţescu din localitatea Şiacu.
Acoperişul a fost distrus de viscolul puternic din ultimele zile. Acţiunea a fost realizată sub supravegherea specialiştilor Muzeului Judeţean Gorj, cu sprijinul Consiliului Judetean Gorj şi al T.P.S.U.D. Mehedinţi. Acoperişul a fost ridicat cu o macara specială, pusă la dispoziţie de către unitatea din Mehedinţi, iar salvamontiştii au participat la poziţionarea acoperişului
Cula Cioabă-Chinţescu datează din aul 1818
Cula din Şiacu datează din anul 1818. Monumentul istoric a fost preluat de Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu“ în anul 2013, însă nu s-au găsit fonduri pentru restaurarea acestuia.
Cula „Cioabă-Chinţescu“ se află pe dealul Şiacu, din comuna Slivileşti. Are forma unui turn. Suprafaţa construită este de 40 de metri pătraţi, iar cea desfăşurată de 120 de metri pătraţi. Construcţia culei a început în anul 1818 de către boiernaşul Răducan Cioabă şi a fost finalizată în anii 1822-1823 de boierul pitar Marin Chinţescu.
Clădirea este degradată, nu mai prezintă rezistenţă, stabilitate şi siguranţă.
Cula este o construcţie semifortificată răspândită, începând cu Evul Mediu, în întreg spaţiul balcanic. În Ţara Românească, culele erau locuinţele boierilor, construite cu scopul apărării avutului şi vieţii membrilor familiilor acestora împotriva invaziilor cetelor de jefuitori otomani, veniţi din sudul Dunării. Forma culei era de turn cu 3-4 caturi, prevăzute cu metereze de unde se putea trage cu arme de foc în orice parte a curţii.
Ca funcţii, culele au jucat rol de refugiu, apărare sau locuinţă temporară, veghe, semnalizare sau alarmă şi, mai tarziu, de locuinţă permanentă.