Femeia care face icoane unicat din coajă de ou. „Am văzut un ou sfărâmiţat şi am realizat că seamăna cu un mozaic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Coconu realizează icoane din coajă de ou
Alina Coconu realizează icoane din coajă de ou

Alina Coconu, meşter popular din Gorj, realizează icoane unicat din coajă de ou. Efectul creaţiilor realizate din acest material inedit este remarcabil, fiind aemănător cu mozaicul.

Alina Coconu, de 31 de ani, este specializată în pictura icoanelor pe lemn, sticlă, piatră şi alte materiale. Îi place să inoveze şi să descopere noi materiale. Recent a găsi o nouă utilizare cojii de ou.

Pentru a realiza o icoană de mici dimensiuni are nevoie de cojile de la zece ouă crude. Trebuie să potrivească fiecare bucăţică ca într-un puzzle.

„Mi-a plăcut efectul pe care îl dau cojile de ou sparte în bucăţele! Am văzut un ou sfărâmiţat şi mi-am dat seama că seamăna cu un mozaic. Aşa că m-am gândit să le lipesc pe lemn şi să văd ce rezultă. Efectul este foarte frumos! Lipesc fiecare bucăţică de coajă de ou cu penseta pe lemn cu un amestec special, după care dau peste ou cu alt amestec cu grund, căci coaja de ou este alunecoasă şi nu se prinde culoarea acrilică. Pictez cu acrilice, culorile sunt mai vii, iar la final le dau cu lac. În Gorj şi la SPA sunt singura care face aşa ceva“spune Alina Coconu. 

O icoană din coajă de ou se realizează în săptămâni întregi

Meştera se desparte cu greu de lucrările pe care le realizează. Lucrează săptămâni întregi la o icoană de acest fel. A reuşit să realizeze zece icoane din coajă de ou. 

Coconu Alina
Eu nu prea îmi vând lucrările căci lucrez foarte mult la ele, lucrez foarte mult la icoane, mai ales la cele cu coajă de ou. La una cu coji de ou doar pregătirea poate dura două săptămâni, până se usucă cojile de ou lipite pe lemn, apoi amestecul de deasupra lor. Nu fac profit din icoane, nu vreau,

precizează Alina Coconu. 

Învaţă 30 de copii să picteze

Alina Coconu a absolvit Liceul de Arte şi apoi Facultatea de Litere, dar este meşter popular şi profesor la Şcoala Populară de Arte Târgu-Jiu. Pregăteşte aproximativ 30 de copii din comunele Alimpeşti şi Prigoria.

„Le predau şi copiilor la cursurile de la SPA această tehnică. Pictez şi pe linguri sculptate, de diverse dimensiuni. Pictez pe ceramică, piatră, rădăcini şi scoarţă de copac, sticlă. Cea mai inedită formă este cea deja creată de natură. Dacă găsesc o coajă de copac deosebită, o pictez! Am două secţii la Şcoala din Alimpeşti şi una la Prigoria”, a spus Alina Coconu. 

„Mă simt mai aproape de divinitate de fiecare dată când pictez“

Cu toate că este dascăl de limba şi literatura română, Alina Coconu este captivată în totalitate de pasiunea sa. Consideră prin ceea ce face este mai aproape de Dumnezeu: „Cred că pe bucăţi de lemn icoanele sunt cele mai potrivite, iar chipurile sfinţilor par mai aproape de noi, oamenii, atunci când ne privesc de pe o simplă bucată de lemn găsită prin curte, bucată care ar ajunge în foc, dacă nu avea chipul sfinţilor. Mă simt mai aproape de divinitate de fiecare dată când pictez. Credinţa este în sufletul fiecăruia şi cred că fiecare dintre noi ne-o manifestăm aşa cum credem de cuviinţă“.

a absolvit Liceul de Arte şi apoi Facultatea de Litere, dar este meşter popular şi profesor la Şcoala Populară de Arte Târgu-Jiu. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite